Yunanistan: Ege'de bir adım geri gitmeyiz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-27-2010 (22:34)   Son Mesaj: 10-27-2010 (22:34)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    10-27-2010

    Yunanistan: Ege'de bir adım geri gitmeyiz

    Yunanistan: Ege'de bir adım geri gitmeyiz


    Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis, "Yunanistan'ın karasularını 12 mil olarak genişletme konusundaki tezinde değişiklik olmadığını" söyledi.

    Bugün düzenlediği basın toplantısında, "Yunan hükümetinin, Türk hükümetiyle Ege konusunu 'gizlice' görüşüp görüşmediğine ilişkin soruları yanıtlayan Petalotis, "İki ülke arasında gizli diplomasi bulunmadığını" ifade ederek, "Türkiye'nin bakanlar kurulunun görüştüğü senaryolar bizi ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren Yunan hükümetinin bu konudaki sabit tezleridir. Gizli diplomasi tabi ki yok. Ve tabi ki, egemenlik haklarımızdan bir adım bile geri gitmeyeceğiz" dedi.
    Petalotis, "Yunanistan'ın karasularını genişletme hakkının halen geçerli olup olmadığı" şeklindeki bir soru üzerine, "Yunanistan bu ilkeyi defalarca açıklamış bulunmaktadır. Hiçbir değişiklik yok" diye konuştu.

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Kıbrıs konusundaki açıklamalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Petalotis, "Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum yönetiminin, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi'nin kararları temelinde çözülmesini istediğini" belirtti.

    Petalotis, şöyle konuştu:

    "Türkiye'nin tezleri maalesef yıllardır biliniyor. Ancak, bunun dışında BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs konusuyla ilgili sabit tezleri bulunmaktadır. Eğer, bazıları, Sayın Bağış gibi, ya da Türkiye bütün olarak kendilerine göre nedenler dolayı farklı bir kuram (yorum) getirmek istiyorlarsa, bu onların hakkıdır. Ancak, herkesin hakkı, orada bulunan yegane devlet olan Kıbrıs Devleti'ni tanımaktır. Biz ve tabi ki Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum), elimizdeki verilerle Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi'nin kararları temelinde çözümü için mücadelemizi veriyoruz."

    Petalotis, yasadışı göçe karşı AB acil durum müdahale ekiplerinin (Frontex) Türkiye-Yunanistan sınırında devreye girmesi konusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasında görüşülüp görüşülmediğine ilişkin bir soru üzerine de, "Bu konunun hükümet için çok önemli olduğunu ve Erdoğan-Papandreu görüşmesinde gündeme getirildiğini" bildirdi.

    Petalotis, "Başbakan, gerçekten, kaçak göçmenlerin denizlerden olduğu kadar karadaki sınırlarımızdan da kitle halindeki girişleriyle ilgili ülkemizin karşı karşıya kaldığı bu büyük sorunu Erdoğan ile görüşmesinde gündeme getirdi. Bu nedenle, kaçak göçmenlerin engellenmesi noktasında kara sınırlarının korunmasında Frontex'in sorumluluklarını üstlenmesi konusunun (Kamu Güvenliği Bakanı Hristos) Papuçis tarafından AB'de gündeme getirilmesini büyük başarı olarak görüyoruz" diye konuştu.

    AA




    Yunanistan: Ege'de bir adım geri gitmeyiz Yorumları