YÖK, 3. sınıflara formasyon için çalışıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-14-2010 (17:49)   Son Mesaj: 10-14-2010 (17:49)    Cevap: 0    Gösterim: 407  

    10-14-2010

    YÖK, 3. sınıflara formasyon için çalışıyor

    YÖK, 3. sınıflara formasyon için çalışıyor


    Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Harran Üniversitesi akademik açılışında konuştu. Özcan, formasyon eğitiminin üniversite 3. sınıftan itibaren verilmesi için çalıştıklarını açıkladı.

    Prof. Dr. Özcan, akademik yıl açılışı için geldiği Harran Üniversitesinin (HRÜ) Osmanbey Yerleşkesindeki mühendislik fakültesinin yeni binasının açılış törenine katıldı.
    Hizmete giren binayı gezen Özcan, Dekan Prof. Dr. Bülent Yeşilata ile bir süre sohbet ederek, fakülte hakkında bilgi aldı.

    Daha sonra hayırsever iş adamı Osman Haluk Arabacı tarafından yaptırılacak Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) binasının temel atma törenine katılan Özcan, buradaki programın ardından HRÜ'nün akademik yılı açılış törenin gerçekleştirildiği salona geçti.

    Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, törende, dünyanın hızla geliştiğini belirterek, bu gelişmenin yüksek öğretimi de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

    Son dönemde küresel sınırların ortadan kaldırılmasıyla ülkeler arası bilgi alışverişinin arttığını ifade eden, Özcan, şunları kaydetti:

    ''Günümüzde küresel sınırların ortadan kalkması, birçok alanı etkilediği gibi eğitim alanını da etkilemiştir. Üniversiteler arasındaki mesafeler kalkmış ve birbirlerinin her çalışmasından haberdar olmaya başlamıştır. Hükümetimizin, son dönemde komşularla yürüttüğü '0 sorun politikası' ile bizler de üniversiteler arasındaki işbirliğini artırdık. Bunun güzel bir örneğini Güneydoğu'da bir üniversitemiz Suriye ve Irak'tan gelen 900 öğrenciyi kaydettirerek göstermiştir. Büyük başarıdır, takdir ediyorum.''

    -''ÜNİVERSİTELERİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI''-

    Gelişmiş dünya ülkelerinde üniversitelerin, ülkelerin ekonomilerine ciddi katkılar sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti:

    ''Dünya, üniversitelerin ekonomilere katkı sunduğu bir döneme gidiyor. Bilgi-teknolojili bir döneme giriliyor. Bizler de bunlardan kaçamayız, tavrımızı ona göre belirlemeliyiz. Ülkemizde ciddi çalışmalar var, ancak yeterli değil, artırmamız lazım. Bir üniversite, bulunduğu şehirdeki insanların yaşam kalitesine katkı sunmalıdır. Her yıl üniversitelere ayırdığımız bütçe ve kadro artıyor, aynı oranda bilimsel çalışmalar da artmalıdır. Üniversiteler, sağlık ve tarım alanlarında topluma sunmuş olduğu destek oranını artırmalıdır. Üniversitelerden toplumun beklentisi, kent endüstrisine ve diğer sektörlere katkı sağlamasıdır.''

    -ÜNİVERSİTELERE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI-

    Yakın dönemde ''Times Higher Education''un yaptığı araştırmalarda dünyanın en iyi 200 üniversitesini belirlediğini bildiren Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye'den bu sıralamaya 2 üniversitenin girdiğini belirterek, ''Ortadoğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) ve Bilkent üniversiteleri mükemmel bir başarıya imza atmıştır, kendilerini takdir ediyorum. Eğer bu sıralamada daha fazla üniversitemizi görmek istiyorsak, üniversitelerimize daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor'' dedi.

    HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mutlu da üniversitelerinin 1992 yılında kurulduğunu, kısa sürede eğitim alanında önemli mesafeler aldığını ifade etti.

    Şu anda HRÜ'de 850 akademik personelin yaklaşık 14 bin öğrenciye eğitim verdiğini belirten Prof. Dr. Mutlu, üniversitelerinin son yıllarda bünyesine yeni fakülte ve meslek yüksek okulları kattığını dile getirdi.

    Mutlu, inşaatı devam eden tıp fakültesi binasının da yıl sonuna yetiştirilmesinin planlandığını bildirdi.

    HRÜ Rektörü Prof Dr. İbrahim Halil Mutlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'a ''mırra'' (acı kahve) takımı, bakırdan yapılmış hediyelik ibrik ve üzerinde kendi resminin olduğu bir tablo hediye etti.

    Açılış konuşmalarının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, açılışı yapılan mühendislik fakültesi öğrencilerine ve katılımcılara ''Türk yükseköğretiminin sanayiye etkisi'' konulu ilk dersi verdi.

    Programın son bölümünde gerçekleştirilen ''Biniş töreni'' ile 18 profesör, 15 doçent ile 33 yardımcı doçente cübbeleri giydirildi.

    -''ÖĞRENCİLERİN FORMASYON EYLEMİ''-

    Prof. Dr. Özcan, aracına binerken yanına gelen bir grup öğrencinin sorunlarını dinledi.

    Grubun, üniversitelerinde fen edebiyat fakültesi 3. sınıf öğrencilerine de ''formasyon'' verilmesi talebi üzerine Özcan, ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

    Grup, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ayrılırken formasyon konusunda diğer üniversitelerdeki öğrencilerle eşit haklara sahip olmadıklarını savunarak, kısa süreli alkışlı protesto ve oturma eylemi yaptı.




    YÖK, 3. sınıflara formasyon için çalışıyor Yorumları