Can: Yeni Meclis'le yeni anayasa   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (18:37)   Son Mesaj: 10-18-2010 (18:37)    Cevap: 0    Gösterim: 625  

    10-18-2010

    Can: Yeni Meclis'le yeni anayasa

    Can: Yeni Meclis'le yeni anayasa


    Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, Türkiye'de, 2011 yılında yapılacak seçimlerden sonra yepyeni bir anayasa hazırlayacak bir meclisin oluşturulacağını söyledi.

    Can, Köln Kitap Fuarında verdiği "Referandum'dan sonra Türkiye'nin yol haritası" konulu konferansta, Türkiye'de bugüne kadar yapılan anayasaların eski tarz siyasete göre yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin yüzde 80'i yeni bir anayasa istiyor. Özgür olmak istiyor ve devlet yönetimine katılmak istiyor. 2011 seçimleri yeni anayasa seçimleri olacaktır. 2011'de oluşturulacak parlamento, yeni anayasayı yapacak parlamento olacaktır. Türkiye, tüm farklılıklarıyla birlikte 'Türkiye benim ülkem' denilecek bir ülke olmaya doğru gidiyor" dedi.
    Türkiye'de uygulanan seçim barajının yüzde 10 ile çok yüksek olduğunu ifade eden Can, "Bu barajı darbeciler getirdi. Bu baraj düşürülmeli. Parlamento bunu yapmalıdır. Parlamento bunu yapmazsa toplum bunu parlamentoya hissettirmelidir" diye konuştu.

    HSYK seçimlerine de değinen ve artık seçimlerde kimin kazandığının önemli olmadığını, kim kazanırsa kazansın yeni anayasal düzene göre hareket edileceğini kaydeden Can, Anayasa Mahkemesi konusunda Almanya'yı örnek gösterdi.

    Can ayrıca, yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye'deki insanlara en büyük faydasının döviz getirmelerinden çok Türkiye'nin dışında başka bir dünyanın varolduğunu göstermesi olduğunu belirterek, 1960'lı yılların sonlarına doğru devletin halk tarafından sorgulanmaya başladığını söyledi.

    Türkiye'den yılda 7,8 milyon insanın dünyayı dolaşmak için çıktığına işaret eden Can, "Tüm Türkiye'den sanayi üretimi için işadamları dünyada dolaşıyor. Türkiye'de yüzde 80 oranında kentleşme var. Artık Ankara'da verilen kararlar toplum tarafından kolay kolay kabullenilmiyor. Toplum artık sorgular hale geldi. Tek parti ideolojisinin düzeni değişiyor. Değişim iyi mi kötü mü, bence değişim iyidir. Türkiye, halkı devlet egemenliğinden uzak tutan sistemden halkın çerçevelendirdiği bir aşamaya geçiş yapıyor. Halkın, toplumun ciddi siyasal uygulamalara karşı duyarlı olduğu bir yerde ister şu parti, ister bu parti iktidarda olsun, hepsinin belli bir sınırı vardır. Türkiye artık kendisine dayatılan anayasal düzeni parçalamaya başlamıştır" şeklinde konuştu.

    Konferansta bir soru üzerine, laik bir ülkede Diyanet İşlerinin olmaması gerektiğini savunan Can, Diyanetin bu haliyle devam etmesinin din ve vicdan özgürlüğü açısından engel oluşturduğunu kaydetti.




    Can: Yeni Meclis'le yeni anayasa Yorumları