Adilcevaz'da altın kiraz hasadı başladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-13-2010 (21:22)   Son Mesaj: 10-13-2010 (21:22)    Cevap: 0    Gösterim: 1131  

    10-13-2010

    Adilcevaz'da altın kiraz hasadı başladı

    Adilcevaz'da altın kiraz hasadı başladı


    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde deneme amaçlı bir bahçede ekilen ve verim alınan bahçede altın kiraz (yer kirazı) üretimi başladı.

    Adilcevaz İlçe Tarım Müdürlüğünün desteğiyle Bahçedere köyünde deneme amaçlı altın kiraz ekilen ve verim alınan bahçede inceleme yapan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, kirazın yörede önemli bir istihdam alanı yaratacağını ve iyi bir gelir kaynağı olacağını söyledi.
    Meyve üretiminin düşük maliyetiyle ilçe ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Vali Yılmaz, şöyle konuştu:

    ''Çiftçimiz artık bilinçli duruma gelmiştir. Üretim için bu çiftçilerimizi sözleşme yapmaya yönlendirmeliyiz. Çünkü sözleşme sayesinde çiftçi, üretim sonrası ürünün pazarlama derdine düşmüyor. Zaten önemli olan da budur. Yapılan her önemli girişimin pazarlanması düşünülmeden yapılmamalıdır. En önemli eksiğimiz de budur. Bizler çiftçimizin girişimlerine destek olmak amacıyla buradayız.''

    Vali Yılmaz, ilçede kiraz üretimi için gerekli olan tesis kurma ve pazarlama işlemlerini, Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bilal Dağdağan'ın üstlenmesi istedi.

    İl Tarım Müdürü Kasım Piral ise Türkiye'de son zamanlarda altın kiraz üretiminde artış yaşandığını, bu kirazın bol aromalı ve mayhoş tadından dolayı, pasta, marmelat, reçel yapımında da kullanıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bu kirazın reçeli son derece lezzetli. Kurutularak veya yaş olarak tüketilmektedir. Haziran ayında çiçek açan kiraz, önce beyaz, daha sonra sarı renge dönüşmektedir. Bu kirazın dikimine 15 Mayıstan sonra başlanıyor. Rutin kontroller yapılarak bitkinin gelişimi gözleniyor. Bu konuda yapılması gerekenler çiftçiye uygulamalı olarak anlatılıyor. Bu bölgede yaptığımız denemede kiraz bölgemizin iklimine uyum göstermiştir. Denizli'den fidesini 75 kuruştan getirilerek ekimi yaptık. Bir dönüm araziye bin adet fide dikilmekte ve yılda bir dönümden de 700-;1000 kilogram ürün elde edilmekte. Kuru kirazın fiyatı 75 TL'ye kadar çıkmaktadır.''

    Bahçe sahibi Burhan Günay da ilçede birçok çiftçinin kiraz ekmeye müsait bahçesinin bulunduğunu, çiftçilerin devlet desteği alarak kiraz ağacı ekmesi gerektiğini söyledi.

    Vali Yılmaz'ın ziyaretine, Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bilal Dağdağan, Adilcevaz Kaymakamı Ahmet Dilsiz, Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, kurum amirleri eşlik etti.




    Adilcevaz'da altın kiraz hasadı başladı Yorumları