Çeltik hasadına yağmur engeli!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (15:23)   Son Mesaj: 10-15-2010 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 556  

    10-15-2010

    Çeltik hasadına yağmur engeli!

    Çeltik hasadına yağmur engeli!


    Türkiye'nin çeltik ambarı konumundaki Edirne'de, yağışlar çeltik hasadını olumsuz etkiliyor.

    İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, yaptığı açıklamada, İpsala ve Uzunköprü'de çeltik hasadının yüzde 60'ının tamamlanmasına rağmen kalan hasadın yağışlar nedeniyle yapılamadığını söyledi.
    Yağışların devam etmesi halinde, çeltik gelirlerinde yüzde 5'lere varan zarar yaşanacağını ifade eden Soydan, şunları kaydetti:

    ''Çeltik tarımında dünyanın en gelişmiş teknolojisinin kullanıldığı ve 200 bin dekarın üstünde ekimin yapıldığı bölgede, yağışların devam etmesi halinde hasat yapılmayan çeltik ürününde yüzde 3 ile 5 oranında bir zararın söz konusu olabilir. Yağmurlar devam ederse bazı bölgelerde sel baskını olabilir, korkumuz bu.''

    Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öner de yağmurun olumsuzluğuna dikkati çekerek, ''Yağmurlardan çeltikte yatma olabilir ve sudan dolayı biçim zorlaşır. Yağmurlar devam ediyor. Yağmur sonrası havalar ısınırsa çeltikte çimlenme olabilir. Bu durumda verimi olumsuz yönde etkiler. Havalar poyraz olursa bu olmaz'' diye konuştu.




    Çeltik hasadına yağmur engeli! Yorumları