Şam'dan teröre karşı ortak hareket çıktı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-11-2010 (17:37)   Son Mesaj: 10-11-2010 (17:37)    Cevap: 0    Gösterim: 604  

    10-11-2010

    Şam'dan teröre karşı ortak hareket çıktı

    Şam'dan teröre karşı ortak hareket çıktı


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'de resmi ziyarette bulunuyor. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Şam'da basına açıklama yaptı. Terör örgütü konusunda istihbarat paylaşımı yapılacak denildi.

    Başbakan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

    Komşuları olarak Irak'ın hükümet kurma sürecinin kendi halklarına bırakılması gerekmektedir. Ortadoğu barış sürecinin ne şekilde tıkandığı ortadadır. Gazze bonbardımanıyla sona eren müdahale silahsız insanların insani yardım amacıyla bulundukları gemiye yapılan müdahale son halini almıştır.

    İsrail özür dilemeli tazminat ödemeli. 9 şehidin üzerinden 30 mermi çıktı. Bu insanlar infaz edilmiştir. Adli tıp raporları da bunu göstermektedir. Hala çekimser kalabilen, İsrail'in yanında yer alan ülkeler de var. Bu takınılan tavırları tarih affetmeyecektir.

    Bundan süreçte Ortadoğu'da neler yapılabilir konusu üzerinde konuştuk. Buna terörle mücadele konusu da dahildir. Terörle mücadelede bize verdikleri destekten dolayı Devlet Başknı Esad'a da teşekkür ediyorum. Bu işi çözecek veya minimize edecek şekilde bir ortak harekat içerisinde yer almaktayız.

    Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri nedir?

    Nihayi neticeleri görmemiz gerekiyor. Ortada bir rapor var ve bizim için önemli olan özür dilenmesi ve bu ailelere tazminatların ödenmesidir. İsrail'le olan ilişkilerde ekonomik anlamdaki anlaşmalarımız devam ediyor. Ancak, askeri tatbikatları askıya almış dururmdayız.

    Türkiye olarak hassasiyetlerimizi korumaktayız.

    Kandil'deki terörist konuşlanmasıyla ilgili konular gündeme geldi mi?

    İstihbarat noktasında irtibat halindeyiz. Bu konuyu daha öncede belirtmiştim. İçişleri Bakanları düzeyinde de görüşmeler sürüyor.

    İsrail vatandaşlık için yemin şartını gündeme getirdi. Bununla ilgili düşünceleriniz nedir?

    Bu kararın metnini ben görmedim Anayasal vatandaşlık olabilir. Ancak insanların asimile edilmesi olarak bu yapılıyorsa buna karşı çıkarız. Zorla kimseyi vatandaşlık altına alamazsınız.


    Beşşar Esad'ın açıklamaları şöyle:

    Suriye uyruklu teröristlerle ilgili olarak ulusal çıkarları gözetmekteyiz. Yanlış yapan herkes için geri dönüş kapısı açmamız gerekmektedir. Türkiye'den farklı bir ulusal çıkarlarımız farklıdır. Uzun bir süre de af kapısını kapatmayacağız. Hatasından dönmek isteyenlere kapıların açık kalması gerekiyor.


    İsrail vatandaşlık için yemin şartını gündeme getirdi. Bununla ilgili düşünceleriniz nedir?

    Biz bu konuyla ilgili olarak beyaznda bulunmuştum. Net ve gerçekçi olmak lazım. Bu bir sürpriz değildir. Biz bunu bekliyorduk. Ancak bu bir insanlık suçu olduğu gibi bir ırkçılıktır da. İsrail kendini kuzu Arapları ise kurt olarak göstermişti. Fakat, bunun böyle olmadığını göstermiş oldular.








    Şam'dan teröre karşı ortak hareket çıktı Yorumları