2011 bütçesinde müjde verilen 8 kesim!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (17:19)   Son Mesaj: 10-15-2010 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 508  

    10-15-2010

    2011 bütçesinde müjde verilen 8 kesim!

    2011 bütçesinde müjde verilen 8 kesim!


    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı merkezi yönetim bütçesini açıkladı. Bütçede memura, sözleşmeliye, çiftçiye, öğrenciye, yeni üniversitelere, mahalli idarelere müjde var.Aile hekimliği ve Arge desteği de unutulmadı

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı merkezi yönetim bütçesinin 312,5 milyar lira büyüklüğe sahip olduğunu açıkladı.
    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki yıl bütçe giderlerinin 312,5 milyar lira, bütçe gelirlerinin 279 milyar lira, bütçe açığının 33,5 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 14 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

    Şimşek, gelecek yıl 232,2 milyar lira vergi geliri beklendiğini ifade etti.

    2011 bütçesinde devlet memurları aylıklarının, Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında da yüzde 4, denge tazminatının da 80 lira artırılmasının öngörüldüğünü dile getiren Şimşek, buna göre 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13,7 oranında artış yapılmış olacağını kaydetti.

    Devlet memurlarına eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinin Ocak ve Temmuz aylarında 20'şer lira artırılacağı ifade eden Şimşek, aile yardımı ödeniğinin de bir yenilik olarak 2011'de sözleşmeli personele de verilmeye başlanacağını bildirdi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak 21,3 milyar lira olduğunu söyledi.

    Bakan Şimşek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2011 yılı merkezi yönetim bütçe verilerini açıklayacağı ve bu yılın ocak-eylül dönemi ekonomik gelişmelerini değerlendireceği basın toplantısı başladı.

    Maliye Bakanı Şimşek, zamanında gerekli tedbirleri almalarının bir sonucu olarak Türkiye'nin gerek istihdam yaratmada gerek not artışında gerekse risk primindeki düşüşte kendi bölgesindeki, hatta bazı konularında dünyada rekor kırma noktasında bir ayrışma sağladığını belirtti.

    Bu ayrışmanın özellikle büyümede, istihdamda, bütçe açığında ve kamu borç stokunda çok açık biçimde görüldüğünü ifade eden Şimşek, amaçlarının bu pozitif ayrışmayı, yani diğer ülkelere göre iyi performansı güçlendirerek sürdürmek, sürdürülebilir bir büyümeyi yüksek bir patikada devam ettirmek olduğunu dile getirdi.

    Bu çerçevede makroekonomik politikaların sağlıklı bir şekilde devamlılığının son derece önemli olduğuna işaret eden Şimşek, 2011 yılı bütçesinin de bu çerçevede hazırlandığını ifade etti.

    Geçen hafta açıkladıkları Orta Vadeli Program ve Mali Planda 2011-2013 döneminde izleyecekleri Maliye Politikasının çerçevesini belirlediklerini hatırlatan Şimşek, temel amaçlarının büyümeye istikrar kazandırmak istihdamı daha da artırmak kamu dengelerini daha da iyileştirmek olduğunu söyledi.

    2010 yılının Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak, 21,3 milyar lira olduğunu bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

    ''Yani biz bu sene ilk 9 ayda bütçe açığını neredeyse yüzde 50 civarında düşürmüş bulunuyoruz. Aynı dönemde faiz dışı fazla geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3,8 kat artarak 18 milyar lira olmuştur.

    Dolayısıyla hem bütçe açığını yarı yarıya düşürdük, faiz dışı fazlayı ise geçen senenin aynı dönemine göre neredeyse 4 kat artırmış bulunmaktayız.

    Dolayısıyla hakikaten bütçe performansımız yılın ilk 9 ayında oldukça etkileyici, hedeflerimizin de oldukça ötesinde.''

    Bu durumda ''yılın son aylarında bir bozulma mı olacak'' sorusunun sorulabileceğini belirten Maliye Bakanı, ''Hayır. Biz bu çok iyi performansı kısmen yatırımlar lehine kullanacağız.

    Bu ilk 9 aylık dönemde toplam bütçe gelirleri yüzde 20 arttı ve 187,5 milyar lira oldu. Bütçe giderleri ise sadece yüzde 6 artarak 208,8 milyar lira olmuştur. Yani bütçe giderlerindeki artış enflasyonun altında bütçe gelirlerindeki artış enflasyonun 2,5 katı veya 2 katı civarında. Yine bu dönemde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artmıştır'' dedi.

