Kürtçe markaya patentin önü açıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (11:22)   Son Mesaj: 10-15-2010 (11:22)    Cevap: 0    Gösterim: 436  

    10-15-2010

    Kürtçe markaya patentin önü açıldı

    Kürtçe markaya patentin önü açıldı


    Terör örgütünü çağrıştırmadığı sürece Kürtçe marka başvurularına patent verilmesinin önündeki engel kalktı. TPE artık bu konuda daha esnek davranacak

    Hükümetin demokratikleşme açılımları, ticarete de sıçradı. Türk Patent Enstitüsü (TPE), Kürtçe marka başvurularını da kabul etmeye başladı.
    Bu kapsamda, bazı kırmızı çizgiler belirlendi. Buna göre, PKK ve PKK"yı çağrıştıran markalar dışındaki tüm Kürtçe marka talepleri değerlendirilmeye alındı.

    İş adamları ve girişimciler bundan sonra Kürtçe isimler altında markalarını tescil ettirebilecekler.

    PKK"YI ÇAĞRIŞTIRAN BAŞVURULAR REDDEDİLDİ

    TPE"ye bugüne kadar yapılan Kürtçe marka başvuruları, Kürt kelimesi kullanıldığı veya PKK"yı çağrıştırdığı için reddedildi.

    Mevzuatta Kürtçe marka verilmesini yasaklayan bir hüküm bulunmamasına rağmen, bazı başvurular da eksik evrak engeline takıldı.

    TPE"nin bağlı bulunduğu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili başvurularda daha esnek davranılması yönünde karar aldı.

    Bu kapsamda, bazı isimler dışındaki Kürtçe başvurulara izin verilmeye başlandı.

    MEVZUATTA BÖYLE BİR YASAK BULUNMUYOR

    Bakan Nihat Ergün, konuyla ilgili star"ın sorusu üzerine, mevzuata uygun olan taleplere izin verildiğini belirterek, "Kürtçe marka olarak bugüne kadar verilmiş birçok izin bulunuyor" dedi.

    TPE yetkilileri de, Kürtçe tüm marka taleplerinin kabul edildiğini belirterek, mevzuatta bir yasağın bulunmadığını kaydetti.

    Yetkililer, özel isimler ve ulusal güvenliği tehdit edici nitelikteki simgeler için marka başvurusu yapılamayacağını belirterek, örneğin PKK"yı çağrıştıran marka başvurularının kabul edilmediğini kaydettiler. (Hüseyin Özay)

    Aynı mahallenin çocukları gibiyiz

    İzmir Ticaret Odası tarafından ikincisi düzenlenen "Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi"ne katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Akdeniz"e kıyı olan ülkeleri bir mahallenin çocukları olarak gördüğünü belirtterek, ülkeler arasındaki ticaretin önündeki en büyük engelin ön yargılardan kaynaklandığını söyledi.

    Mısır, Yunanistan, İtalya, İspanya gibi birçok ülkeden oda başkanları ve 28 yabancı temsilcinin de katıldığı kongrede konuşan Ergün, "Karşılıklı ticaret ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmalıyız" dedi.




    Kürtçe markaya patentin önü açıldı Yorumları