Brüksel’de gergin zirve   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-27-2010 (12:37)   Son Mesaj: 10-27-2010 (12:37)    Cevap: 0    Gösterim: 513  

    10-27-2010

    Brüksel’de gergin zirve

    Brüksel’de gergin zirve


    Karma Parlamento Komisyonu toplantısı Rumların provokasyonuna sahne oldu. Başmüzakereci Bağış, Rum Kesimi için “Tanımadığımız ancak varlığını gözlemlediğimiz bir ülke” dedi. Ak Partili İncekara da komisyonu Brezilya dizilerine benzetti.

    GÜVEN ÖZALP'in haberi
    Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 65"incisi düzenlenen Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı, Rum ve aşırı sağcı parlamenterlerin provokasyonu, Başmüzakereci Egemen Bağış"ın da bu parlamenterlere yönelik sert çıkışları nedeniyle oldukça gergin geçti.

    Rum ve Yunan parlamenterlerle aşırı sağcıların toplantıyı esir aldıklarını vurgulayan Ak Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, "KPK toplantıları Brezilya dizisi gibi. Bir kaç toplantıya katılmasanız da bir şey kaçırmıyorsunuz. Hep aynı şeyler söyleniyor. Aynı şeyleri sürekli tekrarlayacaksanız zahmet etmeyin, yazılı olarak basın biz okuruz" dedi.

    Sorular karşısında sert bir tavır takınan Bağış ise, şu mesajları verdi:

    Müzakere süreci: Üyeliğimize karşı olanlar olduğunu söylüyorsunuz. Müzakere kararı 27 ülkenin oybirliğiyle alındı. Süreci iç siyasete malzeme yapanlar olsa da bu karar geçerliliğini ancak 27 ülkenin onayıyla yitirir. Bulun 27"yi gelin. O zaman biz de rotamızı değerlendiririz.

    Doğrudan Ticaret Tüzüğü: Bu konuda yaratıcı olmamızı istiyorsunuz. Yıllardır biz adım atıyoruz. Daha ne yapsaydık. Gelin yeniden Bürgenstock sürecini başlatalım. Ya da gönderin British Airways"i Ercan"a biz de limanları açalım. Madem uygulamayacaksınız neden karar alıyorsunuz?

    Rumlar toplantıyı terk etti

    -Türkiye"nin vize anlaşmaları: Nasıl biz size hangi ülkeyle vize anlaşması yapacağınızı söyleyemiyorsak siz de bu aşamada bizim kiminle anlaşma yapacağımızı söyleme durumunda değilsiniz. Yok sizi Schengen"e alıyoruz diyorsanız oturur konuşuruz.

    Başmüzakereci Egemen Bağış"ın Rum Kesimi"yle ilgili olarak "Tanımadığımız ancak varlığını gözlemlediğimiz bir ülke" ifadelerini kullanması Rum parlamenterleri çileden çıkardı. Rum parlamenterler toplantının son bölümüne katılmadı.

    Madlener"e Bildt dersi

    Türkiye"de yapılan bir önceki toplantıda KPK toplantısında Bağış"la "ırkçılık tartışması" yaşayan Hollandalı aşırı sağcı parlamenter Barry Madlener yine tartışma çıkardı. Madlener, Bağış"ın Hollanda"yı işaret ederek ırkçı akımlardan duyulan rahatsızlığı ve İslam"a yönelik olumsuz bakışı dile getirmesi üzerine, "AKP olarak gelip benim ülkemi nasıl eleştirirsiniz? Ders vereceğinize kendi ülkenizdeki sorunlara bakın" dedi.

    Madlener"e en sert tepki ise İsveçli parlamenter Anna Maria Corazza Bildt"ten geldi. Bildt, "Biz kimiz ki başkalarına ders veriyoruz. Başta Hollanda olmak üzere 27 ülkenin hangisinde din özgürlüğü mükemmel düzeyde? Konuları çarpıtmayın" diye konuştu.

    MİLLİYET




    Brüksel’de gergin zirve Yorumları