    Geçen sene bütçeyi sunarken ''gelir projeksiyonlarınız çok iyimser, gerçekçi değil'' diye eleştirildiklerini hatırlatan Şimşek, ama bugün gelir hedeflerini tutturmanın çok ötesinde bir performansı ortaya koyduklarının görüldüğünü söyledi.

    Faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 12 arttığını, bunun bütçe hedeflerinin biraz üzerinde olduğunu anlatan Şimşek, ''Fakat orada da şunu vurgulamakta yarar var. Tamamen yatırımlara ek imkan tanımamızdan kaynaklanmaktadır.

    Yatırımlar çok önemlidir. Türkiye'nin üretken kapasitesini artıracak yatırımlar Türkiye'nin geleceği açısından çok kritiktir. Maliye Bakanlığı olarak biz o konuda imkanlar el verdiğince hep destek olduk'' diye konuştu.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''2010 yılı sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerini 297 milyar, bütçe gelirlerini 252,8 milyar, bütçe açığını 44,2 milyar, faiz dışı fazlayı 5,3 milyar lira olarak öngörüyoruz'' dedi.

    Bakan Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla 2011 yılı merkezi yönetim bütçe verilerini açıkladı ve bu yılın ocak-eylül dönemi ekonomik gelişmelerini değerlendirdi.

    Şimşek toplantıda, 2010 yılı Ocak-Eylül dönemi bütçe gerçekleşmeleri ve 2010 yılsonu gerçekleşme tahminleriyle ilgili bilgi verirken, bu yıl sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 297 milyar, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 252,8 milyar, bütçe açığının 44,2 milyar, faiz dışı fazlanın 5,3 milyar lira olarak öngörüldüğünü kaydetti.

    Bu tahminler doğrultusunda 2010 yılı başlangıç bütçesine göre, bütçe giderlerinin yüzde 3,5 (10 milyar TL), bütçe gelirlerinin ise yüzde 6,8 (16 milyar TL) oranında arttığını, bütçe açığının ise 6 milyar lira azalarak 50,2 milyar liradan 44,2 milyar liraya düştüğünü ifade eden Şimşek, 2010 yılı bütçesinde yüzde 4,9 olarak öngördükleri bütçe açığının milli gelire oranının yılsonunda yüzde 4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

    Şimşek, giderlerdeki artışın özellikle altyapı yatırım harcamalarındaki artıştan, gelirlerdeki artışın ise Bakanlığın gösterdiği yüksek performansa ve ekonomik büyümeye bağlı olarak vergi gelirlerinde ortaya çıkan olumlu sonuçlardan kaynaklandığını ifade etti.

    2010 yılı bütçe ödeneklerine yatırımlar için ilave 11 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildiren Şimşek, ''Yatırımlara ilave ettiğimiz bu tutar olmasaydı 2010 yılı bütçe açığımız yüzde 4 yerine muhtemelen yüzde 3'ün biraz altında gerçekleşecekti. Yani Türkiye bir anlamda bir krizin hemen sonrasında Maastricht kriterlerini tutturmuş olacaktı'' dedi.

    ''...BU RAKAMLARI TUTTURMADA KARARLIYIZ, İDDİALIYIZ''

    2011-2013 Mali Plan döneminde merkezi yönetim bütçe dengesi ve faiz dışı denge hedeflerine de değinen Şimşek, Orta Vadeli Mali Planda, 2011 yılı merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,8 olarak gerçekleşeceğini, 2012 ve 2013 yıllarında ise sırasıyla yüzde 2,4'e ve yüzde 1,6'ya düşeceğini öngördüklerini, genel devlet açığının ise 2013 yılında yüzde 1'e yakın gerçekleşeceğini söyledi.

