Bu yıl için kurban kesilmese olur mu?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-17-2010 (11:54)   Son Mesaj: 10-17-2010 (11:54)    Cevap: 0    Gösterim: 594  

    10-17-2010

    Bu yıl için kurban kesilmese olur mu?

    Bu yıl için kurban kesilmese olur mu?


    Diyanet İşleri Başkanı'nın, “Canlı hayvan stoğunda tehlike görürsem, 'Bu yıl kurban kesilmeyebilir' derim” sözü tartışmanın fitili ateşledi. İlahiyatçılar ikiye bölündü: Hayvan stoğu düşmesin diye kurban kesmesek olur mu?

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu"nun, "Eğer canlı hayvan stoğunda bir tehlike görürsem, "Bu yıl kurban kesilmeyebilir" derim" açıklaması ilahiyat dünyasını ikiye böldü.
    Bazı uzmanlar, "Önemli olan ibadettir. Ne olursa olsun kurban kesilmeli" dedi, kimi de, "Stok yoksa kurban kesilmemeli, başka bir ibadet yapılmalı" diye Bardakoğlu"na destek verdi.

    Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı"nın, Türkiye"deki kırmızı et açığını gidermek için yurt dışından canlı hayvan ithalatı seçeneğini devreye sokmasının ardından bir adım da Diyanet İşleri Başkanlığı"ndan geldi.

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bu yıl kesilecek hayvanların, Türkiye"nin canlı hayvan rezervini tehlikeye sokabileceği yönünde oluşan endişeler üzerine şok bir çalışma başlattı.

    BARDAKOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

    Yardımcılarına, devletin yetkili kurumlarıyla irtibata geçerek canlı hayvan stoğu ile ile ilgili veri toplanması talimatını veren Bardakoğlu, "Eğer bu yıl kurban edilecek hayvanların, canlı hayvan stoğunu olumsuz şekilde etkileyeceği sonucu ortaya çıkarsa, biz de bu konuda fikrimizi söyleriz. Bir tehlike görürsem "Bu yıl kurban kesilmeyebilir" derim." dedi.

    DİYANETİN BU KONUDAKİ AÇIKLAMASI ÖNÜMÜDEKİ HAFTA

    Bardakoğlu, şu görüşleri öne sürdü: "Kimileri "Kesilmesinde bir sakınca yok" diyor, kimileri de "Kesmeyelim" diyor. Tüm kesimlerin değerlendirmelerini alacağız. Gelen bilgiler ve onlarla yapacağımız değerlendirmeler sonucunda bir karara varacağız. Önümüzdeki hafta detaylı bir açıklamada yapmayı planlıyoruz. Kıtlık, doğal afetler ve benzer gelişmelere bağlı olarak kurban kesiminden vazgeçilebilmesinin dinen bir sakıncası olmayacağı vurgusu yaparız. Ancak, hiçbir olumsuz gelişme olmaması halinde dahi, özellikle dişi hayvanların kurban edilmemesi gerekir. Kısır olduğu kesin olanlar dışında dişilerin kurban edilmesi doğru olmaz"

    BARDAKOĞLU'NA DESTEK VERENLER

    Döviz sıkıntısında da hac olmaz

    Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu (Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Bir ülkede çok fazla hayvan yoksa kurban kesilmemesi görüşündeyim. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu"nun yaptığı açıklamaya tamamen katılıyorum ve anlayışla karşılıyorum. Ülke ekonomisi iyi değilse yapılacak bir şey yok. Aynı şekilde döviz sıkıntısı olduğunda da hac ibadeti yerine getirememek de olabilir. Hayvan ithal ederek kurban kesmek pahalı olur ve gerek yok, bu sene böyle geçer. Bu bayram kurban hem pahalı olduğu için hem de az olduğu için ben de kurban kesmeyeceğim.

    Şartlar uygun değilse kesilmez

    Prof. Dr. Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi): "Bu bir ibadet. İbadetlerin yapılması da şartların uygunluğuna bağlıdır. Namaz için bile bu geçerlidir. Kurbanla ilgili olumsuz şartların geçerli olup olmadığı resmi mercilerden kesin bilgi verilirse düşünülebilir. Gücü yeten keser gücü yetmeyen kesemez. Allah gücünüz yetmezse evinizi tarlanızı satın kurban kesin demiyor ki."

    Başka ibadet de yapılabilir

    Prof. Dr. Fahri Kayadibi (İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi): İbadetin yerine getirilmesi gerekiyor, fakat zaruret doğduğu takdirde dinde zorlama olmaz. Eğer kesilecek hayvan yeterli sayıdaysa kesilmelidir. Fakat yeterince hayvan yoksa vatandaşlar başka yollardan ibadetlerini yerine getirmelidir. Tarım ve hayvancılık ülkesinde kurban bulamayacak duruma gelmekten utanıyorum. Bir Müslümanın kurban kesememesi beni çok incitiyor. Böyle bir şey olamaz.

