Davutoğlu ve Kouchner lise binası açtı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-12-2010 (15:54)   Son Mesaj: 10-12-2010 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 501  

    10-12-2010

    Davutoğlu ve Kouchner lise binası açtı

    Davutoğlu ve Kouchner lise binası açtı


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile Fransız "Charles de Gaulle" Lisesinin yeni binasının açılışını yaptı.

    Davutoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye ile Fransa arasında 16. yüzyıldan bu yana iki yönlü bir etkileşim olduğunu belirterek, "Tarihte, çok az millet Türk ve Fransız ilişkileri kadar köklü bir etkileşime sahip olmuştur" dedi.
    "Türk modernleşmesi ve edebiyatında, çok ciddi bir Fransız etkisi olduğunu" belirten Davutoğlu, "bugün de Türk kültürünün değişik veçheleriyle Fransa'da yaşayan Türkler tarafından Fransa'nın kalbinde yaşatıldığını" kaydetti. Davutoğlu, "Fransa-Türkiye arasındaki etkileşim modern kültür tarihinin en orijinal, en etkileyici süreçlerinden biridir" dedi.

    Davutoğlu, Almanca ve İngilizce eğitimi aldığına değinerek "Fransızca'nın eksikliğini her zaman içinde hissettiğini" belirtti.

    Fransızca'nın "şiirsel bir yapısı" olduğunu söyleyen Davutoğlu, Kouchner ile dün biraraya geldiklerinde de bu konuya değindiklerini, diller üzerine konuştuklarını aktardı. Davutoğlu, "Eğer birgün tekrar bu görevlerden azade olarak, entelektüel hayata dönersem Fransızcamı geliştirmek için elimden geleni yaparım" dedi.

    Öğrenciler için, bu lisede eğitim görmenin ayrıcalık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, öğrencilerin hepsini "Türk-Fransız ilişkisinin gelecekteki önemli öncüleri olarak gördüğünü" belirtti.

    Charles de Gaulle Lisesinin kendileri için aynı zamanda "bir aile kurumu gibi" olduğunu ifade eden Davutoğlu, çok sayıda diplomatın çocuklarının bu okulda eğitim gördüğünü, lisenin performansını yakından izleme şansına sahip olduklarını kaydetti. Davutoğlu, okulun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti ve Türk eğitim hayatına yapacağı katkılar için tebrik etti.

    -KOUCHNER: "HEPİNİZ ÇOK GÜZELSİNİZ"

    Öğrencilerin, velilerin ve eğitimcilerin bulunduğu salondaki konuşmasına "Hepiniz çok güzelsiniz" diyerek başlayan Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, yurtdışında bir Fransız lisesinin açılışında bulunmanın kendisi için büyük onur olduğunu söyledi.

    Kouchner, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile son iki haftada dört kez görüştüklerini belirterek, "çünkü biz iki büyük dost ülkeyiz" dedi.

    Uzun vadeli dostlukların pekiştirilmesi için bir liseden daha iyi bir fırsat olamayacağını vurgulayan Kouchner, "Siyasetin yanısıra deneyimlerin paylaşılması da önemli, bu paylaşımlar için liseden daha uygun bir mekan olabilir mi?" diye konuştu. Bernard Kouchner, "Fransa'da Türk Mevsimi" sergilerinin de Fransız kamuoyunda Türkiye'nin tanınması için iyi bir imkan sağladığını hatırlattı.

    Okulun yapımında emeği geçen herkese teşekkür eden Kouchner, 10 bin metrekare alana kurulu ve 700 öğrenci kapasiteli okulda 450 öğrencinin eğitim gördüğünü, okulda binden fazla öğrencinin eğitim görmesinin de mümkün olabileceğini söyledi.

    Kouchner, konuşmasını Türkçe olarak şöyle tamamladı:

    "Fransa ve Türkiye iki büyük dost ülkedir. Geleceğimiz ortak!"




    Davutoğlu ve Kouchner lise binası açtı Yorumları