Öğretim üyesinin tezine uluslararası ünvan   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-14-2010 (14:58)   Son Mesaj: 10-14-2010 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    10-14-2010

    Öğretim üyesinin tezine uluslararası ünvan

    Öğretim üyesinin tezine uluslararası ünvan


    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Alp Meşe, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili teziyle tıp bilimindeki en yüksek derece olan 'Doctor of Philosophy-PhD' unvanını aldı.

    Doç. Dr. Meşe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili araştırmayla, Hollanda'daki Radboud Üniversitesi tarafından verilen bu unvanı Türkiye'den ilk alan öğretim üyesinin kendisi olduğunu belirtti.
    Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği'nin de desteğiyle 2004 yılında Hollanda'nın Nijmegen şehrinde bulunan Radboud Üniversitesine hastane enfeksiyonları ile ilgili bilgi ve tecrübesini artırmak üzere gittiğini söyleyen Doç. Dr. Meşe, o tarihten itibaren hastane enfeksiyonları ve kontrolü ile ilgili çalışmalarını hem Hollanda'da hem de Türkiye'de yürüttüğünü bildirdi.

    Çalışmalarını, ''Türkiye'de Staphylococcus aureus ve Acinetobactere bağlı sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlar-Savaşı kaybediyor muyuz?' başlıklı tez kitabında topladığını söyleyen Meşe, şöyle devam etti:

    ''Çalışmalarımı 20 Eylül 2010 tarihinde Radboud Üniversitesinde sundum ve bu üniversitede yapılan bir sınavla tıp biliminde en yüksek derece olan 'Doctor of Philosophy-PhD' unvanına layık görüldüm. Hastane enfeksiyonları konusunda bu unvanı hem Türkiye'de hem de yurt dışındaki üniversitede alan ilk bilim insanı olmam, hem ülkem hem de üniversitem açısından gurur vericidir.''

    Tezinin kısıtlı kaynakları olan ülkelerdeki hastanelerde gelişen hastane enfeksiyonları ve hastanelerdeki enfeksiyon kontrolünde yaşanan sorunlar ile ilgili çalışmaları içerdiğini belirten Doç. Dr. Meşe, ''Bu tezimde Türkiye'den örnekler bulunmakta ve Hollanda'daki hastaneler ile ilgili kıyaslamalar yapılmakta. Hollanda, hastane enfeksiyonları oranının çok düşük olduğu ülkelerden'' dedi.

    Doç. Dr. Meşe, gelişmekte olan ülkelerde, hastane yapılanmasındaki problemler ve kısıtlı personel sayısı nedeniyle hastane enfeksiyonlarına daha çok rastlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

    ''Tezimde, gelişmekte olan ülkelerdeki hastane enfeksiyonları ve enfeksiyon kontrolünde çözüm önerileri de mevcut. Hastane enfeksiyonları, hastanede yatan hastalar için önemli tehdittir. Avrupa ülkelerinde hastane enfeksiyonlarının kontrolü ile ilgili çalışmalar 50 yıl önce başlamıştır. Ülkemizde ise son 10 yılda ivme kazanmıştır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği'nin bu konuda yoğun çalışmaları vardır ve önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle bu konuda çok sayıda eğitim programı düzenlenmiş ve ülkemizde hastane enfeksiyonları konusunda eğitimli hekim ve hemşire yetiştirilmiş, yetiştirilmeye de devam ediliyor. Ancak ülkemizdeki hastanelerde hala bu konuda yapılması gereken çok çalışma var. Dolayısıyla bu tez çalışması, benim çalışmalarımın sonu değil bir başlangıcı olacaktır.''




    Öğretim üyesinin tezine uluslararası ünvan Yorumları