    Şimşek, 2011 yılında öngörülen açığın bu senenin epey altında olduğunu belirterek, ''2011 yılı bir seçim yılı ve bu rakamları tutturmada da kararlıyız, iddialıyız. Ben, bu rakamları rahat bir şekilde tutturacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

    Mali Plan döneminde, faiz dışı fazlanın ise GSYH'ye oranının 2011, 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 1,2, yüzde 1,5 ve yüzde 1,7 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Şimşek, mali plan döneminde uygulayacakları maliye politikası ile büyümeye istikrar kazandırmayı, istihdamı artırmayı ve kamu dengelerini iyileştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

    Mali plan döneminde bu hedef ile uyumlu bütçe açığı ve kamu borç stokunun milli gelire oranının azaltılacağına işaret eden Şimşek, Türkiye'nin bütçe açığını bu dönemde ciddi bir şekilde düşüren nadir ülkelerden birisi olacağını ifade etti.

    Sağlık, eğitim ve sosyal nitelikli harcamalara öncelik vererek toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi ve beşeri sermayenin niteliğini arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Şimşek, orta ve uzun vadede ekonominin verimliliğini ve üretken yapısını destekleyen karayolu, demiryolu, havalimanı, raylı sistem, baraj ve sulama ile bilgi ve iletişim teknolojileri gibi altyapı yatırımlarına ağırlık verileceğini söyledi.

    Şimşek, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak için Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi başta olmak üzere ekonomik ve sosyal altyapı projelerine devam edileceğini bildirdi.

    Mali plan döneminde uygulanacak gelir politikalarının temel amacının büyüme, yatırım ve istihdamı desteklemek ve ekonomide kayıtdışılığı azaltmak olduğunu, bu amaç doğrultusunda vergi politikalarının uygulanmasında proaktif bir strateji izleneceği ve vergilemede istikrar ve öngörülebilirliğin esas alınacağını anlatan Şimşek, vergi sisteminin etkinlik, basitlik ve vergilendirmede adalet ilkeleri doğrultusunda gözden geçirilmeye devam edileceğini söyledi.

    Vergi kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerinin, ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek vergi mevzuatının sadeleştirilmeye devam edileceğini belirten Şimşek, istisna, muafiyet ve indirimler nedeniyle oluşan vergi harcamalarının mali boyutunun tespitine yönelik çalışmaların da süreceğini bildirdi.

    VERGİ TABANININ ARTIRILMASI DÜZENLEMELERİNE DEVAM EDİLECEK

    Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planının, uygulama tecrübesi ışığında güncelleneceğini, söz konusu plan kapsamında kayıtdışılıkla mücadeleye tüm kurumların ve toplum kesimlerinin katılımının sağlanacağını kaydeden Şimşek, bu plan döneminde kayıtiçi faaliyetlerin özendirileceği, denetim kapasitesinin ve vergi tahsilatında etkinliğin artırılacağını, yaptırımların caydırıcılığının güçlendirileceğini vurguladı.

    Vergiye gönüllü uyumun artırılması ve vergi tabanının genişletilmesine yönelik yasal ve idari düzenlemelere devam edileceğini bildiren Şimşek, bu çerçevede küresel kriz nedeniyle vergi ve prim borçlarını ödemede güçlüğe düşen mükelleflere vergi ve prim aslından vazgeçmeksizin ödeme kolaylığı getirdiklerine dikkati çekti.

    Piyasa faiz oranlarının düşmesini de dikkate alarak gecikme ve tecil faizinin düşürülmesi konusunda yasal süreci başlattıklarını söyleyen Şimşek, ''Aylık gecikme zammını yüzde 1,95"ten 1,40"a indiriyoruz. (Yıllık yüzde 23,4"ten 16,8"e). Tecil faizi oranını ise yüzde 1,58"den yüzde 1"e indiriyoruz (Yıllık yüzde 18,96"dan 12"ye)'' diye konuştu.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesinde öngörülen 33,5 milyar liralık bütçe açığına ilişkin, ''2011 bütçe açığını, 2010 yılı gerçekleşme tahminine göre yaklaşık yüzde 24 düşürüyoruz'' dedi.

    Şimşek 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı bütçesinin ''krizden çıkış bütçesi'' olarak hazırlandığını, gerçekleştirilen büyüme oranlarıyla bu hedefe ulaştıklarını kaydetti.

    ''2011 yılı bütçesini ise sürdürülebilir büyümenin devamlılığını sağlayacağımız ve mali dengeleri iyileştireceğimiz bir bütçe olarak hazırladık'' diyen Şimşek, 2011 bütçesine ilişkin şu bilgileri verdi:

    ''2011 yılı bütçesinde faiz giderlerimizi azaltırken faiz hariç giderleri ise nominal büyüme oranının altında artırıyoruz.

