Ankara ve Antakya'da ekmeğe zam yok!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-14-2010 (13:21)   Son Mesaj: 10-14-2010 (13:21)    Cevap: 0    Gösterim: 584  

    10-14-2010

    Ankara ve Antakya'da ekmeğe zam yok!

    Ankara ve Antakya'da ekmeğe zam yok!


    Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, 300 gramı 40 kuruşa satılan halk ekmekte herhangi bir zam yapmayı düşünmediklerini söyledi.

    İlkbahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Fırıncılar Federasyonunca 300 gramlık ekmeğin fiyatının 75'ten 85 kuruşa yükseltilmesi kararına karşın 300 gramlık halk ekmeğin 40 kuruştan satılmaya devam edeceğini belirtti.
    Ankara'daki fırıncıların mayıs ayı sonuna kadar ekmeğe zam yapmama kararını da değerlendiren İlkbahar, bu kararı desteklerini kaydetti.

    İlkbahar, ''Ülke genelinde yapılan ekmek zammına rağmen bizim halk ekmeğe zam yapılmasıyla ilgili herhangi bir çalışmamız yok, zaten zam yapma gibi bir düşüncemiz de yok. Uzun süredir 40 kuruştan sattığımız halk ekmeğe bir süre daha zam yapılmayacak'' dedi.

    Türkiye Fırıncılar Federasyonun ekmeğe azami yüzde 15 zam kararı almasının ardından Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı fırıncıların, mayıs ayı sonuna kadar zam yapmayacakları açıklanmıştı.

    ANTAKYA'DA DA ZAM YOK

    Antakya Belediyesi tarafından özel bir firmaya ihale edilen ''Halk Ekmek Fabrikası'' kaliteden ödün vermeden bir yıl zam yapmayacağını taahhüt etti.

    Antakya Ekmek Gıda Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Mehmet Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antakya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü binası içerisinde bir dönüm alan üzerine iki katlı binada, hijyenik bir ortamda ekmek üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

    22 kişiye istihdam sağladıkları, 60 bin ekmek kapasiteli fabrikalarında günde 20 bin ekmeği el değmeden hazırladıklarını belirten Bekler, şöyle konuştu:

    ''Antakya Belediyesi'ne ait 75 büfe ile ihalesini aldığımız resmi kurumlara, 5 dağıtım aracımızla ekmek dağıtımını gerçekleştiriyoruz. 300 gram ekmeği 35 kuruştan satıyoruz.

    Türkiye'nin en ucuz ekmeğini ürettiğimizi iddia ediyoruz. Fırıncılar Federasyonu ekmeğe yüzde 15 zam yapacağını açıkladı. Biz kendi adımıza zamlı satış yapmayacağız.

    Halkın temel besini olan ekmeği kaliteli ve ucuza sumak için çaba harcayacağız. Son dönemlerde artan akaryakıt ve un fiyatlarına rağmen, iki yıldır zam yapmadan üretimimizi sürdürüyoruz.

    Bir yıl daha zam yapmayacağımızı taahhüt ediyoruz. Bu konuda vatandaşlardan da takdir alıyoruz. Ekmeğin yanı sıra simit, boğaca, hamburger ekmeği ve galeta üretimi de yapıyoruz.

    Ürünlerimizi sadece belediyenin belirlemiş olduğu büfelerde satışa sunuyoruz. Bakkal ve marketlere vermiyoruz. Ayrıca bazı toplu hizmet alımı yapılan yerlere de dağıtım yapıyoruz.''

    ''BEYAZ BAYRAK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜK''

    Bekler, fiyatı düşük tutmalarının yanı sıra hijyen ve sağlık koşullarına önem verdiklerini, yapılan denetimler sonucunda geçen yıl Sağlık Bakanlığı tarafından ''Beyaz Bayrak Ödülüne'' layık görüldüklerini kaydetti.

    Antakya Belediyesi ile 15 yıllık sözleşme yaptıklarını hatırlan Bekler, iki yıldır devraldıkları ''Halk Ekmek'' üretimini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.

