Çağlayan: Ruslarla vize kalkarken Azerbaycan'ı anlamak zor!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-27-2010 (15:23)   Son Mesaj: 10-27-2010 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    10-27-2010

    Çağlayan: Ruslarla vize kalkarken Azerbaycan'ı anlamak zor!

    Çağlayan: Ruslarla vize kalkarken Azerbaycan'ı anlamak zor!


    Bakan Zafer Çağlayan, Azerbaycan ile vize konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirterek,'Rusya ile vize kaldırma kararı aldığımız bir dönemde Azerbaycan'ın Türk iş adamlarına vize uygulamasını anlatmakta zorlanıyorum' dedi.

    Nahçıvan'da bulunan Çağlayan, Duzdağ Otel'de, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nahçıvan ziyareti ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
    Nahçıvan'a ilk kez geldiğini belirten Çağlayan, ''Nahçıvan tecrit edilmiş durumda. Ermenistan'ın içine kama gibi yerleşmiş durumda.

    Etrafı kapalı, sadece İran ve Türkiye çıkışının olması bizim için ise önemli. Hükümet ve dış işleri politikamızda Nahçıvan'ın özel bir yeri var. Bugün bu yüzden buradayız'' diye konuştu.

    Türk işadamlarının ciddi manada iş yapmak için Nahçıvan'da bulunduğunu ifade eden Çağlayan, ''Amacımız Türkler'in buradaki yatırım ve ticaretini artırarak Nahçıvan'ın ekonomisine katkıda bulunmak'' dedi.

    Nahçıvan Türkiye İş Konseyi kurulması konusunda da temaslarda bulunduklarını bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:

    ''Hemen süratle oluşturulmasını istiyoruz. Gerek Nahçıvan Türkiye İş Konseyi gerekse Azerbaycan Türkiye İş Konseyi'nin altında bir yapılanmayı sağlayacağız.

    Bu da konseyi oluşturan iş adamlarının işlerini geliştirmelerinde çok daha fazla rahatlık sağlayacak. Nahçıvan ile sınır avantajımızı iyi değerlendirmemiz lazım.

    Bölgeye açılış kapımız olabilir. Nahçıvan ile sınırda bir serbest bölge kurulmaması için de bir sebep yok. Ümit ediyorum, bu da buradaki ticaretimizi ciddi anlamda arttırır.

    Gümrüksüz bir alan oluşturursak dünyanın her tarafına ticaret yapabiliriz. Arkadaşlara talimat verdim. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü süratle bir çalışma yapacak.

    Bunun üzerinde hiç zaman kaybetmeden böyle bir sistemi hayata geçirmek mümkün olabilecektir.''

    ''BÜTÜN ÜLKELERİN DİPLOMASİSİNİ İZLİYORUZ''

    Türkiye'nin 16 ülkeyle serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu bildiren Bakan Çağlayan, ''Bütün ülkelerin diplomasisini izliyoruz. Buna da 'ticaret diplomasisi' diyoruz.

    Yani hammadde diplomasisi. Tüm bu çalışmaları her türlü zorluğa rağmen testi kırılmadan yapmaya çalışıyoruz. Komşu ülkelerle ticareti geliştirmeye çalışıyoruz. Dünya pastasının küçülmüş olduğu bir ortamda rekabet güçlenecek'' diye konuştu.

    Nahçıvan'da yatırım yapacak Türk iş adamlarına kolaylık sağlanması için Ali Meclis Başkanı Vasıf Talipov'dan destek istediğini dile getiren Çağlayan, ''Ben Amerika'ya gittiğimde, 'gelin Türkiye'ye yatırım yapın' dediğim insanlar, ciddi olarak şu soruyu soruyor; 'Seçimleriniz var.

    Seçimdeki tablo ne olur' Ben de diyorum ki, biz dört seçim, iki referandum yaptık. En son referandumdan sonra yaptığımız anketler de ortada. Türkiye'de iş adamları da siyasi istikrar istiyor. AK Parti her bir seçimde giderek güçleniyor.