    Diğer yandan bütçe gelirleri ve vergi gelirlerimizde ise nominal büyüme oranında artış öngörüyoruz. Bu suretle 2011 yılı bütçe açığını, 2010 yılı gerçekleşme tahminine göre yaklaşık yüzde 24 oranında düşürüyoruz.''

    ''MAKROEKONOMİK VARSAYIMLARIMIZ İHTİYATLI VE GERÇEKÇİ''

    Şimşek, 2011 yılı bütçesinin hazırlanmasında temel aldıkları makroekonomik büyüklükleri; 1 trilyon 215 milyar lira GSYH, yüzde 4,5 büyüme oranı, yüzde 5,3 yılsonu TÜFE, 127 milyar dolar ihracat (FOB), 199,5 milyar dolar ithalat (CIF) şeklinde sıraladı.

    Şimşek, ''Bu noktada açık yüreklilikle söyleyebilirim ki 2011 yılı bütçesine baz oluşturan makroekonomik varsayımlarımız ihtiyatlı ve gerçekçidir'' dedi.

    2011 BÜTÇESİ

    Maliye Bakanı Şimşek, bütçenin temel özelliklerine ilişkin özetle şunları kaydetti:

    ''- Büyümeyi destekleyen bir bütçedir: Esnaf kredileri ve tarımsal kredilerde faiz desteğine, ihracat desteklerine, küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan desteklere, hazine teşvik ödemelerine devam ediyoruz.

    - Sosyal bir bütçedir: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna aktarılan kaynak, yüzde 12,8 oranında artırarak 2,2 milyar liraya çıkarıyoruz. Yeşil kartlılara sağlanan sağlık yardımı ödeneklerini 4,7 milyar liraya artırıyoruz.

    Terörden zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını tazmin etmeye devam ederek, sosyal barışı ve devlete güveni destekliyoruz.

    ''EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI, 1.532 LİRA OLACAK''

    - Kamu görevlilerini gözeten bir bütçedir: 2011 yılında memur maaşlarına yapılacak artışlar sonucunda şu anda 1.300 lira olan aile yardımı dahil en düşük memur maaşı, 1.532 liraya yükselecek.

    2011 yılında memur maaşlarına yapılacak artışlar sonucunda şu an 1.577 TL olan aile yardımı dahil ortalama memur maaşı da 1.793 liraya yükselecek. Böylece 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13,7 oranında artış yapmış olacağız.

    ''BURS VE HARÇ DESTEĞİ YÜZDE 22 ARTIRILIYOR''

    - Öğrenciler için daha fazla kaynak ayıran bir bütçedir: 2010 yılında öğrencilere sağlanan burs ve harç desteği ödeneklerini yüzde 22 artırıyoruz. 2011 yılı enflasyon tahmininin yüzde 5,3 olduğu dikkate alındığında yaklaşık 4 katlık bir artış yapmış oluyoruz.

    Öğrenim ve harç kredisi ödeneklerini yüzde 17,5, taşımalı eğitime yapılan desteği yüzde 10 oranında artırıyoruz.

    - Özürlü vatandaşlara desteği artıran bir bütçedir: Özürlülere eğitim desteğini yüzde 5,8, özürlü evde bakım desteğini yüzde 41,3 oranında artırdık.

    ''MEB'İN ÖDENEĞİ YÜZDE 20,8 YÜKSELTİLİYOR''

    - Eğitime ve sağlığa ayrılan kaynağın artırıldığı bir bütçedir: 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçe ödeneklerini yüzde 20,8 oranında artırarak 34 milyar TL'ye çıkartıyoruz.

    2011 yılı bütçesinde Sağlık Bakanlığına ayrılan ödenekleri 2010 bütçesine göre yüzde 23,7 artırarak 17,2 milyar TL'ye çıkartıyoruz.

    '2011'DE AİLE HEKİMLİĞİ TÜM İLLERİ KAPSAYACAK''

    - Vatandaşın sağlık hizmetine erişimini kolaylaştıran bir bütçedir: 2011 yılında aile hekimliği uygulamasını tüm illeri kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Aile hekimliği ödeneklerini 2010 başlangıç ödeneğine göre yüzde 146,6 oranında artırarak, 1,3 milyar TL'den 3,3 milyar TL'ye yükseltiyoruz.