    Kâr-zarar hesabı yapmalıyız

    Prof. Dr. Emrullah Yüksel (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı): Bir Müslüman "kurban kesmek dini vecibedir, bunu kimse engelleyemez" derse hissi davranmış olur. Diyanet İşleri Başkanlığı"nın yaptığı inceleme sonucunda bir karara varılırsa daha bilimsel olur. Milletin faydasına olacak araştırmalarla mevcut durumun tespit edilmesi lazım. Canlı hayvan rezervi, kesimlerin oranlarına göre ne getirir ne götürür belirlenmesi gerekiyor. Ülke olarak, körü körüne değil de kar zarar hesabı yapılarak hareket edersek geleceğimizi de düşünmüş oluruz.

    KESİLMEYEBİLİR GÖRÜŞÜNE KARŞI ÇIKANLAR

    Ne olursa olsun kesilmeli

    Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır (İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi): Kurbanın azlığı çokluğu bunlar geçici şeyler. Her sene olduğu gibi elbette bu sene de kurban kesilecektir. İmkanı olan Müslümanlar bu sene de kurbanlarını kesmeli, kurban ibadetinin yerine bağış ibadeti yapılamaz, yemek yerine çay içmek gibi bir şey, bunlar birbirinden çok farklı şeyler. Hayvanın az olması önemli değil olduğu kadarı bayramda kesilmesi gerekir. Bunun ileride daha büyük bir et sıkıntısına dönüşeceğini sanmıyorum. Ne olursa olsun bu ibadet yerine getirilmeli.

    İbrahim bile oğlunu feda etti

    Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman (Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı): "Bu yıl kurbanlıkların pahalı olacağı veya hayvan sayısının az olduğu söyleniyor. Ancak, kurban fedakarlık gerektiren bir ibadettir. İnsanlar, Hz. İbrahim"in bu fedakarlık için oğlunu kurban etmek istemesini unutmamalıdır. İmkanı olan bu fedakarlık için kurban keser. Eğer büyükbaş hayvan pahalı ise küçükbaş hayvan tercih edilebilir. Ya da büyükbaş hayvan kesiminde hisse sayısı yediyi geçmemek şartıyla artırılabilir. Önemli olan ibadetin Allah rızası için yerine getirilmesidir."

    Çiftlik sahipleri ile ziraatçi dernekleri de bölündü

    Hayvan sayısı düştü

    İbrahim Yetkin (Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı): Bu sene kurban kesilmemeli. Türkiye"de hayvan varlığında sorunlar var, küçük ve büyükbaş hayvan sayımız az olduğu için et ihtiyacında sorun teşkil ediyor. Maalesef önümüzdeki bayramda, geçtiğimiz yıl kadar büyük rakamlara ulaşılabilecek hayvan kesimi yapılamaz. İleride yaşanılacak sıkıntılara neden olmamak için vatandaşın kurban kesimi yerine ilgili kurumlara bağış yapması daha iyi olur.

    Kurbanda sıkıntı yok

    Mehmet Şahbaz (Şahbazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı-Besi çiftliği sahibi): "Erkek kurbanlık kesmede problem yok. Türkiye ilk defa kurban bayramı yaşamayacak. Herkes aylar öncesinden hazırlandı. Kurbanlık sıkıntısı yok, sadece fiyat pahalılığı var. Yurt dışından gelecek kurbanlıklarda deli dana hastalığı riski olabilir. Her ülkenin kendi has hayvansal hastalığı var. Biz de şap var. Avrupa"da deli dana var. Sıkı kontrol yapılamazsa ülke olarak hem deli dana hem de şapla uğraşırız."

    GEÇEN YIL 600 BİN BÜYÜKBAŞ 2.5 MİLYON KÜÇÜKBAŞ KESİLMİŞTİ

    Geçtiğimiz yıl kurban bayramında 600 bin büyükbaş, 2.5 milyon da küçükbaş hayvan kesilmişti.

    Bu yıl kurban Türkiye"de 400 TL, Sudan"da 100 dolar

    Fiyatların Türkiye"de yüksek olması yardım kuruluşlarını farklı seçenekler hazırlamaya yöneltti:

    Kimse Yok Mu Derneği: Türkiye: 400 TL. Sudan: 100 dolar, Pakistan: 140 dolar, Filistin: 420 dolar.

    Yardımeli Derneği: Filistin, Bosna, Irak, Türkiye, Balkanlar ve Filistin Mülteci Kamplarında: 435 TL. Diğer tüm bölge ve ülkelerde kesilecek kurban bedeli 225 TL.

    Cansuyu Derneği: Türkiye 450 TL. Pakistan, Asya ve Afrika"da 200 TL. Çeçen kamplarında 250 TL, Filistin ve Balkanlar"da 350 TL. Gazze"de 500 TL.

    Deniz Feneri Derneği: Yurt içi 380 TL, yurt dışı 250 TL

    İ.H.H: Hem Türkiye hem de yurt dışı için 300 TL.

    VATAN




    Bu yıl için kurban kesilmese olur mu? Yorumları