HSYK üyeliği için 81 ilde seçimler yapılıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-17-2010 (14:58)   Son Mesaj: 10-17-2010 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 473  

    10-17-2010

    HSYK üyeliği için 81 ilde seçimler yapılıyor

    HSYK üyeliği için 81 ilde seçimler yapılıyor


    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için seçim başladı. Her ilde, il seçim kurulunun yönetim ve denetimi altında yapılacak seçimde, o ilde ve ilçelerinde görev yapan hakim ve savcılar oy kullanacak.

    Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) adli ve idari yargı seçim çevrelerini esas alarak oluşturduğu kesin seçmen listelerinde yer alan 10 bin 471 adli ve bin 268 idari hakim ve savcının oy kullanacağı seçimde, en çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak. Oylarda eşitlik halinde YSK, kura çekerek sıralamayı tespit edecek. Sandıklar saat 17.00'de açılmaya başlanacak.
    HSYK üyeliği için 7 asıl ve 4 yedek üye adli yargı, 3 asıl ve 2 yedek üye idari yargıdan seçilecek. Adli yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde her il bir seçim çevresi olarak belirlendi ve adli yargı hakim ve savcıları, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacak.

    İdari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde, bölge idare mahkemesinin bulunduğu yargı çevresi bir seçim çevresi olarak tespit edildi. İdari yargı hakim ve savcıları da görev yaptıkları yerin yargı çevresi içerisinde yer alan bölge idare mahkemesinin bulunduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oy verecek.

    Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranlı kağıtlara bastırılan oy pusulasında, adaylar soyadı alfabe sırasına göre liste halinde yer alacak, oy kullanan hakim ve savcılar adayın isminin karşısındaki boş kutucuğu işaretlemek suretiyle oyunu kullanabilecek.

    Seçmen hakim ve savcılar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu başkanına vermesi halinde oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

    Her seçim çevresinde bir sandık kurulacak. Her sandıkta 100 seçmen oy kullanabilecek. Seçmen sayısının 100'ü aşması durumunda yeni sandık kurulabilecek.

    -İSTANBUL'DA HAKİM VE SAVCILAR OY KULLANMAYA BAŞLADI

    İstanbul'daki hakim ve savcılar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimi için oy kullanmaya başladı.

    Hakim ve savcılar, sabah saatlerinden itibaren Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı, Bakırköy ve Kadıköy adliyeleri ile Yenibosna'daki Bölge İdare Mahkemesi'ne gelerek oy kullanmaya başladı.

    Özel araçlarının yanı sıra, servis araçlarıyla da İstanbul Adalet Sarayı'na gelen gelen hakim ve savcılar arasında ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görevli savcılar da oy kullanmak için ana kapıdan adliyeye girdi.

    Beşiktaş'taki İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban, oy kullandıktan sonra adliye çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine, bunun bütün meslektaşları için bir fırsat olduğunu düşündüğünü söyledi. Hakim Kuban, ''Oyumu kullanırken de yeni oluşacak kurulun, Bakanlığın 2 nolu müsteşarlığı haline gelmesini istemedim. Ona göre oy kullandım''dedi.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da adliye çıkışında basın mensuplarının ''Seçimler için bir değerlendirmeniz olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Değerlendirme yapmayacağım. Hayırlı olsun diyorum'' şeklinde konuştu.

    YARSAV BAŞKAN TARHAN VE YARGITAY CUMHURİYET SAVCISI EMİNAĞAOĞLU OYLARINI KULLANDI

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için aday olan birinci sınıf hakim ve savcılar arasındaki seçim devam ediyor.

    Ankara Adliyesi yemekhanesinde kurulan toplam 24 sandıktan 18'inde adli, 6 sandıkta ise idari hakim ve savcılar oylarını kullanıyor.

    Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ve YARSAV yönetim kurulu üyeleri topluca gelerek oylarını kullandı.

    Sandık başında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ülker, seçimlerin adil olmadığını iddia etti.

    Ülker, ''Dünyanın hiçbir yerinde yürütme organının doğrudan yargıç seçimlerine müdahalesi söz konusu değildir'' dedi.

    Eski YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu da seçim öncesi son 1-2 günde kaleme alınan ve tek merkezli olduğunu iddia ettiği haberlerin seçimi etkilemeye yönelik olduğunu öne sürdü.

    ''Seçimler en olumsuz koşullarda yapılıyor'' diyen Eminağaoğlu, yargıç ve savcılara sağlanması gereken demokratik hakkın sağlandığını ama bunun demokratik kurallar çerçevesinde kullanılmasına izin verilmediğini iddia etti.

    Eminağaoğlu, seçimlerden sonra yargının sorunlarına duyarlı, hukukun üstünlüğünü gözeten, yargı bağımsızlığından başka hiçbir referansı olmayan, kilitlenmeyen, çalışan bir HSYK beklediğini kaydetti.

    Adalet Bakanlığının HSYK'ya ilişkin olarak hazırladığı kanun taslağını eleştiren Eminağaoğlu, ''Yeni HSYK'ya kürsüden seçilecek meslektaşlarımız en olumsuz ve en güvencesiz biçimde HSYK'ya gireceklerdir. Bu koşulların meslektaşlarımız üzerinde baskı amacı da gütmemesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız, kamuoyu oluşturacağız. Yeni HSYK'nın yargı bağımsızlığı için görev yapması anlamında elimizden geleni, üzerimize düşeni yapacağız'' diye konuştu.

    ADALET BAKANLIĞI MÜSTEŞARI AHMET KAHRAMAN, OYUNU KULLANDI

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için aday olan birinci sınıf hakim ve savcılar arasındaki seçim devam ediyor.

    Ankara Adliyesi yemekhanesinde kurulan toplam 24 sandıktan 18'sinde adli, 6 sandıkta ise idari hakim ve savcılar oylarını kullanıyor. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ve eşi hakim Gülderen Kahraman da oylarını adli hakim ve savcılar için kurulan 9 numaralı sandıkta kullandılar.

    Müsteşar Kahraman, oy verme işlemi için geldiği sandık başında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, bakanlık bürokratlarının aday olmasının eleştirildiğini anımsatması üzerine Kahraman, bürokratların aday olmaması yönünde bir yaptırım ya da kural bulunmadığını söyledi. Kahraman, meslektaşlarının yapacağı seçimle yeni HSYK'nın oluşturulacağını ve hakim ve savcıların temsilcileri vasıtasıyla kurulda daha etkin yer alacağını ifade etti. Bürokratların adaylığını bir mahsur olarak görmediğini belirten Kahraman, ''Bugüne kadar kurul adına sekretarya hizmetlerini yapan bakanlıktaki bilgi birikiminin, hafızanın kurula taşınması noktasında bürokratların faydası olabilir. Bunu teşkilat değerlendirecektir. Bürokratların adaylığının bir mahsuru olmadığını düşünüyorum'' dedi.

    Açıklamalarının ardından oyunu kullanan Kahraman, daha sonra adliye kafeteryasına geçerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekilleri ve diğer hakim ve savcılarla bir süre sohbet etti.




    HSYK üyeliği için 81 ilde seçimler yapılıyor Yorumları