Türkiye'nin İsrail'den beklentisini açıkladı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (15:34)   Son Mesaj: 10-18-2010 (15:34)    Cevap: 0    Gösterim: 491  

    10-18-2010

    Türkiye'nin İsrail'den beklentisini açıkladı

    Türkiye'nin İsrail'den beklentisini açıkladı


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in barış yaklaşımında bulunması halinde Türkiye'nin Ortadoğu barış görüşmelerine destek vermeye devam edeceğini söyledi.

    Kuveyt ziyareti çerçevesinde Dışişleri Bakanlığında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah El Salim El Sabah ile görüşen Davutoğlu, ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kuveyt-Türkiye ilişkilerinin "mükemmel" düzeyde olduğunu ve bütün konularda anlayış birliğine sahip olduklarını ifade etti.
    "Bugün Bakanlıklarımız arasında ilişkilerimizi diplomatik, eğitim ve düzenli istişarelerle geliştirmeye karar verdik" diyen Davutoğlu, 2011'in ilk aylarında Şeyh Muhammed El Sabah'ı Türkiye'ye beklediğini ifade etti.

    Kuveyt ile artan ekonomik ilişkilere dikkati çeken Davutoğlu, üçüncü bölgelerle stratejik işbirliği konularını ele aldıklarını, bu çerçevede Orta Asya, Ortadoğu, Irak ve Afrika gibi bölgelerde birlikte çalışma kararı aldıklarını bildirdi.

    Davutoğlu, Türkiye ile Kuveyt'in bölgede siyasi istikrar ve ekonomik refah konusunda aynı hedeflere sahip olduğunu, Irak'ın birliği, bütünlüğü ve istikrarına önemi verdiklerini kaydetti.

    Kuveyt'i Irak'a, oradan Türkiye'ye ve Avrupa'ya bağlayacak demiryolu ile enerji ve tarım alanlarında ortak projeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Kuveyt ile uluslararası işbirliği alanında Afrika'da çalışmayı ve bunu diğer alanlara yaymayı düşündüklerini belirtti.

    -ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ-

    Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinde son zamanlarda yaşanan sorunlar dikkate alındığında Ortadoğu barış sürecinde aktif rol alıp almayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin Ortadoğu bölgesinde aktif rol aldığını ve bölgede bütün inisiyatiflerde aktif olmaya devam edeceğini söyledi.

    Gazze saldırısına kadar Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında dolaylı görüşmelerde aracı olduğunu anımsatan Davutoğlu, İsrail ve Suriye'nin barış vizyonuyla birlikte çalışmaya karar verdiklerinde Türkiye'nin katkıda bulunacağını belirtti.

    İsrail'in yardım gemilerine saldırısından dolayı ilişkilerin zarar gördüğünü kaydeden Davutoğlu, bunun insanlık ve uluslararası hukuka karşı işlenen bir suç olduğunu söyledi.

    Ortadoğu barış süreci konusunda Davutoğlu, "İsrail bir barış yaklaşımında bulunursa, Türkiye bu sürece destek vermeye devam edecektir" dedi.

    -"İRAN İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞEBİLİRİZ"-

    Şeyh Muhammed El Sabah da, "Türkiye'nin İran ile çok iyi ilişkileri olduğu" belirtilerek, Türkiye'nin İran'ın nükleer dosyası konusunda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile İran arasında arabuluculuk yapma olasılığına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

    "Bizim de İran ile iyi ilişkilerimiz var, arabuluculuğa ihtiyaç duymadan doğrudan görüşebiliriz. Bizler İran'a, nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullandığı ölçüde karşı değiliz."

    Şeyh Muhammed El Sabah, "Türkiye'nin ekonomide göstermiş olduğu performansı nasıl değerlendirdiğine" ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

    "Türkiye'ye baktığım zaman, rakamlara göre bu yılın ilk çeyreğinde büyüme oranı yüzde 10'u geçti. Türkiye ekonomisine bakınca nazar değmesin diyerek, tahtaya vurmam gerekiyor. Bu Türkiye'nin gerçekten bilge bir şekilde yönetildiğine işaret ediyor. Türkiye'nin stratejik bir konumu vardır. Türkiye son yıllarda KİK ülkelerinin turizm kıblesi olmuştur. Özellikle dünkü toplantılarımızda ekonomik işbirliği, sohbetimizin konusu olmuştur. İki bölgenin ekonomik işbirliği konusunda özellikle demiryolu projesi katkıda bulunacaktır. Türkiye ile Kuveyt, Afrika konusundaki projelerde birlikte çalışma kararı aldı."




    Türkiye'nin İsrail'den beklentisini açıkladı Yorumları