Koru: AB'ye tavizler vererek girmeyi düşünmüyoruz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (17:38)   Son Mesaj: 10-18-2010 (17:38)    Cevap: 0    Gösterim: 445  

    10-18-2010

    Koru: AB'ye tavizler vererek girmeyi düşünmüyoruz

    Koru: AB'ye tavizler vererek girmeyi düşünmüyoruz


    Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar büyük bir ülke olduğunu söyledi.

    Kahramanmaraş'ta incelemelerini sürdüren Büyükelçi Koru, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) ''Yeni Dönemde Türk Dış Politikası'' konulu sunum yaptı.
    Konuşmasında Dışişleri Bakanlığının teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Koru, özellikle Türkiye'nin AB sürecine değindi. Türkiye'nin ekonomik gelişmişliği ve genç nüfusu ile AB için çok değişik bir ülke olduğunu belirtti.

    ''Türkiye AB sürecinde diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar büyük ve hazmetmesi de o kadar zor bir ülkedir'' diyen Koru, ''Sosyal, kültürel ve ekonomik bazı kıstaslar var. 10 yıl önce Türkiye'nin AB'ye girme ihtimaliyle şimdi girme ihtimali arasında önemli farklar var. Yarın, öbür gün AB Türkiye'yi kabul edecek de, Türkiye AB üyeliğini kabul edecek mi? Artık bunu konuşuyoruz. AB Türkiye için bir amaçtır. Ama iki grubun çıkarları doğrultusunda yapılırsa amaçtır. Biz, taraflı olarak tavizler vererek AB'ye girmeye düşünmüyoruz'' dedi.

    -BOR MİNERALLERİ-

    Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Koru, bor mineralleri ile ilgili soruya, şu yanıtı verdi:

    ''Bor mineralleri önemli maddedir, fakat kullanım alanları sınırlıdır. Türkiye dünyadaki bor ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Her yıl bor ihracatımızda artış söz konusudur. Borun bir enerji kaynağı olarak kullanılması için uzunca bir araştırma geliştirme çalışmalarının yapılması gerekir. Biz bunun kaynaklarına doğal olarak sahibiz. O gün geldiğinde daha fazla çıkarıp kullanma imkanımız olur. Bugünkü dünya talebi ve kapasitesi bakımından Türkiye, 2009 yılında 400-500 milyon dolarlar seviyesinde bor ihracatı yapmıştır. Talep arttıkça biz daha fazla çıkartabileceğiz. ABD'nin bizim bor minarelerimize el koyması gibi sözler, şehir efsanesi ve komplo teorisidir.''

    Son günlerde gündeme gelen füze kalkanı projesiyle ilgili soruya ise Koru, ''Füze kalkanı konusunda henüz alınmış bir karar yok. Türkiye'nin milli çıkarları neyi gerektiriyorsa ona karar verilecektir'' dedi.

    Koru, Dışişleri Bakanlığı bünyesine daha önce 4-5 meslekten memur kabul ettiklerini, ancak değişen yasa ile birlikte felsefe, psikoloji ve tarih bölümü mezunlarını da kabul ettiklerini kaydetti.

    Sunumun ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Koru'ya ziyaretinin anısına bir plaket takdim etti. Koru daha sonra Avşar Yerleşkesinde incelemelerde bulundu.

    Büyükelçi Koru buradaki programının ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) işadamları ile bir araya geldi.

    Koru burada da 'Yeni Dönemde Türk Dış Politikası' konulu sunum yaptı, işadamlarının yurt dışı seyahatlerinde yaşadıkları sorunlarını dinledi.




    Koru: AB'ye tavizler vererek girmeyi düşünmüyoruz Yorumları