TOBB'dan öğrenci bursuna alternatif model   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-15-2010 (16:53)   Son Mesaj: 10-15-2010 (16:53)    Cevap: 0    Gösterim: 453  

    10-15-2010

    TOBB'dan öğrenci bursuna alternatif model

    TOBB'dan öğrenci bursuna alternatif model


    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğrenim Meclisi üyeleri, belli kriterler çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere destek sağlanması ya da kredi verilmesi için model önerdi.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğrenim Meclisi üyeleri, belli kriterler çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğrenci maliyetinin yarısı tutarında devlet desteği sağlanması ya da koşulları uygun olmak kaydıyla, sonradan ödenmek üzere devlet garantisinde kredi verilmesi önerisi getirdi. Öneri, mezuniyetten sonra ödenmek üzere yüzde 50'sini devletin, yüzde 25'ini öğrencinin, yüzde 25'ini üniversitenin karşılayacağı bir modeli içeriyor.
    Türkiye Yükseköğrenim Meclisi Bekir Okan'ın başkanlığında, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin de katılımıyla Ankara'da TOBB Birlik Merkezi'nde toplandı. Toplantıda, yükseköğretimde finansman, kalite ve kontenjan sorunları ile yabancı öğrencilere üniversitelerin tanıtımı için fuarlar düzenlenmesi konusu ele alındı.

    Toplantıya, Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü yetkilileri, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyeti başkanları, rektörler ve meclis üyeleri de katıldı.

    Toplantıda, YÖK temsilcisi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, yüksek öğrenimin finansmanı konusunda YÖK'ün başlattığı çalışma hakkında üyeleri bilgilendirerek, finansman sorununun, vakıf ve devlet üniversitesi ayrımı olmaksızın, bütüncül olarak çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

    Meclis üyeleri ise devlet ve vakıf üniversitelerinin ihtiyaçlarının farklı olduğunu, bu konuda meclisin YÖK ile ortak çalışmaya hazır olduğunu dile getirdiler.

    Türkiye Yükseköğrenim Meclisi üyeleri, belli kriterler çerçevesinde ihtiyaç sahibi öğrencilere, öğrenci maliyetinin yarısı tutarında devlet desteği sağlanması ya da koşulları uygun olmak kaydıyla, sonradan ödenmek üzere devlet garantisinde kredi verilmesi önerisi getirdi. Öneri, mezuniyetten sonra ödenmek üzere yüzde 50'sini devletin, yüzde 25'ini öğrencinin, yüzde 25'ini üniversitenin karşılayacağı bir modeli içeriyor.

    ''KONTENJAN AÇIĞI SORUNU''

    Yüksek öğretimde giderek artan bir şekilde kontenjan açığı sorunu yaşandığı belirtilen toplantıda, geçen yıl açığın 87 bin 652 olduğu, bu yıl sayının 110 bin 801'e çıktığı, ek yerleştirmede bu açığın 150 bine varmasının beklendiği ifade edildi.

    Eğitime kaynak ayırmakta zorlanan Türkiye'nin böylesine bir savurganlığa acilen çözüm bulmak zorunda olduğunu belirten sektör temsilcileri, ''yerleştirilip doldurulamayan boş kontenjanlar için taban puan aranmaması'' ve ''tercih yapıp yerleşen ancak kesin kayıt yaptırmayan öğrencilerin yeniden tercih yapma hakkına sahip olması''nı talep etti.

    ''TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN YURT DIŞI TANITIMI VE TEŞVİKİ''

    Toplantıda, Meclis Başkanlık Divanı ve üyeleri, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı kaldıran ve yurt dışı öğrenci alımını kolaylaştıran uygulaması konusunda YÖK'e teşekkürlerini de iletti.

    Meclis Akademik Danışmanı Erdinç Telatar'ın hazırladığı ''Türk Üniversitelerinin Yurt Dışı Tanıtımı ve Teşviki'' konulu raporun üyelerin bilgisine sunulduğu toplantıda, Meclis Başkanı Okan, ilgili bakan ve müsteşarlık makamı düzeyinde yapılan girişimler hakkında üyeleri bilgilendirdi.

    Söz konusu raporda yer alan ''Türk üniversitelerinin akademik programlarının diğer ihraç ürünleri ile aynı şekilde değerlendirilmesi ve yabancı uyruklu öğrencileri ülkemize çekmek amacıyla yapılacak yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin teşvik ve yardımla desteklenmesi'' önerileri konusunda DTM temsilcisi ile görüş alışverişinde bulunuldu.

    Toplantıda, DTM yetkilisinin ilgili bakana ulaştırılmak ve mevzuat değişikliği konusunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla istediği, istatistiki verilere dayalı çalışmanın, Meclis Akademik Danışmanı tarafından hazırlanarak DTM'ye iletilmesi ve tanıtımla ilgili (slogan, ücretsiz fuar temini, rehber hazırlanması gibi vs) pratik çözümleri ele alacak bir komisyonun kurulması kararlaştırıldı.

    Toplantıda, üyeler, vakıf üniversitelerinin fiziki şartlar, vizyon ve güçlü kadroları ile Türk yüksek öğreniminin kalitesine önemli katkılar sağladığını belirterek, kalitenin daha da artırılması için akreditasyon sisteminin kurulmasının önemine de dikkat çekti.




    TOBB'dan öğrenci bursuna alternatif model Yorumları