TOKİ yeni konut veriyor taşınmak isteyen yok   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-19-2010 (15:19)   Son Mesaj: 10-19-2010 (15:19)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    10-19-2010

    TOKİ yeni konut veriyor taşınmak isteyen yok

    TOKİ yeni konut veriyor taşınmak isteyen yok


    TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, depremden evi hasar gören vatandaşların evini peşinata sayarak 15 yıla varan vadelerle yeni evler verdiklerini, ama hiç kimsenin yaşadığı bölgeden ayrılmak istemediğini söyledi.

    Bayraktar, müeyyideleri ve zorlayıcı şartları olmazsa, deprem dönüşümünde istenilen sonuç alınamayacağını vurguladı.
    TOKİ'nin 2008'de Kayabaşı'nda uyguladığı deprem dönüşüm projesinden yararlanmak için sadece 24 vatandaşın başvurduğunu ve bunlardan sadece 13 kişinin konut aldığını hatırlatan Bayraktar, ''TOKİ olarak depremden evi hasar gören vatandaşların evini peşinata sayarak 15 yıla varan vadelerle yeni evler veriyoruz.

    Bir apartmandan 3-4 daire yerine komple apartman bize başvurursa, daha büyük indirimler yapabiliriz. Hiç kimse yaşadığı bölgeden ayrılmak istemediği için, deprem konusu biraz zorlama isteyen bir alan. Müeyyideleri ve zorlayıcı şartları olmazsa istenilen sonuç alınamaz'' dedi.

    Deprem dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bayraktar, Türkiye'de 14 milyon konut bulunduğunu, bu yapılardan yarısının depreme karşı dayanıklı olmadığını belirterek, kaçak ve salaş yapıların yenilenmesi konusunda TOKİ'nin tek başına sorunun altından kalkamayacağını, belediyeler, özel sektör ve vatandaşın kendi yapacağı konutlarla depreme karşı hazırlıkların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

    İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Düzce, Bolu, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkilemesi beklenen Marmara Depremine de işaret eden Bayraktar, uzmanlar tarafından ortaya konulan 40 yıllık sürenin hızla tükendiğini, şimdiden alınacak önlemlerle olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilebileceğini söyledi.

    TOKİ'nin 500 bin konut hedefini yakalamak üzere olduğunu, bundan sonra depreme dayanıksız 7 milyon konutun yenilenmesi için ellerinden gelen katkıyı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu:

    ''Yaygın olan anlayış, 'afet meydana geldikten sonra önlem alma' yönünde. Ancak, yapılacak deprem konutlarıyla bu anlayışı değiştirmek istiyoruz. Deprem gibi büyük bir sorun, bir-iki kurumun gayretiyle çözülemez. Deprem konusu, Türkiye'nin birinci öncelikli sorunları arasında ele alınmalı.

    Sadece sorunun varlığından söz etmek ya da eleştirmek yeterli değil. Devlet yapsın deniliyor, devlet bu işin üstesinden tek başına gelemez.

    Bu konunun devlet boyutu olacak, hükümet boyutu olacak, mahalli idareler-belediyeler boyutu olacak, sivil toplum kuruluşları boyutu olacak, üniversiteler boyutu olacak, TOKİ boyutu olacak, Afet ve Acil Durum Yönetimi boyutu olacak, Bayındırlık Bakanlığı boyutu olacak, TBMM Deprem Komisyonu boyutu olacak, mimarlar, şehir planlamacılar, harita mühendisleri boyutu olacak. Bu işle ilgili tüm aktörlerin yer alacağı geniş bir yapı işe omuz verecek.''

    Bayraktar, TOKİ olarak, bundan sonra, ''Türkiye genelindeki 7 milyon konutun olası bir depremde ağır hasar göreceği'' varsayımından hareketle, deprem kuşağındaki dayanıksız yapıları yıkarak yeniden inşa etmek üzere, yeni yatırımlarını deprem haritasına göre şekillendireceklerini, alt gelir ve yoksul grubu konut yapımını ara vermeden sürdüreceklerini vurguladı.




    TOKİ yeni konut veriyor taşınmak isteyen yok Yorumları