Fiyat artışını gören doktor ve bankacı besici oluyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-19-2010 (11:57)   Son Mesaj: 10-19-2010 (11:57)    Cevap: 0    Gösterim: 478  

    10-19-2010

    Fiyat artışını gören doktor ve bankacı besici oluyor

    Fiyat artışını gören doktor ve bankacı besici oluyor


    Yaklaşık 6 aydır et fiyatlarının yüksekliğini tartışan vatandaş, sonunda besici olmaya karar verdi. Aralarında doktor, bankacı ve memurun da bulunduğu 13 bin 500 kişi besi çiftliği kurmak için kredi aldı

    Hüseyin Özay'ın haberi
    Yaklaşık 6 aydır et fiyatlarını, ardından da serbest bırakılan hayvan ithalatını tartışan Türkiye bugünlerde bu alanda birçok yeni yatırıma sahne olmaya başladı.

    Et fiyatlarının artmasıyla birlikte besiciliğe adeta nur yağdı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın, etteki spekülasyonları önlemek için 1 Ağustos"tan itibaren uygulamaya koyduğu besicilik kredisine, iki ayda binlerce kişi başvuruda bulundu.

    Bu kişilerden de 13 bin 500 kişinin işlemleri tamamlanarak tam 1 milyar liralık kredi verildi. Besicilik için başvuruda bulunan kişiler arasında, doktor, turizmci, memur gibi meslek sahiplerinin de bulunduğu bildirildi.

    34 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

    Tarım Bakanlığı, et sektöründeki fiyat artışlarını frenlemek için sıfır faizli besicilik kredisini Ağustos ayı itibariyle hayata geçirmişti. Söz konusu projenin ilk sonuçları netleşti. Buna göre, yaklaşık iki aylık süre içinde, kredi için rekor düzeyde başvuru oldu.

    Tarım Bakanlığı da, gelen tüm talepleri değerlendirmeye aldı. Yapılan değerlendirme sonucunda, 13 bin 500 kişiye değişik miktarlarda besicilik kredisi verildi. Kredilerin toplam tutarının ise 1 milyar lira olduğu bildirildi. Bakanlık kredi vermeye devam edecek.

    Proje ile, 100 bin damızlık sığı, 2 milyon küçük baş hayvan, 525 bin ton ilave süt, 260 bin de yıllık et üretilmesi amaçlandı. Proje, dolaylı olarak 34 bin kişiye istihdam sağlayacak.

    TURİZMCİNİN YENİ GÖZDESİ

    Tarım Bakanlığı"nın sıfır faizli kredi projesine başvuruda bulunan kişilerden bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar arasında besilerin temin edilmesi, tesislerin inşa edilmesi bulunuyor.

    Bugüne kadar kredi alan 13 bin 500 kişinin bu kriterleri yerine getirdiği belirtildi. Besicilik için başvuruda bulunan kişiler arasında ise başka mesleklerden kişilerin de bulunduğu belirtildi.

    Besicilik yapmak için başvuran kişiler arasında turizmci, bankacı, doktor, memur gibi meslek gruplarından da bulunduğu kaydedildi.

    Krediler, koyun, keçi ve danaların yanı sıra manda besiciliği için de veriliyor. Manda besiciliği için de başvuru yapıldığı kaydedildi.

    Bardakoğlu: Hayvan rezervi sıkıntısı yok

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye"de hayvan rezervi sıkıntısı olmadığını belirterek, "Herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Bu itibarla kurban kesimini etkileyecek bir şey söz konusu değil" dedi.

    Bardakoğlu, kurban ibadeti ve 2010 yılı vekaletle kurban kesimi organizasyonu hakkında, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camisi Konferans Salonu"nda yaptığı toplantıda, yetkililerden aldığı bilgiler doğrultusunda Türkiye"de 10 milyondan fazla büyükbaş ve 27 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.

    Bardakoğlu, Türkiye"de hayvan rezervi sıkıntısı olmadığını ifade ederek, "Herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Bu itibarla kurban kesimini etkileyecek bir şey söz konusu değil" dedi. "Kurban yerine başka bir ibadet yapmayın" diyen Bardakoğlu, her ibadetin kendisine ait olduğunu kaydetti.

    Besi kredisi alana büyük kolaylık var

    Adeta kuyruğun oluştuğu besicilik kredisi, işletme ve yatırım için olmak üzere iki ayrı türde veriliyor. Yatırım kredileri, ahır, ağıl, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımını kapsıyor.

    İşletme kredileri ise büyük baş besi hayvancılığını içeriyor. Et üretimini arttırmak için verilen bu kredi ile hayvan ve yem alımı yapılacak. Yatırım kredisi, sıfır faizli iki yılı ödemesiz yedi yılda ödenecek. İşletme kredisi ise iki yılda geri ödenecek.

    Kayhan süt işleme tesisi kuruyor

    Söktaş"ın patronu Muharrem Kayhan 25 milyon TL"lik süt ürünleri işleme yatırımına başlama kararı aldı. Yapılacak yatırımın 2011 yılının son çeyreğinde devreye alınması hedefleniyor.

    Şirketten yapılan açıklamada "Söktaş Pazarlama"nın 16 Temmuz 2010 tarihli özel durum açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuş olan süt ürünleri işleme yatırım planı konusunda projelendirme, gerekli ön izinlerin alınması tamamlanmış olup, yatırıma başlanmasına karar verilmiştir" denildi.

    Projenin çiğ süt üretimine katma değer artışı sağlaması planlanıyor.




    Fiyat artışını gören doktor ve bankacı besici oluyor Yorumları