Bosch: Atatürkçüler radikal dinci gibi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (16:54)   Son Mesaj: 10-18-2010 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 608  

    10-18-2010

    Bosch: Atatürkçüler radikal dinci gibi

    Bosch: Atatürkçüler radikal dinci gibi


    Önceki gün Beşiktaş Meydanı’ndaki sergide Atatürk konulu eseri CHP’li gençlerce tahrip edilen Hollandalı tasarımcı Rosan Bosch, saldırganları radikal dincilere benzetti!

    Hilal Aygün'ün haberi
    Bimeras Kültür Vakfı tarafından düzenlenen "Free Zone İstanbul" sergisinde, Atatürk temalı çalışmasına CHP"li oldukları iddia edilen bir grup tarafından saldırı yapılan dünyaca ünlü Hollandalı tasarımcı Rosan Bosch, olayı Taraf"a değerlendirdi. Saldırgan grupla ilgili "çok kalabalık bir gruptu. Neredeyse 50 kişi olduğunu tahmin ediyorum." değerlendirmesini yapan Bosch olay anını şöyle anlattı:

    "Beşiktaş Meydanı"nda sergilenecek eserlerimizi yerleştiriyorduk. Üzerinde, üç büyük dinin sembolleriyle birlikte, Atatürk resminin yer aldığı levhayı da yerleştirdik. Sonrasında bir grubun levhanın etrafında toplanmış olduğunu gördük. Alt kısmı beton olan metal çubuğu üç metre sürükleyip devirdiler. Yüzü yere bakar vaziyette bıraktılar. Asistanım gidip levhayı kaldırdı. Ben biraz uzaktan olanları seyrediyordum. Türkçe bilmediğim için ne dediklerini anlamıyordum, fakat seslerden anladığıma göre çok öfkelilerdi. Asistanıma saldırıp ittiler. Eseri tasarlayan sanatçının ben olduğumu bilmedikleri için beni hedef almadılar. Şoka uğradım."

    "Grup tehlikeli olabilir"
    Organizasyona telefon ettiğini ve vakfın direktörü Aydın Silier"in kendisine telefonda "Bu grup tehlikeli olabilir, daha büyük olaylar çıkabilir, tabelayı kaldırın" dediğini belirten Bosch, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı: "Çok korktuk ve levhayı kaldırdık. Fakat tatmin olmadılar. Levhayı parçalamak istiyorlardı çok uğraştılar ancak metal olduğu için başaramadılar. Resmin, metal iskeletin üzerine yapıştırılmış bir etiket şeklinde olduğunu fark edince, onu söktüler. Özenle dörde katlayarak ceplerine koyup götürdüler. Böyle yapmaları çok ilginç. Söktükten sonra fırlatıp atacaklarını düşündüm. "Ne yapsak" diye aralarında bir süre tartıştıktan sonra, yanlarında götürdüler."

    "Özellikle asistanımın başına bir şey gelecek diye korktum" diyen Bosch, "tehlikeli bir kalabalıktı. Biz orada olmasaydık sergideki eserlere başka neler yaparlardı, bilmiyorum"diye konuştu.

    "Bu ifade özgürlüğüdür"
    Saldırganların "Atatürk imgesini bu çerçevede kullanamazsınız. Buraya koyamazsınız" diye bağırdıklarını asistanından öğrendiğini ifade eden Bosch bu projedeki amacıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı: "Amacım, kavramları tartışmaya açmaktı. Sergide buna benzer 25 eserim var, 25 ayrı tartışma konusu, düşünce var. İsveç, Danimarka ve Macaristan"da da sergi açtık. Böyle fiziksel şiddet içeren bir eylem olmadı. Bu ifade özgürlüğüdür, provoke etme anlamı taşımaz."

    Bir yabancının Türkiye"ye gelir gelmez Atatürk konusunun çok hassas bir konu olduğuna anladığına işaret eden sanatçı, "Bu konuda konuşmak, bir din hakkında konuşmak gibi. Dünkü saldırı, bu tesbitimin haklılığını doğruladı" diye konuştu. Saldırgan grupla konuşmak istediklerine ancak bunun imkânsız olduğuna dikkat çeken Bosch sözlerini şöyle sürdürdü: "Açıklamak istedik, dinlemek istemediler. Bu kadar öfkelenmeleri çok garip. Bu hassasiyetin, radikal dincilerin hassasiyetinden farkı yok."

    CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, saldırıyla ilgili olarak, "Muhtelif bir grubun böyle bir eylem yapmış olması, onların CHP üyesi olduklarını göstermez. Gençlik kollarımız, protesto gösterisi yaptıktan sonra dağılmıştır, orada kalan grubun ne yaptığını bilemeyiz. Protesto gösterimiz de zaten "telefon dinlemeleri"ne ilişkindi. Herkes CHP"li olduğunu iddia edebilir" dedi.

    (Taraf)




    Bosch: Atatürkçüler radikal dinci gibi Yorumları