MHP'nin 'fiyat artışlarını tartışma' önerine ret   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-21-2010 (17:36)   Son Mesaj: 10-21-2010 (17:36)    Cevap: 0    Gösterim: 649  

    10-21-2010

    MHP'nin 'fiyat artışlarını tartışma' önerine ret

    MHP'nin 'fiyat artışlarını tartışma' önerine ret


    TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, ''gıda fiyatlarındaki hızlı artışla, gıda güvenliğini tehdit eden hormonlu maddelere'' ilişkin araştırma önergelerinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

    MHP, Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine, ''gıda güvenliğini tehdit eden hormonlu maddeler ve gıda fiyatlarındaki hızlı artışla ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesi'' önerisini Genel Kurula getirdi.
    Önerinin lehinde söz alan MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, dünyada 1 milyar insanın aç olduğunu, Türkiye'de ise gıdaya erişim imkanının azaldığını söyledi.

    ''İnsanlar et yiyemiyor, süt içemiyor, domates 10 liraya dayandı'' diyen Ertugay, kurbanlık hayvanların bile yurtdışından alınacağını ifade etti. Zeki Ertugay, ''(Tarım alarm veriyor) dedik, aldıran olmadı. (Üretici, çiftçi karnını doyuramıyor) dedik, aldıran olmadı. Ama şimdi geldiğimiz nokta ortada'' diye konuştu.

    AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün zor bir sektör olduğunu ifade ederek, gıda fiyatlarının dengeli olmasıyla ilgili tedbirler alındığını söyledi.

    Gıdadaki fiyat artışlarının global olduğunu, fiyatların sadece Türkiye'de değil, başta ABD olmak üzere bir çok ülkede de arttığına işaret eden Koyuncu, hayvan ithalatının sadece kendi hükümetleri döneminde yapılmadığını, kendilerinden önce de yapıldığını kaydetti.

    Ali Koyuncu, MHP'nin iktidar ortağı olduğu 4 Ocak 2002'de bazı gıda ürünlerine yapılan zamlara ilişkin haberi okuyarak, ''O zamanlar Türkiye IMF iyi niyet mektuplarıyla yönetiliyordu'' dedi.

    Önerinin lehinde söz alan CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da ''(Hoca hoca okuyuşun iyi ama çocuk öldü), sizinki de bu hesap'' diyerek sözlerine başladı.

    ''Domates 9,5 lira, nasıl yiyecek millet bu domatesi?'' diyen Özkan, domates 5 lira olacak dedikleri zaman hükümetin önlem almadığını, şimdi domatesteki hastalığın diğer ürünlere de sıçradığını ve tedbirlerin en kısa sürede alınması gerektiğini söyledi.

    CHP'li Özkan, ''California cevizi, Şili bademi yiyoruz. Bunu görünce içim sızlıyor. Niye benim cevizimi, bademimi yiyemiyoruz da California cevizini, Şili bademini yiyoruz?'' diye konuştu.

    AK Parti Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan da önerinin aleyhinde konuşurken, gıda güvenliği ve bitki sağlığı konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

    Konuşmaların ardından, MHP'nin önerisini kabul edilmedi.




    MHP'nin 'fiyat artışlarını tartışma' önerine ret Yorumları