Merkez Bankası'nın enflasyon raporu!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-26-2010 (18:21)   Son Mesaj: 10-26-2010 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 542  

    10-26-2010

    Merkez Bankası'nın enflasyon raporu!

    Merkez Bankası'nın enflasyon raporu!


    Merkez Bankasının enflasyon raporunda, Merkez Bankasının, bundan sonraki süreçte sermaye hareketlerini yakından takip edeceği, gerektiği takdirde sorunlu karşılıklar ve likidite yönetimi de dahil olmak üzere, para politikası araçlarını etkin biçimde kullanacağı bildirildi.

    Raporda, önümüzdeki dönemde öngörülen küresel ekonomik görünüm çerçevesinde gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerinin devam etmesinin beklendiği, bu durumun gelişmekte olan ülkelerde makroekonomik ve finansal istikrara yönelik risk oluşturma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
    Merkez Bankasının, Türkiye için bu kanaldan oluşabilecek riskleri sınırlamak amacıyla bundan sonraki süreçte sermaye hareketlerini yakından takip edeceği, gerektiği takdirde sorunlu karşılıklar ve likidite yönetimi de dahil olmak üzere, para politikası araçlarını etkin biçimde kullanacağı ifade edildi.

    Türkiye'nin göreli olarak olumlu performansı ile birlikte dış finansmana erişimin kolaylaşmasının, önümüzdeki dönemde de kredi verilebilir fonların artmasını sağlayarak kredi koşullarını desteklemesinin beklendiğine dikkat çekilen raporda, bunun yanı sıra, iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmelerin ve azalan yurtiçi siyasi belirsizliğin tüketici güvenindeki iyileşmeyi desteklemesinin öngördüğü kaydedildi.

    Bu çerçevede, para ve maliye politikasının dengeleyici etkilerinin de göz önüne alındığında, yurtiçi talebin dış talebe kıyasla daha istikrarlı bir şekilde toparlanmaya devam etmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

    Raporda, işsizlik oranlarının bir müddet daha kriz öncesine kıyasla yüksek seviyelerde seyredeceği öngörüsü altında, önümüzdeki dönemde birim işgücü maliyetleri üzerinde belirgin bir baskı hissedilmeyeceği tahmin edildiği belirtildi.

    RİSKLER VE PARA POLİTİKASI

    Raporda, küresel iktisadi faaliyete ilişkin gelişmelerin, yurtiçi enflasyon ve para politikasının görünümü açısından belirleyici konumunu koruduğuna işaret edildi.

    Son dönemde gıda ve emtia fiyatlarının hızlı bir artış eğilimi gösterdiği, toplam talebin henüz enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacak düzeye gelmemiş olmasının ve Türk lirasının güçlü konumunun, gıda ve emtia fiyatlarındaki artışların temel mal ve hizmet fiyatları üzerindeki yansımalarını sınırladığı kaydedildi.

    Bununla birlikte, gıda ve emtia fiyatlarındaki artışların uzun sürmesi halinde ikinci aşama etkilerin ortaya çıkması riski bulunduğuna dikkat çekildi.

    Önümüzdeki dönemde böyle bir riskin gerçekleşmesi ve fiyatlama davranışlarını bozarak orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşılmasını tehdit etmesi halinde politika faizlerinin baz senaryoda öngörülenden daha erken artırılmasının söz konusu olabileceğine işaret edildi.

    Merkez Bankasının, para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam ettiği bildirilen raporda, şöyle denildi:

    ''Mevcut konjonktürde iç ve dış talep arasındaki ayrışmaya bağlı olarak artan cari açığın getirdiği risklerin sınırlanması bakımından kamu tasarruflarının artırılması, dolayısıyla mali disiplinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.

    Güncellenen OVP'nin içerdiği orta vadeli perspektif, bu yönde atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

    Bu bağlamda, enflasyon tahminleri üretilirken kamu harcamaları için OVP projeksiyonları esas alınmış, vergi ayarlamalarının ise enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu gerçekleşeceği varsayılmıştır.

    Mali duruşun bu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun güncellenmesi söz konusu olabilecektir.''

    Raporda, önümüzdeki dönemde para politikasının fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine odaklanmaya devam edeceği vurgulanarak, orta vadede mali disiplinin sürdürüleceğine dair taahhütlerin yerine getirilmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesinin Türkiye'nin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak makroekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını destekleyeceği belirtildi.

    Bu çerçevede, OVP'nin ve AB'ye uyum ve yakınsama sürecinin gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşıdığı kaydedildi.




    Merkez Bankası'nın enflasyon raporu! Yorumları