Üskül ve komisyonu cezaevi ziyaret edecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-21-2010 (16:34)   Son Mesaj: 10-21-2010 (16:34)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    10-21-2010

    Üskül ve komisyonu cezaevi ziyaret edecek

    Üskül ve komisyonu cezaevi ziyaret edecek


    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon oluşturuldu. Komisyon, cezaevlerini ziyaret edecek.

    Komisyon Başkanı Zafer Üskül, komisyon toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslararası kuruluşların, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ile ilgili çok doğru bilgilendirilmediklerini söyledi.
    Tutuklu sayısının yurt dışına hep abartılarak aktarıldığını belirten Üskül, 30 Eylül 2010 tarihi itibarıyla tutuklu ve hükmen tutuklu sayısının 63 bin 548 olduğunu, hükümlüler ile birlikte cezaevlerinde toplam 120 bin 360 kişinin kaldığını kaydetti. Zafer Üskül, cezaevlerinde kalanların yüzde 65'inin tutuklu olduğunun söylendiğini ifade ederek, ''Oysa ki cezaevinde kalan 120 bin 360 kişiden, sadece 35 bini tutukludur'' dedi.

    Zafer Üskül, yabancı heyetlerin, ''Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) çok fazla mahkumiyet kararı aldığını, dolayısıyla çok fazla insan hakları ihlali olduğunu'' söylediklerini bildirdi.

    AİHM'den bugünlerde çıkan kararların daha çok 1990'lı ve 2000'li yılların başında açılan davalarla ilgili olduğunu belirten Üskül, ''AİHM kararları, son 8 yılda insan hakları alanında ihlallerin yoğun olduğunu göstermiyor. İnsan hakları alanında, o günlerle bugünler arasında çok farklılıklar var'' diye konuştu.

    -''SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ SAĞLIKLI BİLGİLER VERMELİ''-

    Zafer Üskül, yabancı heyetlerin, Ilısu Barajı'nın inşa edilmesiyle, 85 bin kişinin yerinin değiştirilmesinin söz konusu olacağını söylediklerini ifade ederek, Hasankeyf'in içinde ve bütün köylerinde 7 bin 500 kişinin yaşadığını belirtti. Üskül, Hasankeyf'te yaşayan herkesin yerinin de değişmeyeceğini söyleyerek, ''Yurt içinde bu konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, siyasetçilerin sağlıklı bilgiler vermesi ihtiyacı ortada'' dedi.

    Cezaevlerinde kalan gazeteci sayısının 46 olduğunun söylenmesine rağmen, bunun doğru olmadığını, 19 Ekim tarihi itibarıyla bu sayının 26 olduğunu ifade eden Üskül, cezaevlerinde adi suçlar, hırsızlık ve taciz suçlarından kalan gazetecilerin de olduğunu söyledi.

    -''NERELERE GİDECEĞİNE ALT KOMİSYON KARAR VERECEK''-

    Üskül, Zonguldak M Tipi Cezaevinde intihar eden 15 yaşındaki gençle ilgili hazırlanan raporun kabul edildiğini söyledi.

    Cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon kurduklarını belirten Üskül, komisyon üyelerinin daha önce kurulan alt komisyon üyelerinden oluştuğunu kaydetti.

    Zafer Üskül, bir gazetecinin, bu alt komisyonun nerelere gideceğini, Silivri Cezaevine gidip gitmeyeceğini sorması üzerine, bu konuda bir karar almadıklarını, nerelere gidileceğine alt komisyonun kendisinin karar vereceğini kaydetti.

    ''Çocukların son günlerde yaşanan türban tartışmalarına alet edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Üskül, ''Gündemimizde böyle bir şey yoktu. O konuda ayrıca sorarsanız fikrimi söylerim. Komisyon çalışmalarımızda bu konu ele alınmadı'' yanıtını verdi.

    -TUTUKLUĞUN UZUN SÜRMESİ-

    Üskül, başka bir soru üzerine, tutukluluğun uzun sürmesinin insan hakkı ihlali boyutuna ulaşmamasının, bütün komisyon üyelerinin ortak dileği olduğunu belirtti.

    Yasalarda, tutuklamanın hangi koşullarda olacağının belirtildiğini dile getiren Üskül, ''Yargıçlarımız, karar verirken AİHM kararlarını da dikkate alarak karar vermelidir. Ancak komisyonumuzun yargı organına bir müdahalesi de söz konusu olamaz'' dedi.

    Zafer Üskül, Adli Tıp Kurumunun iş yükünün çok olduğunu ve bu nedenle de raporların zaman zaman geciktiğini belirterek, ağır sağlık sorunları yaşayan kişilerin raporlarının daha hızlı verilmesini istediklerini kaydetti. Adli Tıp Kurumunun, erken karar vermesini sağlayacak bir yapıya kavuşturulması gerektiğine işaret eden Üskül, bu konuda yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti.




    Üskül ve komisyonu cezaevi ziyaret edecek Yorumları