BDP: Kürt sorunu demokrasi sorunudur   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-26-2010 (13:36)   Son Mesaj: 10-26-2010 (13:36)    Cevap: 0    Gösterim: 500  

    10-26-2010

    BDP: Kürt sorunu demokrasi sorunudur

    BDP: Kürt sorunu demokrasi sorunudur


    Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gülten Kışanak, Meclis'teki gruplarında milletvekillerine seslendi. Kışanak, Kürt sorunun KCK davalarıyla mahkemede çözülmeyeceğini sorunun siyasi olduğunu belirtti.

    Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gülten Kışanak, Meclis'teki gruplarında milletvekillerine seslendi.

    Kışanak'ın konuşmasından satır başları şöyle:

    Doğal cennet sayılan ülkemizin dört bir yanında HES'ler yapılmaya başlandı. Ülkenin hiçbir yerinde çocuklarımıza devredeceğimiz bir parça kalmayacak. İkizdere Vadisi doğal SİT alanı olarak kabul edilmesi şimdilik bir felakati önlemiş oldu.

    Bu Rize'nin ikinci zaferidir. Daha öncede Fırtına Vadisi için SİT alanı kararı alındı. Darısı diğer doğal güzelliklerinin başına diyorum.

    Bugün 2011 yılının bitçesi Meclis'e sunuldu. Bütçe hep teknik olarak ortaya konulur ve halk bunu anlamaz. 2 ay içinde Meclis'e getirilecek.

    Bütçe sanıldığı gibi teknik bir konu değil. Bütçe kimsenin babasının parası değildir. Bu ülkenin halkı tarafından verilen vergilerden oluşmaktadır.

    Bütçede dağıtımda da bir adalet gözetilmelidir. Biz görüyoruz ki geçmiş yıllardakinden farklı bir mantık yok.

    Yoksullar, emekçiler ve işçiler bütçeye daha çok katacak. Kazananlar ise sermayedarlar olacak.

    24 milyon çalışabilecek kadın varken 6 milyon kadın sadece istihdam ediliyor. Hükümetin en çok istismar ettiği kadın konusudur.

    Bütçede diğer sorun örtülü ödenek konusudur. Örtülü ödenekte harcamalar yüzde 150 kat artmaktadır. Hükümet şeffaflaşmalı. 8 yıldır örtülü ödeneğin nereye gittiği açıklanmalıdır. Bunu sormaya halkın ve bizim hakkımız var.

    Birilerine peşkeş mi çekiliyor bu para. Bunların cevabı verilmelidir. Bu ülkenin demokratik anlayışındaki en büyük ayıplardan biridir.

    YENİ ANAYASA SÜRECİ

    Yeni anayasa yapımı sürecinde bazı sivil toplum örgütlerini ziyaret ettik. Halkın tüm kesimleri bu tür platformlarda yanyana gelmeli fikirlerini açıkça dile getirmeli. Kürtler, kadınlar, başörtülüler, Aleviler bu kesimler ne istiyor.

    Şimdiden toplumun tüm kesimleri kendilerini ifade etmeli tartışmalı görüşlerini ifade etmelidir. TÜSİAD ve DİSK ile görüşmelerimiz bu hafta olacak.

    Bu ülkede demokrasi ve barış içiçedir. Ne kadar demokrasi varsa o kadar barışın gelmesi mümkündür. Yeni anayasada toplumun her kesimi kendini bulursa barış daha hızlı gelecektir.

    Hepimizin büyük acılar çektiği bir düreci yaşadık. Gelinen noktada bir tek kişinin burnu kanamadan bu sürecin başarıyla bitirilmesi gerekmektedir. Ancak şu gerçeği görmek lazım.

    Şu an eylemsizlik bitecek mi bitmeyecek mi tek tartışılan şey bu. Ancak hükümete sen süreçte ne yaptın da demek lazım.

    PKK, iki yıldır eylemsizlik kararını uzun vadeye yaymakta. Kendi kulvarında bazı yaklaşımlarda bulunuyor. Tükiye'nin ise demokratikleşme anlamında ne adım attığı tartışılmalıdır. Eylemsizlik tek başına ölümleri durdurmaya yetmiyor. Ölümleri duruduracak bir yol bulunmalıdır.

    Neden hükümet askeri ve siyasi operasyonlarını durdurmuyor. Neden hergün yeni gözaltılar yapılıyor. Kürt sorunu bir demokrasi sorunudur. Eğer Kürtlerin hak ve özgürlüklerini güvence altına almazsan demokrasinin gerçekleşmesi mümkün değildir.

    Hükümet şimdiye kadar hiç bir alanda sadece oyalama siyasetinde bulunarak herkesi uyutuyor. Bundan sonra yaşanacak süreçte olacaklar hükümetin sorumluluğundadır. Anaların ağlamasını istemiyoruz.

    KCK DAVASI

    Kürt legal siyasetinin yargılamaası devam ediyor. Orada yargılama sisteminin nasıl gerçekleştiği göz önündedir. Sizin burada yargılamak istediğiniz örgütlü toplumdur, kadın haklarıdır. Orada arkadaşlarımız tam tersine bu zihniyeti sanık sandalyesine oturtacaktır. Orada bir halkın özgürlüğünü mahkum etmek isteyenler görecektir.

    Bu davanın özü Kürt sorunudur. Bu sorunun özüde anadil ve kimlik sorunudur. Biz hükümete git yargıçlara talimat ver demiyoruz. Bu sorun siyasi alanda çözülecek bir konudur. Kürt sorunun yeri mahkeme salonu değildir.

    FAİLİ MEÇHULLER

    Faili meçhuller konusu da hükümet tarafından çözülemeyen bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Yapılan bütün önerilerimiz, AKP grubunun oylarıyla reddedilmektedir. Bu hükümetin tutarsızlığını da göstermektedir.








    BDP: Kürt sorunu demokrasi sorunudur Yorumları