Bursa ovası sular altında kaldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-16-2010 (21:22)   Son Mesaj: 10-16-2010 (21:22)    Cevap: 0    Gösterim: 582  

    10-16-2010

    Bursa ovası sular altında kaldı

    Bursa ovası sular altında kaldı


    Bursa'da hayatı felç eden sel, tarım arazilerini de vurdu. Gürsu'da yaklaşık 7 bin dönüm arazi sular altında kaldı. Belediye ve Ziraat Odası yetkilileri alarma geçerken, milyonlarca liralık zarara uğrayan çiftçiler kara kara düşünmeye başladı.

    Şehrin en verimli arazilerinin yer aldığı Gürsu'daki meyve ve sebze bahçeleri göle döndü. Sadece Gürsu ilçesinde yaklaşık 7 bin dönüm arazi sular altında kaldı. İlçede kriz maması kuruldu. Belediye ve DSİ ekipleri, kanalların açılması için çalışmalara başladı. Köyleri gezen Belediye Başkanı Orhan Özcü, yaraların sarılacağı sözünü verdi. Dışkaya ve Ericek köyleri haricindeki Karadıhır, İğdir, Kazıklı, Cambazlar köyü ile Ağaköy, Kumlukalan, Adaköy, Hasanköy mahalleleri büyük zarar gördü.
    Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu'da 750 ailenin sel sularından mağdur olduğunu ifade ederek, "Toplanmayan elma, armut ve ayva bahçeleri, sular altında kaldı. Çifti mahsulünü toplamak isteye bile göle dönen tarlanın yanından bile geçemiyor. Maruldan ıspanağa, karnıbahardan dere otuna kadar yüzlerce sebze de sel sularından nasibini aldı. Şeftali ağaçlarının kuruma ihtimali var. Çünkü şeftali taban suyu yükselince kuruyor. Dün İl Tarım Müdürlüğü'ne bir rapor sunduk. İlçedeki tüm yetkililerle görüş alışverişi içindeyiz. Acilen suyun tahliyesi gerekiyor, seralardaki zararımız ise yüzde 10 civarında" dedi.

    Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yağmurun halen sürmesi sebebiyle sağlıklı bir zarar tespitinin yapılamadığını ifade ederek, "Osmangazi, Nilüfer, Gürsu ve Kestel'de toplam 12 bin dönüm arazi sular altında kaldı. Bu arazilerin yüzde 70'inden fazlası ekili durumdaydı. Yağış devam ettiği için tespit yapamıyoruz. Her gün bir bölgeyi geziyoruz. En çok Nilüfer ve Deliçay hatlarında zarar var. Yetkililerle koordineli olarak çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

    Bilhassa Kestel'de firan üretimi yapılan Barakfakih, Serme, Kazıklı ve Narlıdere'nin zor durumda olduğunu kaydeden Başkan Fırtına, "Sular bizi perişan etti. Suyun girmesi bir şey değil. Fakat bunun bir an önce çekilmesi gerekiyor. Fidanlar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

    Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, yağışlarla birlikte hemen kriz masası oluşturulduğunu ifade ederek, "Zarar gören köylerde incelemelerde bulunduk. O geceyi köylülerle birlikte sabahlayarak geçirdik. Belediyenin tüm kepçe ve kamyonlar seferber edildi. DSİ ekipleriyle koordineli olarak çalışmalarımız sürdürülüyor. Yüzyılın yağmuruydu. İnşallah bir daha böyle büyük afetler olmaz" dedi.




    Bursa ovası sular altında kaldı Yorumları