Eker: Gıda güvenliği ile ilgili sorunumuz yok   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (15:22)   Son Mesaj: 10-15-2010 (15:22)    Cevap: 0    Gösterim: 446  

    10-15-2010

    Eker: Gıda güvenliği ile ilgili sorunumuz yok

    Eker: Gıda güvenliği ile ilgili sorunumuz yok


    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda ve gıda güvenliği ile ilgili sorunu bulunmadığını belirterek, ''Bizim küresel sorunları çözme sorumluluğumuz var onu da yerine getiriyoruz'' dedi.

    Eker, Dünya Gıda Günü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 65. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yeryüzünde açlık çeken 1 milyar insanın bulunduğunu, bu nedenle Dünya Gıda Günü'nün kutlanacak bir gün olmadığını söyledi.
    Bugünün, insanlığın neden böyle bir felaketle karşı karşıya kaldığının sorgulanacağı, yatağa aç gitmenin ne demek olduğunun anlaşılmaya çalışılacağı bir gün olması gerektiğinin altını çizen Eker, ''Belki bugün az yemek yiyerek veya hiç yemek yemeyerek onları nasıl anlayabiliriz ve bu felaketin önüne hangi kişisel çaba ile katkıda bulunabiliriz diye düşünmemiz gereken bir gündür'' dedi.

    Dünyadaki açlık oranının düşürülmesi hedefinin başarılamadığını hatırlatan Eker, 1996 yılında 840 milyon olan dünyadaki aç insan sayısının 925 milyona yükseldiğini söyledi.

    Acaba dünyada bugün 925 milyon insanı besleyecek gıda maddesi üretilmiyor mu? sorusunu soran Bakan Eker, kendi sorusunu da kendi yanıtladı:

    ''Bu kadar insanı besleyecek gıda maddesi var. Buğday, et, süt, pirinç, mısır, sebze, meyve üretiliyor. Bunların hepsi yeteri kadar var.

    Sorun bu gıda miktarının az olması değil, 925 milyon insan yeteri kadar üretim yapılmadığı için aç değil. Yoksulluktan dolayı, ticaret politikalarından dolayı aç.

    Kırsal alanda yaşayan insanların kendi gıdalarını çok az bir yatırımla, az bir gayretle üretebilecekleri sistem kurulmadığından bu açlık var.''

    Dünyada gıda fiyatlarındaki artışı işaret eden Eker, buğday, mısır, pirinç fiyatlarının yükseldiğini belirterek, ''Neden yükseliyor, çünkü birileri oynuyor, birileri pazarda pozisyonunu kaybetmek istemiyor'' dedi.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre dünyada 1 milyar 900 milyon insanın da aşırı beslenmeden dolayı problem yaşadığını ifade eden Eker, bu insanların zayıflamak için harcadıkları paranın 925 milyon insanının doyurulmasına yetebileceğini söyledi.

    Eker, bu sorunun, ülkelerin, kendi vatandaşlarını bir üretim sistemine geçmelerine yardımcı olmalarıyla çözülebileceğini anlattı.

    Dünyada 1 milyar aç varken geri kalan nüfus için dünyanın güvenli bir yer olmayacağını ifade eden Eker, barış ve istikrarın açlık ve yoksulluğun azaltılmasıyla mümkün olacağının altını çizdi.

    Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda güvenliği açısından güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

    Türkiye'nin yakın zamana kadar FAO'dan destek alan bir ülke iken bugün destek veren ülke konumuna geçtiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

    ''Türkiye tarım ve hayvancılık alanında, gıda güvenliği konusunda hazırlanacak olan projelere katkı sağlıyor. Türkiye son 4 yıl içinde yoksul ülkelere yılda ortalama 700-720 milyon dolar kalkınma yardımı sağlıyor. Toplamda Türk milletinin ülkelere yaptığı yardımların miktarı 1,4 milyar dolar civarında. Türkiye hamdolsun bu noktalara geldi. Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin hepsinin değeri 23 milyar dolardan 50 milyar doların üstüne çıktı. Dünya sıralamasında da 8. sıraya yükseldik. Dünyanın 8. büyük tarımsal gücü haline geldik. Bizim gıda ve güvenliği ile ilgili sorunumuz yok çok şükür. Bizim küresel sorunları çözme sorumluluğumuz var onu da yerine getiriyoruz.'




    Eker: Gıda güvenliği ile ilgili sorunumuz yok Yorumları