AB üyeleri 'Mali Kural'ı istemiyor!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-18-2010 (18:23)   Son Mesaj: 10-18-2010 (18:23)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    10-18-2010

    AB üyeleri 'Mali Kural'ı istemiyor!

    AB üyeleri 'Mali Kural'ı istemiyor!


    Maastricht ekonomi kriterlerini ihlal edenlere ağır yaptırımlar içeren mali kuralı devreye sokmaya çalışan AB Komisyonu'na üye ülkeler ayak diredi.

    Yılladır yüksek bütçe açıklarıyla yönetilen Yunanistan'ın girdiği ağır borç krizinde iflas ederek dış yardıma ihtiyaç duyması üzerine Maastricht ekonomi kriterlerini ihlal edenlere ağır yaptırımlar içeren mali kuralı devreye sokmaya çalışan AB Komisyonu'na üye ülkeler ayak diredi.
    Lüksembourg'da toplanan Avro Bölgesi maliye bakanları, ekonomi ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn'in uyarılarına rağmen otomatik yaptırımlar öngören mali kuralı gevşetmeye çalıştı.

    Rehn, mali kuralın AB üyelerinin samimi olarak güçlendirilmiş ortak ekonomik hükümet isteyip istemediklerinin turnusol testi olacağını söylerken, Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager, Avro Bölgesi'nin en borçlu üyesi İtalya ve yüksek bütçe açığına sahip Fransa'nın önderlik ettiği güney blokunun mali kurala soğuk yaklaştığını ifade etti.

    İsveç Maliye Bakanı Anders Borg da AB'nin daha sıkı bir mali disipline ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak "mali kuralı sulandırma çabalarının durdurulmasını" talep etti.

    AB içinde başını Almanya, İsveç ve Hollanda'nın çektiği kuzey bloku, mali disiplinin güçlendirilerek ihlallerin kısmen otomatik yaptırımlarla siyasi karara gerek kalmadan cezalandırılmasını istiyor.

    Maastricht ekonomi kriterlerine göre AB üyelerinin kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılalarına oranı yüzde 60'ı ve bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor.

    AB içinde kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı en yüksek ülkeler yüzde 129'la Yunanistan, yüzde 118'le İtalya, yüzde 97'yle Belçika ve yüzde 83'le Fransa şeklinde sıralanırken, bütçe açıklarının bu yıl İngiltere, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz'de yüzde 10'u, Fransa, İspanya, Romanya, Letonya ve Litvanya'da yüzde 8'i aşması bekleniyor.

    AB'nin ekonomik motoru Almanya'da ise borçluluk oranı yüzde 76 ve bütçe açığı yüzde 3,3 düzeyinde bulunuyor.




    AB üyeleri 'Mali Kural'ı istemiyor! Yorumları