Dışişleri: Lobi faaliyetlerine önem veriyoruz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-18-2010 (14:36)   Son Mesaj: 10-18-2010 (14:36)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    10-18-2010

    Dışişleri: Lobi faaliyetlerine önem veriyoruz

    Dışişleri: Lobi faaliyetlerine önem veriyoruz


    Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, yurt dışındaki lobi çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Eskiden dış politikanın çok fazla ilgi görmediğini aktaran Koru, şöyle devam etti:

    Koru, Kahramanmaraş Valiliği toplantı salonunda 'Yeni Dönemde Türk Dış Politikası' konulu sunumunda, Dışişleri Bakanlığının teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
    Büyükelçi Koru, Türkiye'nin yurtdışında 114 büyükelçi, 11 devlet temsilcisi ve 78 başkonsolos ile temsil edildiğini, son yıllarda uluslararası hukukun ön plana çıkmasıyla hukuk müşaviri sayısını da artırdıklarını ifade etti.

    Eskiden dış politikanın çok fazla ilgi görmediğini aktaran Koru, şöyle devam etti:

    ''Bakınız insanımız arasında diplomat olabilmek için paşa çocuğu, diplomat çocuğu veya vali çocuğu olunur gibi yanlış algılama var. Aslında böyle değil. Her yıl sınav açıyoruz ve ilgili bölümlerden sınava katılan ve başarılı olan gençlerimizi meslek memuru olarak alıyoruz. Son yıllarda iletişim ağının güçlenmesiyle birlikte şimdi her olay herkesi ilgilendirir hale getirdi. Türkiye olarak karmaşık bir çoğrafyada bulunuyoruz. Onun için istikrar bizim için çok önemli. Bu kavrama önem veriyoruz. Soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte sorunların da sona ereceği düşünülüyordu, ancak bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Şimdi çeşitli risk faktörleri önümüze geldi. Örneğin terör, açlık, küresel sorunlar gibi... Ayrıca küreselleşme ile birlikte istikrarsızlıkta ön plana çıkmaya başladı. Bu faktörleri hep göz önünde bulunduruyoruz ve çalışmalarımızı, planlarımızı buna göre yapıyoruz.''

    Dışişleri Bakanlığı olarak hedeflerini açıklayan Koru, ''Bizim hedefimiz Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik. Bölgesel ve küresel gelişmelerde belirleyici rol oynamak ve uluslararası barış ve istikrara katkı sağlamak. Eskiden örneğin, Ortadoğu'da bir gelişme olduğu zaman bir duyuru yapardık. Şimdi ilgi duymaya başladık ve sorunların çözümünde belirleyici olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

    -''KIBRIS'LA İLGİLİ YENİ BİR GELİŞME BEKLİYORUZ''-

    Kıbrıs sorununa da değinen Koru, bu sorunun yeni olmadığını ve konuya ulusal dava olarak baktıklarını ifade etti.

    Koru, ''önümüzdeki günlerde Kıbrıs'la ilgili yeni bir gelişme beklediklerini"" ve bu sorunun BM çatısı altında çözüleceğine inandıklarını kaydetti.

    Yurt dışındaki lobi faaliyetlerin ayrı önem verdiklerini belirten Koru, şunları kaydetti:

    ''Yurt dışında binlerce derneğimiz var. Örneğin yurt dışında 5 milyona yakın yurttaşımız var ki bunların yüzde 70'i Almanya'da. Almanya'da 2-3 bin derneğimiz var. Hepsiyle görüşüyoruz. Eskiden dış temsilciliklerimiz çok aktif değildi. Onun için geleceğe yönelik çalışmalarımız olmuyordu. Şimdi lobiye büyük önem veriyoruz. Bir konu olduğu zaman onbinlerce insanımızı harekete geçirebiliyoruz. Eskiye oranla bu konu gelişti ve bunun için mali kaynağımız da var. Kendimizi de sürekli yeniliyoruz.''

    İran ve Rusya ile ilişkilere de değinen Koru, ''Yine İran'la köklü bir geçmişimiz var. Uzun yıllar sorun yaşamadık. İlişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Nükleer kaynakların barışçı kullanımına saygı duyuyoruz, ama bu konuda şeffaflığa da önem veriyoruz. Savaşa gerek kalmadan İran'la yaşanan sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Rusya ile de ilişkilerimiz çok iyi durumda. Türkiye'nin 2. büyük ticaret hacmi Rusya ile. Şimdi vizeleri kaldırdık. Bu ilişkilerin daha da iyi duruma geleceğine inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

    Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye'nin uluslararası arenadaki yükselişinin yine uluslararası camia tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi.

    Türk dış politikasının stratejik derinlik kavramı çerçevesinde eskisinden farklı bir hareket içinde olduğunu belirten Vali Tanılır, ''Bunun ekonomik boyutu kadar diplomasi boyutu önem arz etmektedir. Örneğin komşularla 'sıfır sorun' politikası çerçevesinde, komşularla iyi ilişkiler ve bir taraftan vizelerin kaldırılması ekonomik olarak da önem arz ediyor. Türkiye sorun çözücü bir ülke haline gelmiştir. Bu artarak devam edecektir. Yıllardır çözülemeyen İsrail Filistin sorunu da inşallah Türkiye'nin arabuluculuğu ile çözülecektir. Şahsen buna inanıyorum''dedi.




    Dışişleri: Lobi faaliyetlerine önem veriyoruz Yorumları