Hasankeyf için fırçalarını toprağa gömdü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (23:58)   Son Mesaj: 10-15-2010 (23:58)    Cevap: 0    Gösterim: 438  

    10-15-2010

    Hasankeyf için fırçalarını toprağa gömdü

    Hasankeyf için  fırçalarını toprağa gömdü


    Hasankeyf’i Yaşatma Derneği’nin uluslararası katılımla düzenlediği etkinliğe destek veren ressam Ahmet Güneştekin, 15 Ekim’de çocuklarla birlikte, fırçalarını Hasankeyf’te sular altında kalacak topraklara gömdü.

    Yılmaz Ekinci'nin haberi
    Türk resminin cesur temsilcilerinden Ahmet Güneştekin, doğduğu topraklar olan Hasankeyf"in yok oluşuna karşı çıkıyor. Güneştekin, "Ilısu Barajı"nın yapılmasıyla Hasankeyf"le birlikte görkemli bir kültür de yok olacak, buna karşı çıkmak, uygarlık tarihine borcumuz" dedi.

    Türkiye"nin önde gelen çağdaş ressamları arasında yer alan Ahmet Güneştekin, doğduğu ve beslendiği topraklar olan Mezapotamya"nın binlerce yıllık mirasına sahip çıkıyor. Güneştekin çocukluğunun geçtiği, 12 bin yıllık antik yerleşim merkezi Hasankeyf"i sular altında bırakacak Ilısu Barajı"na karşı çıkıyor. Eserleri yerli ve yabancı birçok önemli koleksiyonda yer alan Güneştekin, tarihin görkemli parçası Hasankeyf"in yok edilmemesi için fırçalarını 15 Ekim"de düzenlenen törenle, Hasankeyf"e gömdü. Güneştekin, son dönem önemli yapıtlarında kullandığı fırçalarını gömerek, Hasankeyf"i Yaşatma Derneği"nin uluslararası katılımla düzenlediği Hasankeyf"le Dayanışma Kampı"na destek vermeyi ve dünyanın dikkatini Hasankeyf"e çekmeyi hedeflediğini söyledi.

    Törende konuşan Güneştekin, "Hasankeyf sular altına gömülüyor. Bizim sessiz kalmamız isteniyor, koca bir ülke uykuya yatsın isteniyor. Ama biz uykuya yatınca bayılanlardan değil, rüya görenlerdeniz. Rüyalarımızda Hasankeyf var" diyerek sanatçıları Hasankeyf"e destek vermeye çağırdı. Güneştekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir sanatçı ve aydın olarak demokratik tepkimi ortaya koymak için buradayım. Masallarımı, efsanelerimi, hikayelerimi, destanlarımı buraya gömmek istedikleri için buradayım. Burası kişiliğime, sanatıma ve kültürüme can veren bir tarih. Uygarlığın izleri burada... Şimdi Hasankeyf"i gömmek istiyorlar. Eğer Hasankeyf sular altında kalacaksa, o zaman ruhumun aracısı fırçalarım da onunla birlikte sular altında kalsın, gömülsün gitsin."

    Ahmet Güneştekin, bu bölgede yaşananlara dikkat çekmek için 2004 yılında Hasankeyf mağaralarında, ünlü belgeselci Coşkun Aral ve Nasuh Mahruki"nin fotoğraflarının da yer aldığı bir sergi açmıştı. Güneştekin, geçtiğimiz yıl da ressam Bedri Baykam"la birlikte yine aynı yerde resim sergisi açtı. Resmin mağaralarda doğduğuna dikkat çeken Güneştekin, insanlığın doğduğu, kültürlerin beşiği mağaraların dünya uygarlık tarihi için önemini vurgulamıştı.




    Hasankeyf için fırçalarını toprağa gömdü Yorumları