YARSAV'dan toplu istifaya yorumu: Geç de olsa   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-11-2010 (19:57)   Son Mesaj: 10-11-2010 (19:57)    Cevap: 0    Gösterim: 401  

    10-11-2010

    YARSAV'dan toplu istifaya yorumu: Geç de olsa

    YARSAV'dan toplu istifaya yorumu: Geç de olsa


    YARSAV Başkanı Emine Ülkü Tarhan, HSYK'da yaşanan istifalarla ilgili Kararın gecikmiş olmasına rağmen doğru olduğunu belirtirken kurumun Ağustos ayından itibaren çalışamaz hale geldiğini iddia etti.

    (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Başkanvekili Kadir Özbek ve 6 üyesinin istifa etmesiyle ilgili açıklamada bulunan YARSAV Başkanı Emine Ülkü Tarhan, "Aslında gecikmiş bir karar olmakla birlikte istifayı doğru buluyorum' ifadesini kullandı. Adalet Bakanlığı'nın bir süre önce ikinci bir emre kadar HSYK'nın çalışmalarına ara verdiğini ve o dönem kendilerinin sert açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Tarhan, şöyle konuştu: "Anayasal bir kurumun işlevsiz hale getirilmesine itiraz etmiştik.
    Gördüklerimiz anayasa değişikliğinden sonra olacakların göstergesiydi. Kurum en basit bir işlemi yapamaz hale getirildi. Ağustos ayından bu yana çalışamaz hale getirildi."

    Kurumun yargıçların izinlerini, eğitimlerini ve yetkilendirmelerini bile yapamaz hale getirildiğini vurgulayarak, "Bunlar Türk yargısını çalışan bir mekanizma haline getiren unsurlardır. Bunların hiç birisi yapılamaz hale geldi. Kurulda bıçak kemiğe dayandı ki bu konuda bir karar verildi. Şu an 600'e yakın soruşturma dosyası kurulun gündemindedir. Arkadaşlarımız bunların sonucunu aylardır hatta yıllardır merakla beklemektedir" değerlendirmesinde bulunan ve kurulun artık bakanlığın eline geçeceğini öne süren Tarhan; "Bakanlığın oluşturduğu kurul tarafından soruşturmaya karar verilmesini son derece sakıncalı bulduğumu belirtiyorum" dedi.

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "Bazı kurul üyelerinin görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala açıklanan bu istifalar 17 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan HSYK seçimlerini etkilemeye ve istifa eden üyelerin Yargıtay ve Danıştay'daki geleceğe dair birtakım beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirilmektedir" sözlerinin hatırlatılması üzerine Tarhan; "Kurulun ne kadar süresi kalırsa kalsın işlevsel hale getirmeye, tepki göstermeye engel olmadığını düşünüyorum. Bir gün de kalsa tepki göstermeye engel olmamalıdır" dedi

    Gazetecilerin 'HSYK'yı bundan sonra nasıl bir süreç bekliyor?' şeklindeki sorusuna Tarhan, "HSYK yasa taslağına ilişkin bakanlığın hazırladığı metni incelediğimizde durum hiç de iç açıcı değil. Daha önceki söylediğimiz tuzakların gün gün gerçekleştiğini gördükçe üzülüyoruz" yanıtını verdi

    Bir gazetecinin 'YARSAV'da da istifalar olacak mı?' sorusuna ise Tarhan, "Bunla ilgili beklentimiz yok. Biz çalışma içerisindeyiz" dedi.




    YARSAV'dan toplu istifaya yorumu: Geç de olsa Yorumları