Bin kişiye balık ekmek ikram edildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-20-2010 (14:56)   Son Mesaj: 10-20-2010 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 542  

    10-20-2010

    Bin kişiye balık ekmek ikram edildi

    Bin kişiye balık ekmek ikram edildi


    Elazığ'da, Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında üç bin kişiye balık-ekmek ikram edildi.

    Tarım İl Müdürü Rüştü Emir, Öğretmenevi önünde düzenlenen etkinlikte, bu yılki Dünya Gıda Günü'nün ana temasının ''Açlığa Karşı Birleşelim'' olduğunu söyledi.
    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) tahminlerine göre, artan nüfusun beslenmesi için tarım ürünlerinin yüzde 70 artırılması gerektiğinin ortaya çıktığını belirten Emir, ''Bu haliyle tarım sektörü ve gıda üretiminin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır'' dedi.

    Emir, balık etinde diğer hayvanlarda bulunan benzer şekilde protein, A, B, D, E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi vücuda gerekli maddelerin bulunduğunu söyledi.

    Balık etinin diğer etlerden lezzetli olmasının sebebinin barındırdığı yağ olduğuna dikkati çeken Emir, ''Yağ asitleri çocuklarda sinir sisteminin ve beyinin gelişiminde ve erişkinlerde sağlığın korunmasında önemli rol oynamaktadır. İnsanlarda yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı riskini azaltan Omega-3 yağ asidi balıklarda bol miktarda bulunmaktadır'' dedi.

    Etkinliği destekleyen Keban Alabalık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek de Elazığ'da üretime başladıklarında kentte sadece avcılık yoluyla balığın tüketildiğini, bunun da çok yetersiz olduğunu belirtti.

    Üretime başlamalarından itibaren vatandaşların ilgisiyle karşılaştıklarını, buna karşılık vermek üzere vatandaşlara ikramda bulunmak istediklerini anlatan Şimşek, şunları söyledi:

    ''Şu anda dolaylı yollardan Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Önümüzdeki aylardan itibaren kendi markamızla ihracata başlayacağız. Avrupa'da yıllık kişi başına 20-25, Türkiye'de ise 7-8 kilo olan balık tüketimi, doğu ilerimizde bir kilograma kadar düşüyor. Ancak şu anda balık yeme kültürü oluşturduğumuza inanıyoruz. 1996'da 30 ton ile başladık, bugün 10 bin ton üretim yapıyoruz. Tüketim artı. İhracatla birlikte balık yetiştiremez durumuna geldik'' dedi.

    Şimşek, bu ikramı her sene geleneksel hale getirmek istediklerini sözlerine ekledi.

    Konuşmaların ardından vatandaşlara balık-ekmek ikram edildi.




    Bin kişiye balık ekmek ikram edildi Yorumları