Katledilen kedinin sahibinden suç duyurusu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (16:07)   Son Mesaj: 10-18-2010 (16:07)    Cevap: 0    Gösterim: 638  

    10-18-2010

    Katledilen kedinin sahibinden suç duyurusu

    Katledilen kedinin sahibinden suç duyurusu


    İzmir'de dövülerek öldürülen ''Yamuk''un sahibi büfeci Ahmet Hüsnü Arda Baran, olayı gerçekleştirdiği iddia edilen Ufuk Günaydın'ın ''mala zarar verme'' suçundan cezalandırılmasını istedi.

    Baran'ın avukatı Barış Kaşka, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yetersiz olduğunu belirtti.
    İlgili kanuna göre, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlarda 687 liralık para cezası verildiğini, eğer hayvanın sahibi varsa bu suçun TCK'nın ilgili maddesinde ''mala zarar verme'' olarak düzenlendiğini aktaran Kaşka, buna göre cezanın 4 ay ile 3 yıl arasında hapis olduğunu anlattı.

    Kaşka, müvekkili Baran'ın, dövülerek öldürülen Yamuk adlı kediyi, beslediğini, ona baktığını, aşılarını yaptırdığını, Haziran ayında ise kısırlaştırdığını dile getirerek, bununla ilgili belgeleri de suç duyurusu dilekçesine eklediklerini söyledi.

    ''Şiddet tektir'' diyen avukat Kaşka, yapılan bir araştırmanın, cezaevinde kalanların yüzde 85'inin şiddet uygulamaya hayvanlardan başladığını ortaya koyduğunu kaydetti.

    Kaşka, şu görüşleri dile getirdi:

    ''Böylece önce hayvanlara uygulanan şiddet, daha sonraki yıllarda insana yöneltiliyor. Ve potansiyel suçlular yaratılıyor. Türkiye, kendine layık bir Hayvan Hakları Kanunu çıkarıp, bunu da TCK kapsamına almalıdır. Bu tür olaylar, savcılıklar tarafından önemsenip, dikkatle soruşturulmalıdır. Hayvanlar köle değillerdir, onlarla aynı mekanları paylaşıyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu çok zayıf. Kapalı bir yerde sigara içenle, bir hayvan öldürenin aldığı ceza aynı. Böyle bir şey olabilir mi? Bu adalet değil.''

    -''YAMUK, OLDUKÇA YAŞLI, KISMİ FELÇLİ VE DİŞLERİ OLMAYAN BİR KEDİ''-

    Şikayet dilekçesinde, 8 Ekim 2010 tarihinde Bornova'daki büfesini açmaya gelen Ahmet Hüsna Arda Baran'ın kedisinin öldürüldüğünü gördüğü ve kamera kayıtlarını incelediğinde kedisinin Ufuk Günaydın tarafından tekmelenerek ve başı ezilerek öldürüldüğünü tespit ettiği aktarıldı.

    Dilekçede, Günaydın'ın olay sabahı saat 05.00 sularında arkadaşları Enes ve İlhan Ekincioğlu ile birlikte pitbull cinsi köpeğini dolaştırdığı, kediyi görünce köpeğini Yamuk'un üzerine saldırtmak istediği ancak başarılı olamayınca, kendisinin, tekmelemek ve başını ezmek suretiyle kediyi öldürdüğü iddia edildi.

    Baran'ın 1 yıl boyunca Yamuk'un aşılarını ve bakımını yaptırdığı, kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirdiği ifade edilen dilekçede, Yamuk'un Baran'a ait olduğu konusunda hiç bir şüphe bulunmadığı kaydedildi.

    Dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

    ''Güvenlik kamerası kayıtlarından da görüleceği üzere şüpheli Ufuk Günaydın'ın atılı suçu işlediği sabittir. Şüpheli tarafça iddia olunan, kedinin kendisine ve köpeğe saldırdığı hususu kamera kayıtlarından ve Yamuk'un fiziki durumundan da anlaşılacağı üzere mümkün olmamakla birlikte, hayatın olağan akışına da uygun değildir. Pitbull cinsi bir köpeğin, kendisine saldıran bir kediden çekinmesi mümkün değildir. Kaldı ki böyle bir saldırının olmasına da imkan yoktur. Zira Yamuk oldukça yaşlı, kısmi felçli ve dişleri olmayan bir kedidir. Bu durumdaki bir kedinin başka bir canlıya saldırabileceğini düşünmek olanaksızdır.''

    Türkiye'nin imza attığı uluslararası anlaşmalara göre sahipli hayvanları öldürmenin suç olduğu vurgulanan dilekçede, şüpheli Ufuk Günaydın'ın, ''Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yarayamayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi, 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır'' diyen TCK'nın 151/2. Maddesi uyarınca cezalandırılması istendi.




    Katledilen kedinin sahibinden suç duyurusu Yorumları