Besilik dana almak için gitti Hereford temsilcisi döndü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-14-2010 (15:19)   Son Mesaj: 10-14-2010 (15:19)    Cevap: 0    Gösterim: 932  

    10-14-2010

    Besilik dana almak için gitti Hereford temsilcisi döndü

    Besilik dana almak için gitti Hereford temsilcisi döndü


    Türkiye’nin bu yılın başından beri yaşadığı et krizi, kimi girişimciler için yeni işbirliği imkanlarının doğmasına yol açtı.İzmit Körfez’de bulunan Bedir Çiftliği’nin sahibi İlhan Usanmaz da, Macaristan’a iki ay önce yaptığı ziyarette yeni bir işbirliği ile döndü.

    Dinçer Gökçe'nin haberi
    Et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek amacı ile geçtiğimiz mayıs ayında başlayan ithalat süreci ile yurdışında hayvan arayışa giren kimi firmalar yeni işbirliği imkânları elde etti.

    Macaristan, Polonya, Urugay gibi ülkelere hayvan alımı için giden kimi firmalar kasaplık hayvan veya besilik dana arayışa girenken kimi besiciler de yeni iş bağlantıları kurdu.

    Bin 200 hayvan kapasitesi ile Körfez"in en büyük besi çiftliğine sahip olduklarını söyleyen Usanmaz, hereford cinsi ineklerin Türkiye temsilciliğini aldıklarını açıkladı.

    Macaristan"da bulunan ve hereford cinsi sığırları yetiştiren 167 çiftliğin bağlı bulunduğu Birlik ile sözleşme yaptıklarını anlatan Usanmaz, "Et verimi konusundaki ünü ile bilinen hereford cinsinin Türkiye"deki temsilciliğini aldık.

    Bizden sonra, Türkiye"den 8-10 firma daha Birliği aramış, ancak biz biraz daha erken davrandığımız için bizden başka kimseye temsilcilik verilmedi.

    İlk parti inekler Aralık ayında teslim alınacak. İkinci partiyi de önümüzdeki Nisan ayında teslim almak üzere anlaşma yaptık" bilgisini verdi.

    Anavatanı İngiltere olan ve 1850"li yıllardan bu yana soy kütüğü tutulan hereford cinsinin, bundan 40 yıl kadar önce Macaristan"a girdiğini anlatan ilhan Usanmaz, Türkiye"nin, Macaristan"dan önce hereford cinsi ile tanıştığını ancak devamının gelmediğini hatırlattı.

    Usanmaz"ın verdiği bilgilere göre Türkiye"ye ilk herefordlar 1958 yılında kamu eli ile ithal edilir. Ardahan"a bağlı Göle ilçesindeki "Göle İnekhanesi"ne gönderilen kültür ırkı herefodlar yüksek et verimleri ile bilinir.

    Ancak yetiştiricilikte mutlaka sütün de aranması nedeni ile et sığırcılığı gelişemez ve ilk hereford girişimi de başarızı kalır.

    Dördüncü kuşak hayvancılık sektöründe

    Jeoloji mühendisi olan İlhan Usanmaz, hayvancılık konusunda çekirdekten yetiştiğini söylüyor. Kültür ırkı herefordları Türkiye"de yaygınlaştırmayı planladıklarını söyleyen Usanmaz, aile olarak dört kuşaktan beri hayvancılık sektörünün içinde olduklarını, "Hayvancılık sektörü ile dört kuşaktan beri ilgilenen bir aileden geliyorum.

    Ben ailenin dördüncü kuşak temsilcisiyim. Hayata gözlerimizi açtığımızdan bu yana bu sektörün içindeyiz. Şirket olarak başka bir takım faaliyet alanlarımız da var, ancak hayvancılık bizim için tutkuya dönüşmüş durumda" sözleri ile anlatıyor.

    Bedir Çifliği sahibi Usanmaz, hereford yatırımlarını ise şu şekilde anlatıyor; "Biz de Macaristan"daki başarı öyküsünden yola çıkarak bu uygulamayı çok verimli bir sekilde uygulayan Birliğin temsilciliğini alarak ve bilgi birikimlerini paylaşarak benzer bir modeli kendi tesisimizde uygulayıp aynı başarıya ulaşmayı hedefliyoruz.

    Dolayısıyla geçmişte devlet eliyle yürütülen, ama yeterince bilimsel yaklaşılmadığı için başarısızlığa mahkum edilen bu uygulamayı, yeniden ülke ekonomisine kazandırmak bizim için övünç kaynağı olacaktır."

    Ardahan"da uzun yıllar devam eden hayvan ticareti ve besicilikten sonra 1990"lı yıllarda İzmit Körfez"de bulunan çiftlik yatırımını hayata geçirdiklerini anlatan Usanmaz, et fiyatlarındaki artışın önüne ise yüksek et verimine dayalı besiciliğin yaygınlaştırılması ile geçilebileceği görüşünde.

    Kasaplık hayvan ve donmuş et ithalatının, yükselen et fiyatlarına karşı kısa vadeli bir çözüm olarak ortada durduğuna işaret eden Usanmaz, et fiyatlarında kayda değer bir düşüşün olmamasının da bu durumun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

    Usanmaz, Ziraat Bankası aracılığı ile kullandırılan 0 faizli kredinin de besiciler için önemli bir imkan olduğunu, doğru kullanılması durumunda hayvancılık sektörüne orta ve uzun vadede önemli katkılarının olacağına işaret etti.

    Angus"tan sonra hereford gündemde

    Hereford sığırı adını İngiltere"nin güneybatı bölgesindeki Herefordshire Vadisi"nden alıyor. 1846 yılında Hereford ırkı için soykütüğü derneğinin kurulmasıyla birlikte İngiltere"den dünyaya yayılmaya başladı.

    Et üretimi için beslenen herefordların sütleri ancak yavruyu beslemeye yetecek düzeyde olduğundan sağılmaz. Türkiye"nin et ithalatı ile birlikte adı sıklıkla gündem gelen angus cinsi sığırlara kıyasla hereforların et verimleri daha yüksek.

    Amerika"nın Missouri Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, hereford ırkının birçok yönden angus ırkından daha yüksek bir performans gösterdiği ortaya koydu.

    Herefordların anguslara göre daha hızlı ürediğini ortaya koyan araştırma, herefordların daha yumuşak başlı olduklarını, yetiştiriciler açısından bakımlarının daha kolay olduğunu ortaya koyuyor.




    Besilik dana almak için gitti Hereford temsilcisi döndü Yorumları