    Yeşil kartlıların özel hastanelerin acil servis ve yoğun bakım ünitelerinden yararlanmasına imkan sağlıyoruz.

    ''ÜNİVERSİTELERE İLAVE 8 BİN ATAMA İZNİ VERİLİYOR''

    - Üniversitelere personel ve kaynak desteğini artıran bir bütçedir:Özellikle yeni kurulan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için, ilave 8 bin adet atama izni veriyoruz. Üniversitelerimizin toplam ödeneğini 2011 yılında yüzde 23 artırarak 11,5 milyar TL'ye çıkarıyoruz.

    - Üniversite eğitimini ülke geneline yayan bir bütçedir: Bütçeyle 102 devlet üniversitesine kaynak sağlıyoruz. Hükümetimiz döneminde kurulan 49 yeni üniversite ile birlikte 81 ilde gençlerimize üniversite eğitimi imkanı sunuyoruz.

    ''SGK'YA 62,4 MİLYAR LİRA TRANSFER ÖNGÖRÜLÜYOR'

    - Sosyal güvenlik sistemini destekleyen bir bütçedir: 2011 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna toplamda yüzde 11,1 oranında artışla 62,4 milyar lira transfer yapmayı öngörüyoruz. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu'na 2011 yılında açık finansmanı için yapılacak transfer tutarı ise, 30,6 milyar lira olarak öngörülmüştür.

    2011 yılında SSK ve BAĞKUR emeklilerine enflasyonun üzerinde zam yapıyoruz. En düşük emekli maaşını yıllık bazda yüzde 21,7 oranında artırıyoruz.

    ''ÇİFTÇİYE 6 MİLYAR LİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ PLANLANIYOR''

    - Çiftçimize destek olan bir bütçedir: Çiftçinin alan ve ürün bazında üretiminin desteklemesi kapsamda 6 milyar TL destekleme ödemesi yapmayı planlıyoruz. Tarım kesimine doğrudan yapılan desteklerin ise 9,8 milyar TL düzeyine ulaşmasını öngörüyoruz.

    ''MAHALLİ İDARELERE 27 MİLYAR LİRA DESTEK ÖNGÖRÜLÜYOR'

    - Mahalli idarelere desteği artıran bir bütçedir: 2011 yılı bütçesinde mahalli idarelerin gelir paylarını yüzde 10,7 oranında artışla 23,7 milyar lira olarak öngördük.

    Ayrıca kırsal kesimin altyapısını desteklemek amacıyla KÖYDES ve BELDES Projelerine toplam 950 milyon lira kaynak ayırdık.

    2011 yılında mahalli idarelere toplamda 27 milyar lira tutarında destek sağlamayı öngörüyoruz.

    ''AR-GE ÖDENEKLERİ 3,2 MİLYAR TL'YE ÇIKARILIYOR''

    - Bilimi ve AR-GE'yi destekleyen bir bütçedir: TÜBİTAK'ın 2010 yılında 625 milyon lira ödeneğini yüzde 28 oranında artırarak, 2011'de 800 milyon TL'ye çıkarıyoruz. Üniversitelerin AR-GE ödeneklerini yüzde 23 oranında artırarak, 547 milyon liraya çıkarıyoruz.

    Toplam AR-GE ödeneklerini yüzde 20,6 oranında artırarak 3,2 milyar TL'ye çıkartıyoruz.

    - Bölgesel gelişme projelerinin tamamını destekleyen bir bütçedir: 2011 bütçesi ile GAP, DAP, Konya Ovası gibi bölgesel projelere kaynak aktarmaya devam ediyoruz.''

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye Avrupa'nın en iyi ülkeleri için, avro bölgesi için öngörülen Maastricht kriterini tutturacak 2-3 ülkeden biri olacak. Bu Türkiye'nin geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli'' dedi.

    Bakan Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla 2011 yılı merkezi yönetim bütçe verilerini açıkladı ve bu yılın ocak-eylül dönemi ekonomik gelişmelerini değerlendirdi.

    Şimşek, 2011 yılı merkezi yönetim bütçesinde, bütçe giderlerinin 312,5 milyar, faiz hariç giderlerin 265 milyar, bütçe gelirlerinin 279 milyar, vergi gelirlerinin 232,2 milyar, bütçe açığının 33,5 milyar, faiz dışı fazlanın ise 14 milyar lira olarak öngörüldüğünü söyledi.

