Küçük izci sol gözünü kaybetti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-13-2010 (17:07)   Son Mesaj: 10-13-2010 (17:07)    Cevap: 0    Gösterim: 630  

    10-13-2010

    Küçük izci sol gözünü kaybetti

    Küçük izci sol gözünü kaybetti


    Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Tecer Dağı'nın eteklerinde 5 gün önce izci arkadaşları, öğretmeni ve bir grup dağcı ile faaliyette bulunurken kayalıklardan düşerek ağır yaralanan 12 yaşındaki Zeynep Sağcı'nın sol gözü görme yetisini kaybetti.

    Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroşirürji Servisinde tedavisi süren 75. Yıl Özel İdare İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Zeynep Sağcı'nın ailesi, olayın üzüntüsünü yaşıyor.
    Zeynep ile birlikte 3 çocuk sahibi olan Sebahat ve Celal Sağcı çifti, bu etkinliğin yağışlı ve sisli havada gerçekleştirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Zeynep'in başından ayrılmayan çift, çocuklarının kayalıklardan düşmesinde ihmal olduğunu savundu.

    Acılı anne Sebahat Sağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının izcilik faaliyetlerine katılmak için, olaydan 2 gün önce okuldan izin kağıdı getirdiğini söyledi.

    Zeynep'ten büyük olan diğer kızının geçen yıl izcilik faaliyetlerine katıldığını anlatan Sağcı, bu kağıdı imzalayarak Zeynep'e de izcilik faaliyetlerine katılması konusunda izin verdiğini belirtti.

    -İLK KEZ İZCİLİK FAALİYETİNE KATILDI-

    Kağıdı imzaladıktan 2 gün sonra kızının izcilik faaliyetine katılmak üzere evlerinin karşısındaki okula gittiğini ifade eden Sağcı, kızının sınıf öğretmeni ve izci arkadaşlarıyla şehirde herhangi bir yere gezi düzenleyeceklerini düşündüklerini, Tecer Dağı'na tırmanacaklarından haberleri olmadıklarını söyledi.

    Cumartesi günü hava yağışlı olduğu için izcilik faaliyetinin iptal edilmiş olabileceğini düşündüklerini, ancak okulu kontrol ettiklerinde ve çevredeki komşulara sorduklarında izci grubunun gezi için ayrıldığını öğrendiklerini anlatan Sebahat Sağcı, öğleden sonra kızının Tecer Dağı'nda kayalıklardan düşüp yaralandığını öğrendiklerini kaydetti.

    -''KIZIMI DAĞCILIK DEĞİL, İZCİLİK FAALİYETİNE GÖNDERDİM''-

    Kızına izcilik için izin verdiğini, dağcılık faaliyetine katılacağından haberinin olmadığını vurgulayan Sağcı, ''Kızımı dağcılık değil, izcilik faaliyetine gönderdim. Hiçbir eğitim verilmeden kızımın ve diğer çocukların dağa çıkarılması son derece yanlış. Sisli ve yağışlı havada çocuklarımız dağa, kayalıklara götürülmemeliydi. Bu hava şartlarında çocuklar nasıl dağa çıkarılır? Program iptal edilmeliydi, ertelenmeliydi'' dedi.

    Kızının ve diğer çocukların dağa tırmanışı sırasında, herhangi bir halat veya başka bir önlemin alınmadığını öğrendiklerini anlatan Sağcı, kızının dağlık alanda yürümeye uygun ayakkabısı ve giysileri de bulunmadığını, ona göre bir hazırlık da yapmadıklarını söyledi.

    Zeynep'i ziyarete gelen okul müdürünün, Tecer Dağı'na tırmanılacağı konusunda bilgisinin olmadığını, sadece izcilik faaliyeti yapılacağını bildiğini söylediğini ifade eden Sağcı, kızının sınıf öğretmeninin genç ve tecrübesiz olduğunu, onun da böyle üzücü bir kaza olacağını bilemeyeceğini, ancak dağcılık faaliyetini gerçekleştiren tecrübeli kişilerin sisli ve yağışlı havada bu faaliyetin çocuklarla birlikte gerçekleştirilemeyeceği konusunda öğretmeni uyarması gerektiğini kaydetti.

    Kimseyi suçlamak istemediğini, ancak kızının bir gözünü ihmal sonucu kaybettiğini anlatan Sağcı, ''Bu kızımın kaderiydi, alnına yazılmıştı, başına geldi, ama hiçbir eğitim verilmeden çocukların dağa, kayalıklara çıkarılması çok büyük yanlış'' dedi.

    -GRUPTA SAĞLIK EKİBİNİN BULUNMAMASINA TEPKİLİ-

    Kızının yağış sırasında arkadaşının elini bıraktıktan sonra kayalıklardan rüzgarın etkisiyle düştüğünü öğrendiklerini ifade eden Sağcı, çok sayıda izci öğrenci ile dağcıların katıldığı bu etkinlik sırasında grupta bir sağlık ekibinin hazır bulunmamasının da yanlış olduğunu söyledi.

    Kızının yaralı halde sağlık ekibi olmaması nedeniyle önce yoldan geçen TEDAŞ'a ait bir araca, ardından da bölgenin yakınlarına kadar ulaşabilen ambulansla hastaneye kaldırıldığını anlatan anne Sağcı, ilk müdahale sırasında kızının sarıldığı battaniyeden de gözünün enfeksiyon kaptığını iddia etti.

    Doktorların verdiği bilgiye göre Zeynep'in sol gözünde ödem oluştuğunu, ayrıca göz sinirlerinin de düşmeye bağlı olarak zedelendiğini belirten Sağcı, ''Doktorların bize söylediğine göre kızımın sol gözü görme yetisini kaybetti, sağ gözü de risk taşıyor'' dedi.

    Kızının kafatasında düşmeye bağlı kırıklar ve çökme oluştuğunu, yaklaşık 6 saatlik bir ameliyat geçirdiğini, bilincinin yerinde olduğunu, ancak olayın şokunu atlatamadığını bildiren Sağcı, Zeynep'in 6 ay sonra tekrar ameliyat olacağını kaydetti.

    -OLAY-

    Ulaş ilçesinde 9 Ekim Cumartesi günü aralarında dağcılar ile izci öğrencilerin bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, ilçeye 10 kilometre uzaklıktaki Tecer Dağı'na tırmanışa geçmişti. Dağcılar, yaklaşık 2 bin 600 metre yüksekliğindeki Tecer Dağı'nın zirvesine yönelirken, arkadan gelen ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencileri ile lise öğrencilerinden oluşan izci grubu da öğretmenleri eşliğinde dağın eteklerinde tırmanışa geçmişti.

    Yağışlı ve sisli havanın etkili olduğu bölgede yapılan tırmanış sırasında görüş mesafesinin çok azaldığı bir bölgede, izcilerden 7. sınıf öğrencisi Zeynep Sağcı bir anda dengesini kaybederek düşmüştü.

    Başını kayaya çarparak yaralanan Sağcı, öğretmenleri tarafından dağın eteklerinden düz alana getirilmiş, bu sırada bölgeden geçen TEDAŞ'a ait bir arazi aracına bindirilerek, coğrafi şartlar nedeniyle Demirci köyü yakınlarına kadar gelebilen ve burada bekleyen cankurtarana konulmuştu.




    Küçük izci sol gözünü kaybetti Yorumları