Dünyanın en iyi cevizinden daha iyi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-18-2010 (14:19)   Son Mesaj: 10-18-2010 (14:19)    Cevap: 0    Gösterim: 486  

    10-18-2010

    Dünyanın en iyi cevizinden daha iyi

    Dünyanın en iyi cevizinden daha iyi


    Malatya'nın Hekimhan Kaymakamlığı, ilçede yetişen ve iç oranı yüzde 78'lere varan ''Hekimhan cevizi''nin dünyanın en iyi cevizi olduğunu kanıtlamak için proje başlattı.

    Kaymakamlığın, Malatya İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla başlattığı projenin yürütücüsü Hamit Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın tüm ilçelerinde kentin adını Türkiye'ye duyuran kayısının üretildiğini, Hekimhan'da ise ceviz üretimi yapıldığını söyledi.
    Hekimhan'da cevizin çiftçinin önemli gelir kaynaklarından olduğunu anlatan Akyüz, 15 bin ceviz ağacının bulunduğu ilçede yıllık 300 ton civarında ürün elde edildiğini belirterek, Hekimhan cevizinin diğer ülkelerdeki ve Türkiye'deki cevizlerden çok farklı olduğunu kaydetti.

    Akyüz, Hekimhan cevizinin, iç oranı ve kabuk kalınlığı ve aromasıyla çok iddialı bir tür olduğunu ifade ederek, ''Vatandaşlarımız bunu biliyordu ama biz bunu bilimsel olarak da kanıtlamak istedik. Kaymakamlıkça başlatılan projeyi, kendi arazimde yürütüyorum. Hedefimiz Hekimhan cevizinin kalitesini ortaya koymak. Hekimhan cevizinin dünyanın en iyi cevizi olduğu iddiamızı bilimsel olarak kanıtlamak istiyoruz'' dedi.

    -''DÜNYANIN EN İYİ CEVİZİNİN İÇ ORANI YÜZDE 62, BİZİMKİ YÜZDE 78''-

    Akyüz, proje kapsamında ilçedeki en iyi cevizlerden 5 genotip belirlediklerini dile getirerek, bunlardan birinin 200 yaşında bir ceviz ağacı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''Bu cevizin iç oranı yüzde 78. Dünyanın en iyi cevizisinin iç oranı yüzde 62'dir. Bizim cevizimizin kabuk kalındığı sıfıra yakın. Bunun ispatı için, bir araziye dünyanın en iyi tescilli cevizlerinden, Fransa'dan, Amerika'dan, İran'dan, Çin'den getirttik. Bunları Türkiye'nin en iyi cevizleri ve Hekimhan'ın cevizlerinden oluşan bir bahçe kurduk. Şu anda fidanlarımız 3 yaşında. Eşit şartlarda cevizleri yarıştırıyoruz. Bu bahçede eşit şartlarda üretilen cevizlerden en iyisinin Hekimhan cevizi olduğunu kanıtlamaya çalışacağız. Türkiye'de cevize sahip çıkılmadı. Özellikle 1970'li yıllarda çok sayıda ceviz ağacı kesilerek yok edildi. Birçok genotipimiz yok olmuş. Türiye'yi yabancı ceviz türleriyle doldurmaya çalışmışlar. Onların bizim topraklarımıza uyumu yok. Yalova tipi cevizler Anadolu'ya yayılmış, onlar da iklim olarak, ekolojisi Anadolu topraklarına uygun olmadığı için hem meyve kalitesi hem de ağacın ömrü uzun olmamış. Fakat Hekimhan cevizi, orta Anadolu ve özellikle doğuya doğru çok iyi yetişebilen bir ceviz türü. Ceviz konusunda iddiamız var. İnşallah bundan sonra Hekimhan cevizinin hem tanıtımını hem de üretiminde başarılı olacağız. Malatya'nın adını, kayısıdan sonra cevizle de dünyaya duyuracağız.''

    Akyüz, Hekimhan'da ürettikleri cevizleri Türkiye'nin dört yanına gönderdiklerini belirterek, çok verimli yaşlanmış ağaçlardan da kalemler alarak onlardan fidan ürettiklerin, ağaç ölse bile onun neslini yaşatmaya çalıştıklarını bildirdi.

    (aa)




    Dünyanın en iyi cevizinden daha iyi Yorumları