Ayasofya'dan bal şerbeti damladı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-12-2010 (16:57)   Son Mesaj: 10-12-2010 (16:57)    Cevap: 0    Gösterim: 582  

    10-12-2010

    Ayasofya'dan bal şerbeti damladı

    Ayasofya'dan bal şerbeti damladı


    Kozan Belediyesi, Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutmuş sebil geleneğini canlandırmak için, bal şerbeti dağıttı. Ayasofya Meydanı'nda dağıtılan şerbet, turistlerden büyük ilgi gördü.

    HABERİN FOTO GALERİSİNE BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ
    Kozan Belediyesi kültürel etkinlik kapsamında Anavarza Bal firmasının da desteği ile Ayasofya müzesi avlusunda bulunan sebilden bal şerbeti dağıttı...

    Kozan Belediyesi kültürel etkinlik kapsamında Osmanlı'da var olan sebil geleneğini yaşatma çalışmaları kapsamında Anavarza Bal işbirliği ile Ayasofya müzesi avlusunda bulunan sebilden bal şerbeti dağıttı. İlk gün davetlilere ikram edilen bal, 3 gün boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilere sınırsız şekilde dağıtılacak.

    Sebil geleneği, Ayasofya'daki sebilden dağıtılan bal şerbeti ile canlandırılacak.


    Etkinliğin açılışında konuşan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun, Ayasofya avlusunda 2, İstanbul genelinde ise 100 civarında sebil olduğunu, bu sebillerin hiçbirinin şu anda fonksiyonunu yerine getirmediğini söyledi.

    Sebillerin hepsinin Allah yolunda kullanılması için vakfedildiğini aktaran Dursun, Kültür tarihimiz açısından önemli olan sebil geleneğini canlandırmak ve sürdürmek amacıyla Ayasofya Müzesi avlusundaki sebilden ilk olarak Hamidiye suyu, daha sonra Kozan portakal suyu ve bugün ise Bal Şerbeti ikram edildiğini ifade etti.

    Dursun, sözlerine şöyle devam etti:''Sayın Başkanımız bize bal şerbetini hatırlatınca onun Osmanlı saray geleneğine çok uygun olduğunu düşündük. Bal şerbetinin ikramından sonra kış boyunca boza ve salep ikram edeceğiz. Bize taa uzaklardan Kozan Belediyesi'nin ses vermesinden sonra başta Fatih Belediyesi olmak üzere birçok belediye ve kurum da başvurdu. Kendilerinin de çeşitli içecekleri olduğunu ve onları ikram edebileceklerini söylediler.

    Biz de kapımızın herkese açık olduğunu söyledik. İstanbul sebilleri arasında baş sebil Topkapı Sarayı'nın girişinde bulunan III. Ahmet'in yaptırdığı dört yüzü olan meydan çeşmesi ve sebili. Bunun dışında Saliha Sultan adına yapılan Adak Kapısındaki sebil var. Bu ikisi numunelik ve çok mükemmel sebiller. Ancak geleneğimizde olan sebil adeti, İstanbul'da bulunan 100 sebilden hiçbirisinde yerine getirilmiyor.

    Biz hem de onlara güzel bir örnek olması amacıyla ve İstanbul kültür hayatında da çok önemli bir yere sahip olan sebil geleneğini çeşitli vesilelerle bu nimeti bize sağlayan dostlarımızla bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Kozan Belediye başkanımız ve Anavarza Bal bu vesileyi sağlayan dostlarımız oldu''


    Bilgili; "Kültürümüzü Yaşatmaya Devam Edeceğiz"

    İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, sebil geleneğinin yaşatılması amacıyla son yıllarda güzel projeler yapıldığını aktardı. Sadece yerli değil, yabancılara da sebili anlattıklarını söyleyen Bilgili, "Geçen yıl portakal suyu ikram ettiğimizde bize parasını veriyorlardı. Bizde geleneği anlattığımızda çok şaşırdıklarını ifade etmişlerdi. Bu şekilde güzel kültürümüzü yabancılara aktarmış olacağız." diye konuştu.

    Bilgili, firmalarımız Ayasofya müzesi başkanlığı ile irtibata geçip sebil geleneğine katkıda bulunabilir. Ben burada Haluk Hocaya, Kozan Belediye Başkanımız ve Anavarza Genel Koordinatörü Can Sezen Beye teşekkür ediyorum" deye konuştu.

    Özgan; Sultan II. Abdülhamit'in torunu arayarak teşekkür etti

    Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, yok almaya yüz tutmuş sebil geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunmaya çalıştıklarını aktardı. 6 ay önce sebilden portakal suyu akıttıklarını hatırlatan Özgan, bunun oldukça dikkatleri üzerine çektiğini belirtti.

    Bu uygulamayı bir adım daha ileri götürmek için kolları sıvadıklarını söyleyen Özgan, "Anavarza bal firmasının desteği ile sebillerden bal şerbeti akıtmaya karar verdik. Geçen uygulamanın çok olumlu tepkilerini aldık. Sultan ikinci Abdülhamit'in torunu bizi arayarak teşekkür etti. Bunun gibi çok yerden güzel tebrikler geldi. Bunun daha da büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Bundan sonra da bunu desteklemeyi düşünüyoruz." dedi.

    Özgan, ''Tarih ve kültür şehri Kozanımız'ın çok eskilere dayanan tarihi ve doğal güzellikleri mevcuttur. Anavarza Bal'ımızla bu geleneğe sahip çıkmak ve onu yaşatmak bizim için büyük mutluluk. Bizlere bu fırsatı veren ve bize katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum,''diye konuştu.

    Anavarza Bal Genel Koordinatörü Can Sezen; "Adana'mızın Kozan ilçesi bal üretimi yönünden etkili bir ilçedir. Şöyle ki ülkemiz bal üretiminin % 40'ı bu bölgemizden sağlanmaktadır.

    Bizlerde ANAVARZA BAL olarak Kozan'ın Türkiye'de bal sektöründe ikinci sırada yer alan ulusal markasıyız. Osmanlıdan günümüze geleneklerimizde var olan Sebil Geleneğini Ayasofya Müzesi'nde devam ettirmek adına, doğal olarak sağlıklı bir ürün olan ANVARZA BAL ile yapılan Bal Şerbeti ikramı ile böyle bir etkinliği gerçekleştirilmekten onur duymaktayız.

    Ayrıca Ayasofya Müzesinde bu etkinliği gerçekleştirmemizde destek veren İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'ye, Ayasofya Müze'si Müdürü A. Haluk Dursun'a ve bu etkinliği gerçekleştirmemize vesile olan ve katkıda bulunan Kozan Belediye Başkanımız Kazım Özgan'a teşekkür ediyoruz"
    diye konuştu.

    Daha sonra konuklara bal şerbeti ikramında bulunulurken, Kozan Belediyesi ve Anavarza Bal işbirliği ile gerçekleşen 'Bal Şerbeti Sebili' 4 gün boyunca müze ziyaretçilerine ikram edileceği öğrenildi.

    Sebil çevresine Kozan Belediyesinin tarihi ve kültürel yerlerinin resmedildiği fotoğraflar da yerleştirildi. Sergi katılımcılardan büyük ilgi gördü.

    Ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği sebil etkinliğine İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş'ta katılırken, İstanbul da bulunan Kozanlılar da yoğun ilgi gösterdiği gözlenendi.


    YerelPosta




    Ayasofya'dan bal şerbeti damladı Yorumları