Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya işbirliği yapmalı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-14-2010 (14:38)   Son Mesaj: 10-14-2010 (14:38)    Cevap: 0    Gösterim: 550  

    10-14-2010

    Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya işbirliği yapmalı

    Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya işbirliği yapmalı


    Avrupa Konseyi Parlamanter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın, Avrupa coğrafyasının AB üyesi olmayan iki ana aktörü olduğunu ve dolayısıyla bazı sorunların çözümü için işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.

    Çavuşoğlu, Rus Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi ve Avrupa Konseyi tarafından Moskova'da düzenlenen "Avrupa'da Eğitim-Öğrencilerin Uyumlu Gelişimi" konulu uluslararası sempozyuma Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov ile birlikte katılarak AKPM'nin, çocukların eğitimine verdiği önemi örnekleriyle ayrıntılı anlattı.
    Sempozyumdan önce Mironov ile biraraya gelen Çavuşoğlu, AKPM ve Rusya Federasyon Konseyi arasındaki işbirliği konularını ele aldı.

    Çavuşoğlu, sempozyumdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Mironov'un da bugünkü konferansın açılışına katılması dolayısıyla ikili bir görüşme yapma fırsatı bulduklarını belirterek, "Görüşmenin ana konusunu AKPM ve Rusya arasında, Rusya'nın hem Federasyon Konseyi hem de Duma kanadı ile ilişkileri geliştirme, bu konuda neler yapabileceğimiz konusu oluşturdu" dedi.

    Görüşmede, Rus parlamenterlerin AKPM'ye nasıl katkı sağladığını konuştuklarını kaydeden Çavuşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Bundan sonra neler yapacağımızı konuştuk. Ayrıca Sayın Mironov, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) Parlamenterler Asamblesi'nin de başkanlığını yapıyor. AKPM ve BDT Parlamenterler Asamblesi arasında kurumsal ilişkiler var. Bunları nasıl geliştirebileceğimiz konusunda kendisiyle konuşma fırsatımız oldu. Tabi Türkiye, benim başkanlığımın yanında, dönem başkanlığını da üstleniyor. Türk dönem başkanlığında, Rusya ile beraber Avrupa'nın bazı bölgelerindeki sorunların çözülmesi konusununu ele aldık. Bildiğiniz gibi AB dışında olan ama Avrupa coğrafyasının iki ana aktörü var. Bunlardan biri Türkiye, diğeri de Rusya Federasyonu. Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında özellikle Balkanlarda, Kafkaslarda, birçok alandaki sorunların çözümü için Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun işbirliği yapması gerekmektedir. Bunun altını çizdik."

    Çavuşoğlu ve beraberindekiler, sempozyumun ardından Moskova'dan ayrıldı.

    -"SİZ GÜÇLÜYSENİZ DIŞ POLİTİKANIZI DA İSTEDİĞİNİZ ŞEKİLDE UYGULARSINIZ"

    Avrupa Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, son dönemde uluslararası kuruluşların üst seviyelerindeki Türklerin sayısının artışının Türkiye'nin gücüyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Siz güçlüyseniz dış politikanızı da istediğiniz şekilde uygularsınız" dedi.

    Çavuşoğlu temaslarda bulunmak üzere geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da Türk gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, uluslararası örgütlerin üst düzey yönetiminde son dönemde Türklerin sayısının artmasının, her şeyden önce Türkiye'nin gücüyle orantılı olduğunu belirterek, "Siz güçlüyseniz, dış politikanızı da istediğiniz şekilde uygularsınız. Sorun yaratma yerine sorunları çözme yönünde hareket ederseniz, herkes size güvenir" diye konuştu.

