Balyoz sanığı 3 General işbaşı yaptı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (12:54)   Son Mesaj: 10-15-2010 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 479  

    10-15-2010

    Balyoz sanığı 3 General işbaşı yaptı

    Balyoz sanığı 3 General işbaşı yaptı


    Balyoz sanıkları arasında yer alan üç general, terfilerinin onaylanmaması nedeniyle açılan davada Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin (AYİM) oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından görevlerine başladı.

    Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı, Tümgeneral Gürbüz Kaya, korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı"ndaki koltuklarına oturdu.

    AYİM"nin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından generaller işbaşı yaptı. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı"ndan (MSB) hangi gerekçeyle terfilerin onaylanmadığı konusunda 27 Ağustos"ta savunma istemişti. Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık"ın yaptığı savunmalar ile AYİM Başsavcısının mütalaasını değerlendiren mahkeme ilk aşamada generallerin lehine bir karar almıştı. Mahkeme, generaller ile ilgili olarak oybirliği ile yürütmeyi durdurmaya karar vermişti. AYİM Başsavcısı, başvurular ile ilgili olarak hazırladığı değerlendirmesinde generallerin başvurusunu haklı bulmuştu. AYİM"nin bundan sonra idarenin işlemini "iptal" etmesi bekleniyor.

    Göreve başladılar


    Balyoz sanıkları arasında yer alan üç ismin atamaları terfileri onaylanmış gibi yapılmıştı. Tümgeneral Helvacıoğlu, korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekilliğine, Tümgeneral Kaya, yine korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı"na ve Tuğamiral Gavremoğlu, tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı"na atanmıştı. Üç general, AYİM"den, "Terfi ettirilmemeleriyle ilgili tasarrufun / işlemin iptal ve yürütmenin durdurulmasını" talep etmişti. Başvurular, üzerine AYİM de, "Kararlar neden, hangi gerekçe ile yürürlüğe konulmuyor?" sorusuyla önce MSB"den ardından da Başbakanlık"tan savunma istemişti. Helvacıoğlu, Kaya ve Gavremoğlu, yargı süreci tamamlanana kadar süresiz izne çıkarılmıştı. Yürütmeyi durdurma kararının ardından generaller izinlerinden dönerek, görevlerine başladı. Bu üç isim ile ilgili AYİM"nin vereceği nihai karar bundan sonraki şûra toplantıları açısından büyük önem taşıyor.

    Rütbe takmayı bekliyorlar

    Bu üç ismin görev süresinin uzatılması mümkün gözükmüyor. Çünkü YAŞ çalışmaları sırasında TSK Personel Kanunu"na göre üst limit olan 47 general ve amiralin görev süresinin uzatılması kotası dolduruldu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının vermesinin ardından, görevlerine başlayan generaller, önümüzdeki günlerde çıkacak "iptal" kararıyla terfilerini alarak yeni rütbelerini takmayı bekliyor.
    (Cumhuriyet)




    Balyoz sanığı 3 General işbaşı yaptı Yorumları