Mentollü sigara yasaklansın çağrısı!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-16-2010 (10:58)   Son Mesaj: 10-16-2010 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 771  

    10-16-2010

    Mentollü sigara yasaklansın çağrısı!

    Mentollü sigara yasaklansın çağrısı!


    Sigaranın ağızda bıraktığı koku ve tad,sigara üreticilerine aromalı mentollü sigara ürettirdi. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Üyesi Prof Dr Hilal Özcebe ise bu sigaraların satışlarının hemen yasaklanmasını istiyor. Gerekçesi şöyle:

    Meltem Özgenç'in haberi
    Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hilal Özcebe, aromalı sigaraların gençleri sigara içmeye özendirdiğini, mentollü sigaraların ise diğer sigaralara oranla daha fazla bağımlılık yaptığını açıkladı.

    Özcebe, "Bu tür ürünler Türkiye"de yasaklanmalı. Komite olarak Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) ile yaptığımız toplantılarda görüşümüzü bildirdik. Yasal düzenleme şart" dedi.

    Tatlandırıcı var

    Hilal Özcebe, yasak olmasına rağmen Türkiye"de 18 yaş altındaki gençlerin de sigaraya rahatlıkla ulaşabildiklerini belirterek, şöyle konuştu: "

    Türkiye"nin de imzalamış olduğu Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesinin 9. maddesine göre tütün ürünlerinin içerikleri ile ilgili düzenlemeyi ülkemiz kabul etmiş bulunuyor.

    Bu maddede "tütün ürünlerinin içerik ve yaydıklarını ölçmek ve test etmek ve bunları düzenlemek için rehber ilkelerin önerileceği" belirtiliyor.

    Bu tür düzenlemelerin, ölçümler ve testler için etkin, yasal, idari önlemleri alacak şekilde yapılması gerekiyor. Sigara içinde gaz ve partiküllerden oluşan 4 binden fazla madde var.

    Bu maddelerin bir kısmının kanserojen etkisi bulunuyor. Firmaları tarafından sigaranın tadının değiştirilmesi, etkisinin artırılması, başlamanın cazip hale getirilmesi amacıyla tatlandırıcılar (çikolata, vanilya, nane, meyve) ekleniyor."

    Aromalı sigaraya ilgi

    ABD"deki bir çalışma 17-25 yaş grubunda sigara kullananların yüzde 11.9"unun, 25 yaş üstündekilerin de 6.7"sinin aromalı sigara kullandığını ortaya koyduğunu anlatan Özcebe, şu bilgileri verdi:

    "Bu tür sigaraları kullananların yüzde 45"i 17-19 yaş arasında. Yani gençler aromalı sigaralara heves ediyorlar. Bu da sigara satışlarını daha da artırıyor.

    Üstelik mentollü sigaralar akciğer sinir sistemini etkileyerek dumanın daha fazla ciğerlerde tutulmasına neden oluyor. Bu da kişinin nikotin ve zifire maruz kalma süresini artırıyor. Bağımlılığın kuvvetlenmesine neden oluyor."

    Dünyada pek çok gelişmiş ülkede bu ürünlerin yasaklandığını anlatan Özcebe, "Gençlerde sigara kullanımının giderek arttığı ülkemizde bu tür ürünlerin satışının serbest olması tütün mücadelesinin önünde bir engel teşkil ediyor.

    Yasalarımız bu tür ürünleri yasaklanması için yeterli olmayıp bu yasal uygulamayı düzenleyerek ülkemiz gençliğini tütün ürünlerinden uzak tutmamız gerekmektedir" dedi.




    Mentollü sigara yasaklansın çağrısı! Yorumları