İncir üreticisi ekşi incirin derdine düştü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (15:21)   Son Mesaj: 10-15-2010 (15:21)    Cevap: 0    Gösterim: 530  

    10-15-2010

    İncir üreticisi ekşi incirin derdine düştü

    İncir üreticisi ekşi incirin derdine düştü


    Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan kuru incirde hava koşulları nedeniyle 8-12 bin tonluk ürünün ''ekşimesi'' üreticiyi sıkıntıya soktu.

    Üretici, kooperatif ve ihracatçı temsilcileri ile ilgili bakanlıklar soruna çözüm arıyor.
    Türkiye'nin geçen yıl 30 bin 200 ton ihracatla 150 milyon dolar gelir elde ettiği kuru incirde bu yıl gece ve gündüz sıcaklıkları arasında ortaya çıkan 20 derecelik fark ve yağışlı hava, ürünün 8-12 bin tonluk bölümünde ekşimeye neden oldu.

    Şekil olarak bozulmanın görünmediği meyvelerin tadındaki ekşime nedeniyle ekonomik değerini kaybettiği belirtilirken, üreticinin yaşadığı soruna çözüm bulmak için sektör temsilcileri Ankara'da bir araya geldi.

    Konuyla ilgili açıklama yapan TARİŞ İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, hava koşullarının yaptığı etkinin, doğal afet niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

    Bir çok üreticinin ekşi ürünü depolarında tutmak durumunda kaldığını, ihracatçı kurumların bu ürünleri almadığını ifade eden Karazor, zararın rekoltede önemli bir düşüş yaratacağını ifade etti.

    Ekşimiş incirin ihracatçı firmalar tarafından alınmadığını, ancak daha ucuz mal satmaya çalışan ihracatçıların bu ürünü sağlam ürünle karıştırması halinde Türk inciri için büyük bir imaj kaybı yaratabileceğini ifade eden Karazor, ''Bu malın piyasadan devlet tarafından toplanması gerekiyor.

    Mağdur olan üreticiler halen bağ evlerinde kalıyor. Bu ürünü satmak istiyor, ihracatçı almıyor. TARİŞ bir afet kurumu değil, devlet kurumu değil. Bu ürünü almamız mümkün değil'' dedi.

    Alım konusunda TARİŞ'in istekli olmadığını, ancak altyapısının olması nedeniyle bu işi TARİŞ'in yapması yönünde taleplerin gündemde olduğunu kaydeden Karazor, şunları kaydetti:

    ''Bu önemli bir maliyettir. Ama TARİŞ'in başına kalırsa karşılığında belli bir ücret alarak yapmaya çalışır. Yoksa bedavadan yapmayı kesinlikle kabul etmem.

    Ben üreticime verdiğim parayı kısıyorsam, çalışan sayısını azaltıyorsam, diğer yanda böyle bir savrukluk yapmamı kimse beklemesin.

    Devletten bir kuruş yardım görmediğimiz ortamda, TARİŞ'in kendi parası, emeği, iş gücünü buraya harcaması doğru değil. Sonuçta sadece TARİŞ ortağının değil tüm üreticinin ürünü alınacak.

    Devlet, Malatya'da kayısı için 90 milyon lira verebiliyorsa, burada da incir üreticisi için 10-20 milyon lira harcamalı. Onlar belki alışkanlık olur diye korkuyor olabilirler.

    O zaman bu sorunları kökten çözecek milli bir tarım politikası oluşturulması gerek.''

    Ege Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, sorunun çözümü için bürokratlarla görüşüldüğünü, çare arandığını belirterek, ekşimiş ürünlerin iç ya da dış piyasada satılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

    İHRACAT AZALDI

    AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ise yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için üretici, kooperatif ve borsa temsilcileri ile Dış Ticaret, Sanayi ve Ticaret ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ilgili genel müdürlerin katılımıyla bir toplantı düzenlendiğini söyledi.

    Yapılan tahminlere göre 56 bin rekolte beklenirken, bunun 30 binlere düşebileceğini ifade eden Yemişçi, bugüne kadar ancak 10.000 ton ihracat yapılabildiğini söyledi.

    Bu şartlar altında üreticinin elinde fazlaca mal kaldığının görüldüğünü, fiyatların ise 2-2,5 lira arasında oluştuğunu dile getiren Yemişçi, sorunun çözümü için ekşimiş incirlerden 10-12 bin tonluk bölümünün kilogramı 1-1,25 liradan devlet tarafından TARİŞ'e aldırılabilmesinin teklif edildiğini bildirdi.

    Sadece ekşimiş değil bozuk, ihraç edilemeyecek ve yurt içinde tüketilemeyecek kalitedeki incirlerden 20 bin ton ürünün piyasadan alınması halinde kuru incir fiyatlarının 4-5 liraya kadar çıkabileceğini, üretici mağduriyetinin bu yolla giderilebileceğini kaydeden Yemişçi, sorunun acilen çözüme kavuşturulması konusunda çalışmanın devam ettiğini dile getirdi.




    İncir üreticisi ekşi incirin derdine düştü Yorumları