Taksi ve minibüsçüleri sıkıntı bastı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-26-2010 (19:19)   Son Mesaj: 10-26-2010 (19:19)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    10-26-2010

    Taksi ve minibüsçüleri sıkıntı bastı

    Taksi ve minibüsçüleri sıkıntı bastı


    Türkiye Şoförler ve Otomobilcilere Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Sarı, ''Minibüs ve taksici şoförüne sigorta zorunluluğu'' getirilmesi nedeniyle esnafı zor günlerin beklediğini ileri sürdü.

    Sarı, yazılı açıklamasında, 1 Kasımda yürürlüğe girecek olan ''Minibüs ve taksici şoförüne sigorta zorunluluğu''nun yeni işsizler ordusu oluşturacağını iddia etti.
    31 Ekimden sonra sigortasız şoför çalıştıran minibüs ve taksici esnafına büyük para cezalarının geleceğini belirten Sarı, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

    ''Tespitlerimize göre, Türkiye genelinde minibüs ve takside sigortasız çalışan 320 bin şoförünün kayıt altına alınması ve sosyal güvenceye kavuşturulması için düğmeye basılmıştır. Büyük ekonomik sıkıntı, amortisman ve petrol fiyatları altında ezilen minibüs ve taksici esnafı hem işsizliğe çözüm üretmek, hem de sosyal bir hizmeti yerine getirebilmek için bir şoför çalıştıramayacak olması büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olacaktır. Ve, sigorta pirimi ve vergisini ödeyemeyeceği için de şoförünün işine son vermek zorunda kalınacak böylece binlerce minibüs ve taksi şoförü maalesef işsizler ordusuna katılacaktır.''

    İçişleri Bakanlığının ortak çalışması sonucu plaka sahiplerine çalıştırdıkları şoförleri sigorta yapmaları için 1 Kasıma kadar süre verildiğini anımsatan Sarı, ''Trafik müdürlüklerine de gönderilen talimat çerçevesinde kayıt dışı şoför çalıştıranlara, tespiti yapıldığı andan itibaren, şoför başı 2 asgari ücret para cezası kesilecek. Ayrıca geriye dönük prim ve gecikme zammı talep edilecek. Bir yıl içinde ikinci kez kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilenlere, kişi başı 5 asgari ücret idari para cezası uygulanacak. Durumunu düzeltmeyen trafikten men edilecektir'' bilgisini verdi.

    Minibüs ve taksi sahibinin sigortalı işçi çalıştırmanın zor olduğunu savunan Sarı, şoförlerin sigortalarını kendilerinin ödemesi veya diğer küçük esnafa sağlanan götürü sisteme geçmelerini önererek, konuyu Federasyon düzeyinde ele aldıklarını belirtti.

    AA




    Taksi ve minibüsçüleri sıkıntı bastı Yorumları