Bilgisayarın demirbaşı anakartlar nasıl üretiliyor?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-15-2010 (10:41)   Son Mesaj: 10-15-2010 (10:41)    Cevap: 0    Gösterim: 658  

    10-15-2010

    Bilgisayarın demirbaşı anakartlar nasıl üretiliyor?

    Bilgisayarın demirbaşı  anakartlar nasıl üretiliyor?
    Bilgisayarın en önemli bileşenlerini bir araya getiren, bir sinir sistemi gibi çalışıp bileşenler arasındaki iletişimi sağlayan anakartların nasıl bir üretim sürecinden geçtiğini öğrenmeye ne dersiniz?

    Bir bilgisayarın en önemli bileşeni hangisidir? Aslına bakarsanız bu sorunun bir cevabı yok. İşlemciden ekran kartına, belleklerden monitöre kadar tüm parçaların önemi farklı ve bunlardan biri olmadı mı bilgisayarın çalışmasına imkan yok. (İşlemciler Nasıl Üretilir?)

    Ancak yine de bileşenler arasından en önemlisini illa ki belirlemek gerekirse, tüm diğerlerini bir araya getiren ve adından da anlaşılacağı gibi, bir anne gibi hepsine kucak açan anakartı tercih edebiliriz. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, bilgisayardaki her parçanın çalışmasını sağlayan bu önemli cihazın nasıl yapıldığını anlatan bir yazı hazırladı. İşte teknoloji severler için müthiş bir kaynak olacak olan bu yazıdan bazı bölümler...

    Anakart Gerçeği

    Diğer bileşenlere göre sanki daha düşük seviye bir teknolojiye sahip olduğu düşünülse de, anakartlar hakkındaki gerçek bundan çok farklı.

    Anakartı sadece, bileşenlerin üzerine takıldığı bir devre tahtası olarak tanımlamak çok yanlış olur. Anakartlar bir bilgisayarın sinir sistemi gibi çalışır. Bileşenler tek başlarına ne kadar güçlü olursa olsunlar, aralarındaki bağlantıyı sağlayan anakart iyi olmazsa bu güç boşa gidecektir.

    Üretim Aşamalarını Görmek İçin Tıklayınız

    Bilgisayarın demirbaşı  anakartlar nasıl üretiliyor?

    Bilgisayarların en önemli bileşenlerinden biri anakartlardır


    Bu sebeple anakartların üretimi de en az bir işlemci ya da ekran kartı kadar karmaşıktır ve dikkat gerektirir. Anakartların fiberglas ve bakırdan, bilgisayar kasalarının içine kadar olan yolculuğuna beraber çıkmaya ne dersiniz?

    Hammaddeler

    Anakartlar genel olarak iki farklı hammaddeden meydana geliyorlar. Bunlardan biri fiberglas, diğer ise bakır. Bunlar dışında az miktarda kalay, plastik ve çeşitli kimyasallar da üretim sürecinde kullanılsa da anakartların yapıtaşlarını bakır ve fiberglas oluşturuyor.

    Anakartlar aslen birer devre tahtası olarak görülebilir. PCB (Printed Circuit Board) adı da verilen ve taban kısmını oluşturan bölüm anakartın en önemli yeridir. Bu kısım karmaşık bir yöntem ile üretilir.


    Bilgisayarın demirbaşı  anakartlar nasıl üretiliyor?

    Anakartların temelini PCB oluşturur


    Işığa Duyarlı Madde

    Özel bir işlemden geçen ince bir fiberglas katmanın iki yüzüne yine çok ince bakır kaplanır. Bu bakır, devre tahtası içindeki küçük bağlantıları oluşturması için kullanılır. Düz bir bakır kaplamadan, insan vücudundaki sinirlere benzeyen bağlantıları oluşturmak ise epey ilginç bir yöntemle gerçekleşir.

    Bakır katmanların üzerine ışığa duyarlı bir madde yapıştırılır. Bu maddenin en önemli özelliği mor ötesi ışık altında ayrışıp, plastik benzeri bir maddeye dönüştürmesidir ya da diğer bir deyişle polimerleşmesidir.

    Bakır kısmın üzerine kaplanan bu maddenin üzerine ise anakartta kullanılacak bağlantıların bir şablonu yerleştirilir. Bu şablonda bulunan çizgiler ışığın alt tarafa geçmesini engeller.

    :: Sizce bir bilgisayarın en önemli parçası hangisidir?


    SDN - http://shiftdelete.net






    Bilgisayarın demirbaşı anakartlar nasıl üretiliyor? Yorumları