Davutoğlu: Yabancı düşmanlığının önü kesilebilir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (17:57)   Son Mesaj: 10-18-2010 (17:57)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    10-18-2010

    Davutoğlu: Yabancı düşmanlığının önü kesilebilir

    Davutoğlu: Yabancı düşmanlığının önü kesilebilir


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslamiyet'in de Almanya'ya ait olduğu" şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

    Davutoğlu, Kuveyt'teki temaslarının ardından Katar'a hareketinden önce, Türk basın mensuplarına Kuveyt ziyaretine ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
    Kuveyt'te gerçekleşen Türkiye-KİK (Körfez İşbirliği Konseyi) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog 2. Dışişleri Bakanları Toplantısında Türkiye ile KİK ülkeleri arasında 9 ana sektörde yoğun bir ekonomik entegrasyon kurma kararı alındığını belirten Davutoğlu, bu sektörlerin başında gelen ulaştırma alanında "Körfez'den Türkiye'ye gidecek olan bir demiryolu projesini hemen devreye sokmaya çalıştıklarını" bildirdi. Davutoğlu, ayrıca havayolu ve diğer alanlarda da ortak projeler olduğunu belirtti.

    KİK tarım bakanlarının Türkiye'ye gelip GAP projesinde incelemelerde bulunacaklarını ifade eden Davutoğlu, KİK üyesi ülkelerle turizm, eğitim ve kültür alanlarında ve Türkiye'nin hızla büyüyen sağlık sektörünün bütün bölgeye açılması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

    Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Dün aldığımız bir karar da Türkiye ile KİK arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce tamamlanması. Gelecek yıl Mayıs ayında tekrar Türkiye'de yapılacak toplantı öncesinde bütün bu altyapı çalışmaları yapılıp devreye sokulacak. Türkiye'nin inisiyatifiyle geliştirilen Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriye dörtlü ortak vize alanı uygulaması ile birleştirdiğinizde aslında bu (KİK-Türkiye işbirliği) Türkiye'ye çok geniş ekonomik hinterland kazandıran ve birbirini tamamlayan iki proje haline dönüşüyor."

    Türkiye-Kuveyt işbirliği ile Basra'da daha önce başlatılan, fakat sonuca ulaşmayan projelere de değinen Davutoğlu, Kuveyt ile Basra'ya ortak yatırım projeleri düşündüklerini söyledi. Kuveyt ile Afrika'da ve Orta Asya'da birlikte ekonomik ve teknolojik yardım projeleri planladıklarını ifade eden Davutoğlu, öğle yemeğinde konuyu Kuveyt Fonu liderleri ile görüştüklerini belirterek, "Balkanlar'a, Ortadoğu'ya, Orta Asya ve Afrika'ya birlikte teknolojik ve ekonomik yardım projelerini geliştireceğiz. Uluslararası organizasyonlarda da karşılıklı destek taahhüdünde bulunduk" dedi.

    -ALMANYA CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİ-

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir başka soru üzerine, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslamiyet'in de Almanya'ya ait olduğu" sözlerini yorumlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 10 gün kadar önce Almanya'da olduklarını anımsatarak, şunları söyledi:

    "Cumhurbaşkanı bu açıklamalarıyla aslında sadece tarihi bir gerçeği tespit etmiş olmuyor, gelecekle ilgili bir perspektif, bir vizyon belirliyor. Ümit ediyoruz ki Cumhurbaşkanının bu vizyonu Alman halkı, Alman yöneticileri tarafından da benimsenir ve Almanya'da Müslümanlarla Hristiyanlar arasında, yabancılarla Avrupalılar arasında işbirliği çok daha sağlam bir zemine oturur ve bu yabancı düşmanlığının önü kesilir."




    Davutoğlu: Yabancı düşmanlığının önü kesilebilir Yorumları