Yavru Vatan için dünyada bir ilk gerçekleşecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-27-2010 (15:57)   Son Mesaj: 10-27-2010 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 609  

    10-27-2010

    Yavru Vatan için dünyada bir ilk gerçekleşecek

    Yavru Vatan için dünyada bir ilk gerçekleşecek


    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a denizden su götürme çalışmasının çok zor bir proje olduğunu ve dünyada ilk defa yapılacağını belirterek, ''Böylece yavru vatan Kıbrısımızı göbek bağıyla, suyla bağlamış olacağız'' dedi.

    Eroğlu, KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst ile makamında görüştü.
    Bakan Eroğlu, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile KKTC arasında çok iyi ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, Bakanlık olarak su, çevre, ağaçlandırma, orman yangınlarıyla mücadele, meteoroloji konularında ikili işbirlikleri bulunduğunu söyledi.

    Çevre ve su konusundaki çalışmalara değinen Eroğlu, Kıbrıs'taki su kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı. Eroğlu, ''İnşallah Alaköprü'den su gelince Kıbrıs'ın su sorunu tamamen çözülmüş olacak. Kıbrıs çok güzel bir yer. Her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Lisedeyken 'Kıbrıs bizim canımız feda olsun canımız' diye sloganlar atardık. Türkiye için çok önemli. O bakımdan Kıbrıs için ne yapılsa azdır'' diye konuştu.

    İSKİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde adalara borularla su hattı bağladıklarını, aynı yöntemle Kıbrıs'a da su bağlamalarının istendiğini anlatan Eroğlu, bu talebe ''Yetki bizde olsa gelirdik'' karşılığını verdiğini söyledi.

    Daha sonra DSİ Genel Müdürü olduğunda bu konuyu düşünmeye başladıklarını belirten Eroğlu, Kıbrıs'a boruları deniz içinden asarak su götürme fikrinin ilk kez kendilerinden çıktığını vurguladı. Eroğlu, ''Kıbrıs'a denizden su götürme çalışması çok zor bir proje, dünyada ilk defa yapılacak. Böylece yavru vatan Kıbrısımızı göbek bağıyla, suyla bağlamış olacağız'' dedi.

    Projeler için ihalelerin başladığını ifade eden Eroğlu, projenin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nın temelinin 3 Kasımda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağını bildirdi.

    KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Dürüst de anavatan olarak gördükleri Türkiye'nin her konuda olduğu gibi çevre konularında da her anlamda KKTC'ye sahip çıktığını söyledi.

    ''Biz dünya coğrafyasındaki saygın yerimizi ancak güçlü anavatan desteğiyle sağlayabileceğimizin bilinci içindeyiz'' diyen Dürüst, çevre politikalarını da Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanarak oluşturmak istediklerini kaydetti.

    Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, ''Kıbrıs'taki su kaynaklarının nasıl değerlendirileceğine'' yönelik sorusu üzerine, DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde, KKTC su kaynakları master planını yaptıklarını söyledi.

    Bu projeye göre yapılacak göletler, isale hatları bulunduğunu belirten Eroğlu, ''Ayrıca Alaköprü'den gelecek suyu biriktirecek ve Kıbrıs'a taşıyacak Geçitköy Barajı yapılacak. Bunun ihalesini inşallah en kısa zamanda yapacağız. Alaköprü 4 yıl, Geçitköy 3 yılda bitecek, bunların aynı anda bitmesi için planlama yaptık'' dedi.

    Eroğlu, ''Türkiye'nin KKTC'ye yangın helikopteri göndermesi'' konusuna ilişkin bir soruya da ''Kıbrıs'a helikopter vermek mesele değil, ancak işletilmesi zor. Biz Kıbrıs'a yakın noktada helikopterler konuşlandırdık. Kıbrıs'ta yangın çıktığında bir değil, birkaç helikopterle müdahale ediyoruz. Mühim olan süratli şekilde yangına müdahale etmek. Bizim çok ileri bir yangın harekat merkezimiz var. İspanya, Portekiz, ABD bunu uygulamaya başlayacak. Bu sistemle Kıbrıs'ı da buradan takip ediyoruz. Kıbrıs'ta yangın haberi alınmadan, bizim haberimiz oluyor'' karşılığını verdi.

    Daha sonra Bakan Eroğlu, konuk Bakan Dürüst'e ''Doğanın Penceresinden Türkiye'' kitabı ve çini süslemeli tabak, Dürüst de Eroğlu'na plaket ve masa örtüsü hediye etti.




    Yavru Vatan için dünyada bir ilk gerçekleşecek Yorumları