Petrol artarsa elektrik faturası zamlanacak!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-27-2010 (20:22)   Son Mesaj: 10-27-2010 (20:22)    Cevap: 0    Gösterim: 501  

    10-27-2010

    Petrol artarsa elektrik faturası zamlanacak!

    Petrol artarsa elektrik faturası zamlanacak!


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Ham petrolün varil başına fiyatının 75-80 dolarlar bandında ilerleyeceğini ümit etmek istiyoruz. Bu rakamlardaki herhangi bir sıçrama otomatik fiyatlama mekanizmasını tabii ki etkiler'' dedi.

    Yıldız, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarente'yi makamında kabul ederek bir süre görüştü.
    Bakan Yıldız, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Scarente'nin yeni görevine başlamasından ötürü ziyaret ettiğini, kendisinin de büyükelçiyi tebrik ettiğini söyledi.

    Büyükelçiyle, Türkiye ile İtalya arasında yapılabilecek işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Yıldız, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı (ITGI) projesi, yenilenebilir enerji konusunda teknoloji transferleri ve İtalyan firmaların Türkiye'de yapacağı yatırımları da ele aldıklarını ifade etti.

    İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarente de, enerji sektörü ile iki ülkeyi ilgilendiren projeler hakkında görüştüklerini belirterek, aynı zamanda İtalyan firmaların yatırım yapmayı arzu ettikleri yenilenebilir enerji konusunu irdelediklerini bildirdi.

    PETROL REZERVİ

    Açıklamaların ardından bir gazetecinin, Konya ve Niğde'de petrol üretilebilen şeyl kaynak rezervine ilişkin haberleri hatırlatarak, ne kadarlık bir rezerv bulunduğunu sorması üzerine Bakan Yıldız, Enerji Bakanlığında üslup olarak özellikle petrol ve doğalgaz konusunda son derece temkinli konuşmalar yaptıklarını belirtti. Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

    ''Hepimiz isteriz çok daha fazla rezervlerden, çok daha fazla şeyler bulunsun ama bizler aynı zamanda gerçekçi, son derece realist ve ayakları yere basan şekilde bunları götürmemiz lazım. MTA'nın bir raporundan alınarak yapılan haberde bir kısım abartılar bulduğumuzu söylemek isterim.

    Bunların bir kısım gerçek dışı hesaplamalarla 2 ile 8 milyar varil gibi arada çok büyük fark olabilecek rakamların telaffuz edilmesini, matematik olarak da doğru bulmuyorum.

    Bizler MTA'nın yaptığı rezerv çalışmalarıyla alakalı arama faaliyetlerine esas olabilecek rakamları belirlerken, kendi içindeki raporlamaların kamuoyuna, yeniden bir şey bulmuşuz gibi aktarılmasını üslup olarak doğru bulmuyoruz. Temkinli olmamız lazım.

    Tabii ki ülkemizde biz petrol ve doğalgaz olduğuna inandığımız için bu çalışmaları yapıyoruz ama çalışmalar nihayetlendiği ve sonuca yakın olduğunda, bunları paylaşmamızın, vatandaşımızın ümitleriyle oynamamak adına daha doğru olduğunu düşünüyoruz.

    600 milyar dolar gibi rakamların gerçek hayatla çok bağdaşmadığını ve bunlarla ilgili yapacağımız çalışmaların, yıllık ithalat miktarı 30 milyar dolar civarında olan bir enerji girdisi içerisinde daha gerçekçi kullanılmasından yanayım.''

    DAĞITICI FİRMALARIN TALEBİ

    EPDK'nın tarife metodolojisi üzerinde çalıştığının ve dağıtıcı şirketlerin kar marjlarının artırılması yönünde talepleri olduğunun hatırlatılarak, bunun nihai tüketiciye yansıyıp yansımayacağının sorulması üzerine Yıldız, EPDK'nın tarifeler üzerindeki çalışmalarının özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme prosedürü dahilinde yapılan çalışmalar olduğunu söyledi.

    Özel şirketlerin, şartnamede belirtilen sınırlar içinde bu çalışmaların devam edeceğini ve tüketiciye tarife yoluyla yansıyacak bir fiyat artışı talebinde bulunmayacaklarını bildiklerini anlatan Yıldız, aynı zamanda kamunun özel sektörün sağlıklı bir işletme yapabilmesinden de sorumlu olduğunu ifade etti. Yıldız, şunları kaydetti:

    '''Hem tüketici için zarar getirmeyecek hem de özel şirketlerin performansını artıracak bir denge ve yapılandırma içerisinde olacağımızı özel şirketler biliyorlar.

    Türkiye'deki özelleştirme politikalarının doğru ve zamanında yapılmış olduğunu ve bunların dağıtım şirketlerindeki özellikle elektrikle ilgili performans değerlerini artırıcı yönde gelişeceğini, dolayısıyla vatandaşlara kayıp kaçaklardan elde edilen tasarrufun zam olarak yansımayacağını biliyorlar. Bunlarla ilgili bu süreç içinde 3 tane önemli toplantı yaptık ve kendileri bundan emin olduklarını söylediler. Arkadaşlarımız çalışmalarını bir yapsınlar sonuçlarını görelim.''

    ELEKTRİĞE ZAM OLUP OLMAYACAĞI KONUSU

    Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Babacan'ın elektrik fiyatlarında 2011 sonuna kadar herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldıklarını açıkladığının hatırlatılması üzerine de Yıldız, söz konusu açıklamaların 3 yıllık orta vadeli programda yer alan değerlerle de çok ilgili olduğunu söyledi.

    Kendilerinin özellikle enerji kalemlerinde ithalata bağlı olan petrol ve doğal gazda uluslararası arenada piyasa fiyatının yükselmemesini temenni ettiklerini ifade eden Yıldız, ''ham petrolün varil başına fiyatının 75-80 dolarlar bandında ilerleyeceğini ümit etmek istiyoruz. Bu rakamlardaki herhangi bir sıçrama otomatik fiyatlama mekanizmasını tabii ki tahrik eder. Sayın Babacan'ın açıklamaları, bunlarla ilgili öngörüleri de içinde bulunduran açıklamalar ve gelirleri itibariyle Hazinenin, bizim bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarımızla alakalı öngördüğü hedefler doğrultusunda yapılan açıklamalardır'' diye konuştu.

    ITGI projesine ilişkin bir soruya karşılık Bakan Yıldız, bu projenin, Türkiye'nin ilgilendiği projelerden biri olduğuna işaret etti.

    Bunun orta ve uzun vadeli Nabucco'yla birbirine rakip olmayacağına inandıkları bir proje olduğuna dikkati çeken Yıldız, her iki projenin de Türkiye'nin portföyünde bulunduğunu, kaynak ülkelerle alakalı problemin bu noktada temel olarak belirleyici olduğunu söyledi




    Petrol artarsa elektrik faturası zamlanacak! Yorumları