    Ülke ekonomisinin güçlü olmasının o ülkenin hareket kabiliyetinin artmasına yol açacağını kaydeden Çavuşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Öncelikle komşularla ilişkilerinizi düzeltirseniz, bu diğer yerlere de olumlu yansır. Lobi yapmasını iyi bilirseniz olumlu sonuçlar alırsınız. Türkiye her alanda güçlenerek devam ediyor. Ve elde ettiği görevleri de son derece başarıyla yerine getiriyor. Bakınız BM Güvenlik Konseyi'nde dönem başkanlığı görevini çok iyi yürüttük. Dolayısıyla uluslararası alanda etkinliğimiz giderek artıyor. NATO'nun artık sadece askeri kanadında değil, siyasi kanadında da Genel Sekreter yardımcılığında varız. Bizim yaptığımız görev bütün ülkelerde görülüyor. Türkiye'nin gerek ikili, gerek bölgesel, gerekse uluslararası örgütlerde etkinliği giderek artacaktır. Karar mekanizmalarında önemli rol oynamaya devam edecek. Çünkü bizim yaptığımız şeyler doğru. Dünya barışı için, istikrarı için mücadele ediyoruz. Sadece kendi faydamız için değil kazan-kazan formülüyle herkese faydalı şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bunun da neticelerini alıyoruz."

    Çavuşoğlu, bir başka soru üzerine Moskova'ya çocukların eğitimiyle ilgili düzenlenen bir konferansa katılmak için geldiğini ancak bu vesileyle başka görüşmeler de yaptığını belirterek, Moskova'da özellikle 3 dinin liderleriyle görüştüğünü söyledi.

    Mevlüt Çavuşoğlu, bir başka soru üzerine, aşırı eğilimlere karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Herkese şunu söylüyorum: Farklı dinlerimiz var ama ortak hedeflerimiz var. Bu ortak hedefler için mücadele edersek dünya barışı için, huzur ve istikrar için birlikte çalışabiliriz, katkı sağlayabiliriz" diye konuştu.

    -"RUSYA BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN DAHA İYİ"-

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in tüm dinlere eşit yaklaştığını kaydeden Çavuşoğlu, "Kiliselerin yanında camilerin, sinagogların ve diğer dini yerlerin açılmasına destek verdiklerini, dini günlerde ziyaret ettiklerini zaten basından takip ediyorduk. Bunu görüştüğüm dini liderler de dile getirdi. Tabi her Avrupa ülkesinde bazı farklı aşırı uçlar olabiliyor. Yahudi düşmanlığı ya da İslam düşmanlığı yapan kişiler de olabilir" diye konuştu.

    Ancak dine yaklaşım konusunda genele bakıldığında Rusya'daki ortamı bir çok Avrupa ülkesindeki şartlardan çok daha iyi gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu, 'Almanya Cumhurbaşkanına son zamanlarda verdiği mesajlardan dolayı teşekkür ettik. Onun özellikle Avrupa'daki Müslümanlara yönelik çok olumlu mesajları var. Bunun da tüm Avrupa ülkelerine örnek olmasını diliyoruz" dedi.

    -"TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ"-

    Çavuşoğlu, 2003 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde düzenlenen bir toplantıda Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği konusunda görüşlerini dile getirdiğini belirterek, "Ama o gün öngördüklerimizin çok daha ötesinde ilişkilerin iyi olduğunu görüyoruz. Yüksek ilişkilerin diğer komşu ülkelerle olduğu gibi Rusya ile de kurulduğunu gördük" ifadesini kullandı.

    Rusya'nın dış ticarette Türkiye'nin birinci ortağı haline geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "En son imzalanan anlaşmalarla 100 milyar dolara çıkacak bir hacim. Düşünsenize 7-8 yıl önce Türkiye'nin toplam dış ihracatı 36 milyar dolar civarındayken bugün sadece bir ülkeyle 100 milyar dolarlık ticaret hacminden bahsediliyor. Siyasi ilişkilerimiz de iyi. Enerji alanında işbirliği yapıyoruz. Bir çok alanda işbirliği yapıyoruz. Benim AKPM başkanlığına seçilmeme büyük destek verdiler. Dolayısıyla, Rusya-Türkiye ilişkilerini çok iyi bir yolda görüyoruz ve potansiyelini yakalama yolunda da hızlı bir şekilde ilerleme görüyoruz" diye konuştu.




    Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya işbirliği yapmalı Yorumları