Cumhurbaşkanı Gül'e Chatham House ödülü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-27-2010 (13:37)   Son Mesaj: 10-27-2010 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 432  

    10-27-2010

    Cumhurbaşkanı Gül'e Chatham House ödülü

    Cumhurbaşkanı Gül'e Chatham House ödülü


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House tarafından 2010'un "Devlet Adamı" seçildi. Ödül, uluslararası ilişkilerin gelişmesi için en çok katkı yapan devlet adamına veriliyor.

    Mehmet Ali BERBER'in haberi
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'nin önemli düşünce kuruluşlarından Chatham House tarafından devlet adamlarına verilen prestijli ödülü kazandı.

    Her yıl uluslararası ilişkilerin gelişmesi için en çok katkı yapan devlet adamına verilen ödülü, geçen yıl Brezilya Devlet Başkanı Luis İnacio Lula Da Silva almıştı.

    İngiltere'de, 9 Kasım'da Kraliçe tarafından imzalanan ödülü alacak olan Gül, burada yapacağı konuşmasında dört önemli konuda şu mesajları vermesi bekleniyor:

    DÜNYAYA DÖRT MESAJ

    YENİ DÜNYAYA KARAR VERELİM: Çift kutuplu dünyadan tek kutuplu dünyaya geçilemeyeceği ekonomik kriz ile anlaşılmıştı. Ekonomik krizle belirginleşen çok kutuplu dünya düzeninin nasıl olması gerektiğine hep birlikte karar verelim.

    BARIŞIN PSİKOLOJİSİNİ BOZMAYIN: Siyasal ve ekonomik özgürlüklerin garantörlüğünü üstlenen yapıları tedirgin eden her gelişme, 'terör' olarak tanımlanınca, barışın psikolojisi bozuluyor. Türkiye terör hastalığının teşhis ve tedavisi için katkıya hazır.

    YENİ İDEOLOJİYE TÜRKİYE KATKISI: 20. Yüzyıl'da ideoloji ve izm'lerin yerini nelerin alacağına Avrupa karar verecek. Ancak Türkiye de bunda belirleyici ülke olacak. Türkiye dünyanın dönüşümünün çekirdeğinde yer alacak.

    İSLAM MEDENİYETE ENGEL DEĞİL: İslam'a politik ideoloji merceğinden bakıldı ve bu İslam'ın yanlış anlaşılmasına neden oldu. İslam'ın medeniyete engel olduğu tezi kabul edilemez. Avrupa'nın kendi kimliğini İslam karşıtlığı üzerinden yeniden tanımlamasına hep birlikte engel olalım.

    ÖDÜL NEDEN VERİLDİ?

    Cumhurbaşkanının ödülü almasında, Türkiye'nin bölgesel anlaşmazlıkların çözülmesindeki rolü ile Ermenistan'la futbol diplomasisi de etken oldu. Chatham House, "Kendisinin liderliği altında Türkiye, sivil demokrasinin yerleşmesiyle siyasi ve hukuk reformlarının gerçekleşmesinde önemli yol almıştır" açıklamasını yaptı.

    SABAH




    Cumhurbaşkanı Gül'e Chatham House ödülü Yorumları