Leman Sam, bir kez gördüğü Bitlis'i anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-12-2010 (10:56)   Son Mesaj: 10-12-2010 (10:56)    Cevap: 0    Gösterim: 816  

    10-12-2010

    Leman Sam, bir kez gördüğü Bitlis'i anlattı

    Leman Sam, bir kez gördüğü Bitlis'i anlattı


    Yıllar önce gazeteci Nazlı Ilıcak'ın hazırladığı programda Eşref Bitlis ve Ahmet Türk'le birlikte 'Memleketim' şarkısını söyleyen sanatçı Leman Sam, o gün ilk kez karşılaştığı paşayla ilgili izlenimlerini anlattı:

    Sam, "Sakin, babacan, aydınlık fikirli bir insan etkisi bırakmıştı bende. Düşündüklerini hiçbir ajitasyon yapmadan anlatıyordu. Eşref Bitlis'i o günden sonra bir daha görmedim." dedi.
    Uçak kazasında hayatını kaybeden ve ölümü ile ilgili sis perdesi hâlâ aralanamayan eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'le ilgili ilginç detaylar gün yüzüne çıkıyor. Gelişmelerden biri de Bitlis'in dönemin HEP (Halkın Emek Partisi) milletvekili Ahmet Türk ile katıldığı televizyon programı. 18 yıl önce TRT'de yayınlanan ve Nazlı Ilıcak'ın hazırladığı "Söz Meclisten İçeri" isimli programa katılan Bitlis ve Türk, Leman Sam'la birlikte 'Memleketim' isimli şarkıyı söylüyordu. Sanatçı Leman Sam, o gün karşılaştığı Bitlis'e ilişkin izlenimlerini Zaman'a anlattı.

    "Eşref Bitlis son derece sakin, düşündüklerini hiçbir ajitasyon yapmadan, agresifleşmeden anlatan biri izlenimi bıraktı bende." diyen Sam, ölümünün kendisini çok üzdüğünü dile getiriyor. Bitlis ve Türk'ün bir arada olduğu bir programa katılarak tarihî bir ana tanıklık ettiğini söyleyen ünlü sanatçı, "Programda pek çok konu konuşulmuştu. Ne var ki o günlerde şimdiki kadar siyasî konulara ilgi duymuyordum. Bugünlere geleceğimi bilseydim, konuşulanları tek tek kafama kaydederdim." diyor.

    Nazlı Ilıcak geçtiğimiz günlerde köşesinden 1992 yılında gazeteci Tayyar Şafak ile birlikte hazırladıkları "Söz Meclisten İçeri" isimli programda dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis ve HEP milletvekili Ahmet Türk'ü ağırladıklarını yazmıştı. Programda köy koruculuğu, olağanüstü hal ve Şırnak olayları ele alınıyordu. Bitlis, faili meçhullerle ilgili görüşünü açıklıyordu.

    Programda Ahmet Türk, "Bu hükümet döneminde 260'a yakın faili meçhul cinayet var. Bunların çoğu çarşı içinde olmuş. Çarşı ortasında öldürülüyor insanlar Hizbullah tarafından ama bu Hizbullah nedir? Kim yönetiyor? Bugüne kadar bu konuda en ufak bir açıklama yapılmadı." diye konuşuyor. Eşref Bitlis ise faili meçhullerin üzerine gidildiğini söyleyerek, "Şöyle bir düşünce ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Bir grup var, cinayet işliyor, devlet bunları da ortaya çıkarmıyor. Böyle devlet olmaz." yorumunu yapıyor.

    Programa çağrılış sebebini bilmediğini söyleyen Leman Sam, Bitlis'le tanışma fırsatı bulduğu için kendini şanslı görüyor. "Program öncesinde konuştuğumuzda Eşref Bitlis'in aydınlık fikirli çok şeker bir insan olduğunu hissettim, beni çok etkilemişti." diyen Sam, o günü şöyle anlatıyor: "Benim babam da askerdi. Ordu içinde olup da böyle aydınlık fikirli askerleri çok severim. Eşref Bitlis'i o gün tanıdım ve bir daha görmedim. Sakin, babacan, uyumlu bir insan etkisi bırakmıştı bende. Bazen tanıdığım insanlar öldüğünde bile üzülmezken, onun ölümüne çok üzülmüştüm." Sanatçı, Bitlis'in yaşaması halinde Kürt sorunu ile ilgili problemlerin bugüne taşınmayacağını ifade etti.

    Ilıcak: Türk'le Doğan Güreş'i buluşturacaktım

    'Söz Meclisten İçeri' programında Ahmet Türk ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş Paşa'yı bir araya getirmek istediğini belirten gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, "Güreş Paşa'ya teklif ettim o da bana, 'Jandarma Genel Komutanı katılsın; çünkü daha ziyade onunla ilgili bir olaydır.' dedi. Onun üzerine Eşref Bitlis Paşa katıldı. Ahmet Türk'ün katılmasını kabul etmesi önemliydi. Eşref Paşa çok makul, gayet yumuşak bir dille bütün sorulara cevap verdi. Uyumlu geçti, medeni bir tartışma oldu." diye konuştu.

    ZAMAN




    Leman Sam, bir kez gördüğü Bitlis'i anlattı Yorumları