    Bekler, son teknoloji makinelerle üretime devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

    ''Türkiye'de en ucuz ekmeği imal ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim imal ettiğimiz gramajda, bu fiyata ekmek üreten fabrika yok. Antakya halkı bu yönden çok şanslı. Hem kaliteli, hem de hijyenik ortamda üretimi yapılan bir işletmeye sahipler.

    En ucuz ekmeğin üretimini yaparken, kesinlikle kentte bulunan diğer taş fırın ve ekmek fabrikalarıyla rekabet etmiyoruz, onları mağdur etmemek için bize verilen kapasitenin üzerine çıkmıyoruz. Altınözü ve Kırıkhan gibi ilçelerden gelen talepleri de karşılamaya çalışıyoruz.''

    Fabrikanın tünel bölümünü doğalgaz, döner ocakların yakıtını da fındık kabuğuyla karşıladıklarını anlatan Bekler, fındık kabuklarını Giresun ve Rize'den temin ettiklerini ifade etti.

    Bekler, ayda 150 bin kilogram un tükettiklerini, yine un ihtiyacını Hatay'da bulunan fabrikalardan temin ettiklerini sözlerine ekledi.

    ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ: ''HALKIN MENFAATLERİ ÖN PLANDA''

    Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da ''Halk Ekmek'' fabrikası için anlaşma yaptıkları şirketle asgari kar karşılığında anlaştıklarını ve halkın menfaatlerini ön planda tuttuklarını söyledi.

    Ülke genelinde faaliyette bulunan ''Halk Ekmek'' fabrikalarının ana amacının halka ucuz ekmek temin etmek olduğunu vurgulayan Savaş, ''Bizim için halkımızın menfaati önce gelir.

    Sözleşme imzalarken de şirket yetkililerine bunu bildirdik. 'Asgari karı gözeteceksiniz, kaliteden ödün vermeyeceksiniz, halkı düşünerek hareket edeceksiniz' şartını koyduk.

    Şu anda üretilen ekmeğin gramajı ve kalitesi halkımız tarafından takdir ediliyor. Bu da yaptığımızın işin amacına ulaştığını gösteriyor'' diye konuştu.

    KONYA'DA ZAMMA DESTEK

    Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça, Türkiye Fırıncılar Federasyonunun açıkladığı zam kararına olumlu baktıklarını, Konya'da da ekmek fiyatlarında bir değişiklik yapmayı düşündüklerini söyledi.

    Honça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da yaklaşık 3,5 yıldır ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını belirtti.

    Konya'da 3 yıl önce ekmeğe zam kararı aldıklarında 50 kilogramlık bir çuval unun 32 lira olduğunu ancak bugün bir çuval unun ancak 46 liraya alınabildiğini ifade eden Honça, şunları kaydetti:

    ''Undaki fiyat artışına bağlı olarak ekmekte fiyat değişiminin gerektiğine inanıyorum. Bu durumda zam kaçınılmaz. Un fiyatlarına yapılan zamlar ile işçilik ve diğer girdi maliyetlerindeki artışları göz önüne alırsak ekmekte fiyat ayarlaması zorunlu hale geliyor. Konya'da 3,5 yıl önce 300 gram ekmek için 60 kuruş fiyat uygulaması kararı alınmıştı. Ancak fırın enflasyonundan kaynaklanan sebeplerden dolayı haksız rekabete girildi ve 300 gram ekmek 60 kuruşa dahi satılamadı. Şimdi ekmeğin kalitesini yükseltmek için 60 kuruşa satma çabası veriyoruz. Ama Konya'da da önümüzdeki günlerde ekmekte fiyat ayarlanması ihtiyacı vardır.''

    Birçok ilde 300 gram ekmeğin 70-80 kuruşa satıldığını, bu anlamda en ucuz ekmeğin satıldığı illerden birinin Konya olduğunu dile getiren Honça, ''Türkiye Fırıncılar Federasyonunun açıkladığı zam kararına olumlu bakıyoruz. Haksız rekabeti körükleyecek hususları ortadan kaldırdığımız takdirde önümüzdeki günlerde Konya'da da ekmek fiyatlarında bir değişiklik yapılacak'' diye konuştu.




    Ankara ve Antakya'da ekmeğe zam yok! Yorumları