    Bakan Şimşek, 2010 yılsonu gerçekleşme tahminleriyle kıyaslandığında, bütçe giderlerinin yüzde 5,2, faiz hariç giderlerin yüzde 7,1, bütçe gelirlerinin yüzde 10,4, vergi gelirlerinin yüzde 10,5 oranında artış gösterirken, faiz giderlerinin ise yüzde 4 oranında azalış gösterdiğini belirtti.

    Türkiye'nin Avrupa'nın en iyi ülkeleri için, Avro bölgesi için öngörülen Maastricht kriterini tutturacak 2-3 ülkeden biri olacağını ifade eden Şimşek, bunun Türkiye'nin geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

    Bütçe giderlerinde artışı kontrol altında tuttuklarını, bütçe gelirlerini giderlerden daha fazla artırmayı öngördüklerini belirten Şimşek, buradaki öngörünün de yine ''gerçekçi bir öngörü'' olduğunu, bu süreçte bütçe açığını yüzde 4'ten yüzde 2,8'e düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

    Bakan Şimşek, bu gelişmenin bütçe açığının azaltılmasına yönelik politikalarının bir sonucu olduğunu ve hakikaten Türkiye'nin bu dönemde bütçe performansı olarak birçok Avrupa ülkesine göre, birçok gelişmekte olan ülkeye göre olumlu yönde ayrışmaya devam edeceğini bildirdi.

    2011 YILI BÜTÇE GİDERLERİNİN EKONOMİK SINIFLANDIRMASI

    Şimşek, 312 milyar 519 milyon lira olarak belirlenen 2011 yılı bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmaya göre dağılımını da ''Personel Giderleri 72,3 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri 12,7 milyar lira, Mal ve Hizmet Alım Giderleri 30 milyar lira, Faiz Giderleri 47,5 milyar lira, Cari Transferler 115,8 milyar lira, Sermaye Giderleri 21,7 milyar lira, Sermaye Transferleri 4,3 milyar lira, Borç Verme 6,4 milyar lira, Yedek Ödenekler 1,7 milyar lira'' şeklinde sıraladı.

    2011 yılı Merkezi Yönetim bütçe gelirleri hakkında da bilgi veren Şimşek, bütçe gelirlerini 279 milyar, vergi gelirlerini 232,2 milyar ve vergi dışı gelirlerini de 46,8 milyar lira olarak tahmin ettiklerini söyledi.

    VERGİ TÜRLERİNE GÖRE 2011 TAHMİNLERİ

    Şimşek, bazı vergi türlerine ait 2011 yılı tahminlerini de şöyle sıraladı:

    -Gelir Vergisi: 47,3 milyar TL

    -Kurumlar Vergisi: 23,1 milyar TL

    -Dahilde Alınan KDV: 26,8 milyar TL

    -İthalde Alınan KDV: 41 milyar TL

    -Özel Tüketim Vergisi: 61,1 milyar TL

    -Motorlu Taşıtlar Vergisi: 5,9 milyar TL

    -BSMV: 4,3 milyar TL

    -Harçlar: 7,8 milyar TL

    -Damga Vergisi: 5,7 milyar TL.

    AVRUPA'DAKİ TEDBİR PAKETLERİ

    Kriz sonrasında birçok Avrupa ülkesinde mali konsolidasyonu sağlamaya yönelik tedbir paketlerinin hayata geçirildiğini, bu paketlerin faturasının da o ülkelerin halkına çıkartıldığını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

    ''Örneğin İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan'da maaşlar dondurulmuş, Fransa, Yunanistan ve İrlanda'da emeklilik yaşı artırılmış, Fransa, İngiltere, Portekiz ve Yunanistan'da vergi oranları artırılmış, Almanya, İngiltere ve Portekiz'de yeni vergiler uygulamaya konulmuştur.

    En son iki gün önce (13.10.2010) Macaristan Başbakanı telekomünikasyon, enerji ve perakende sektörüne yeni vergiler koyacaklarını açıklamıştır. Avrupa'da mali disiplini sağlamak için bu tedbirler alınırken biz halkımıza fatura çıkarmadan mali dengelerimizi iyileştiriyoruz.''




    2011 bütçesinde müjde verilen 8 kesim! Yorumları