    AK Parti'nin bugün rahat bir şekilde tek başına iktidara gelebileceğini size söyleyebilirim. 'Bizim de tespitlerimiz o yönde' diyorlar'' şeklinde konuştu.

    Bakan Çağlayan, bir gazetecinin, Azerbaycan ile Türkiye arasında vize konusunda bir gelişme olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine de şunları kaydetti:

    ''Azerbaycan ile vize konumuz devam ediyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştüm. Bu konuda izah etmekte zorlandığımız durumlar var.

    52 den fazla ülke ile vize kaldırdık. Rusya ile vize kaldırma kararı aldığımız bir dönem de Azerbaycan'ın Türk iş adamlarına vize uygulamasını anlatmakta zorlanıyorum.

    Onların da tereddütleri var. Konuştuk, anlattılar. Biz AB ülkelerini schengen vizesine rağmen zorlarken Azerbaycan'ın vize uygulaması, anlatmakta zorlandığımız bir hadisedir ama benim ümidim yüksek.

    Bu konuyu hem ticari ve hem siyasi yönden destekliyoruz. Çözüleceğine inanıyoruz.''

    'OLAYA MADDİ BAKMAYALIM'

    Vize sorununun Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme süreciyle bir ilgisi olmadığını vurgulayan Çağlayan, şöyle dedi:

    ''Bu konu, Türkiye'nin psikolojik açıdan da önem verdiği bir konu. Olaya maddi bakmayalım. Madem biz tek millet, iki devletiz, o zaman Azeri kardeşim nasıl vizesiz rahat rahat Türkiye'ye geliyorsa benim vatandaşım da Azerbaycan'a vizesiz gitmeli.

    Bizim mutlaka Rusya vizesinden evvel Azerbaycan'ın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırmamız önemli. Kısa süre içinde Azerbaycan'ın bunu ortadan kaldıracak arayış ve düşünce içinde olduğunu ümit ediyorum.

    Azerbaycan, Rusya ve diğer bağımsız Türk Cumhuriyetlerine vize uygulamıyor. Rusya ile de vizeleri kaldırmamız eli kulağında.''

    ''SIFIR SORUNLU DİPLOMASİ ATAĞI ÖNEMLİ''

    Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin belli olduğunu, devletin Azerbaycan ve Ermenistan ile ilgili resmi politikasının devam ettirildiğini kaydeden Çağlayan, sözlerini şöyle devam ettirdi:

    ''Atatürk 1921 yılında nasıl Nahçıvan'a sahip çıkmışsa bugün biz de Azerbaycan'a sahip çıkıyoruz. Azerbaycan'ın hassasiyetlerini biliyoruz.

    Ermenistan olayında bir provokasyon, bir yanlış anlaşılma vardır. Politikamız bellidir. Kırmızı hatlarımızı koruyoruz. Aksi olamaz. Nahçıvan ile olan sınır kapısında ticareti iyi değerlendirmeliyiz.

    Suriye, Yunanistan, Rusya, 'çatışma çıktı, çıkacak' dediğimiz ülkelerdi. Biz 150 iş adamıyla Yunanistan'a gittik. Suriye ile de mayınları temizliyoruz, sınırlar kalkıyor.

    Sıfır sorunlu diplomasi atağı önemli. Ben bir de buna ticareti ekledim. 'Sıfır sorun, sınırsız ticaret' diyoruz buna.''

    Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ile olan Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Çağlayan, ''Bu anlaşmaya göre, yüzde 5 benim uyguladığım ortalama gümrük tarifesi ama bana yüzde 20 gümrük uygulayan ülkeler var.

    Meksika ve AB arasında 2000 yılında serbest ticaret anlaşması yapıldı ama yıl 2010 Meksika hala bizimle müzakerelere başlamadı.

    Cezayir ise 2005 yılında AB ile serbest ticaret anlaşması yapmasına rağmen Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapmaya yanaşmıyor'' dedi.




    Çağlayan: Ruslarla vize kalkarken Azerbaycan'ı anlamak zor! Yorumları