İstanbul'un trafik çilesinin nedeni birikinti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-11-2010 (12:56)   Son Mesaj: 10-11-2010 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    10-11-2010

    İstanbul'un trafik çilesinin nedeni birikinti

    İstanbul'un trafik çilesinin nedeni birikinti


    Bu sene ana arterlerde önemli çalışma olmamasına karşın İstanbul'da yaşanan trafik sıkıntısının nedeni belli oldu. Başkan Topbaş'ın talimatıyla çalışma yapan ekipler, sorunu belirledi. Kentin birikinti haritası çıkarılıyor.

    Nebahat KOÇ'un haberi
    Okullar açıldı, yağmur da eklenince İstanbul trafiği keşmekeşe döndü. Ancak, geçen yılların aksine bu yıl ana arterlerde çalışma olmaması trafiğin nedenine ilişkin soru işareti yarattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 'bu işin sırrına' yönelik araştırma yapınca ortaya ilginç bir tablo çıktı. Raporlara göre, trafiğin kaynağı, yağışlar sonucu bazı kavşaklarda oluşan küçük su birikintileri ve sürücülerin yavaşlaması. Belediye Başkanı Kadir Topbaş tespitin ardından harekete geçti. Topbaş'ın talimatıyla, birikintilerin hangi noktalarda oluştuğuna dair, harita oluşturulacak. Haritaya göre, altyapı çalışmaları yapılacak. Topbaş, yol ve kaldırım çalışmaları sırasında da, suyun akışının engellenmemesini ve suyun denizle buluşturulmasını istedi.

    ÇALIŞMAYI YETERLİ BULMADI: Başkanın talimatıyla belediye ekipleri yağışlı günlerde tüm cadde ve sokakları gezerek, birikinti olan yolları tespit ediyor. İlk etapta bir harita hazırlandı. Ancak Topbaş yeterli bulmayarak, yeni saha çalışması istedi. Mazgal ve menfezler gözden geçirilecek.

    EKONOMİ ETKİLİ: Ulaşım Uzmanı İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, bu yıl ile geçen senenin farkını şöyle yorumluyor: 'Geçen yıl, ekonomik kriz nedeniyle insanlar bazı yolculuklarını yapmadı. Trafiğe çıkan araç sayısı, köprüden geçişler azalmıştı. Ekonomi düzeldikçe araç geçişleri artıyor.' Toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi ve bireysel araç kullanımının azalmasının teşvikinin gerektiğini belirten Gerçek, 'Caydırıcı politikalar yasaklama şeklinde değil, mesela kentin merkezine otomobil girişlerini fiyatlandırmak gibi olabi-lir' dedi.

    TRAFİĞİ RAHATLATABİLİR: Su birikintilerin giderilmesinin trafiği rahatlatabileceğini belirten Gerçek, 'Birikintilerin giderilmesi trafiği daha düzenli hale getirebilir. Ama esas sorun yol kapasitesinin yeterli kullanılmaması. Denetimsiz bir trafik akışı var. İnsanlar kurallara uymuyor, çok sayıda yanlış yapılıyor' dedi.

    KRİZ SONRASI ARAÇ SAYISI ARTTI

    Son 5 yılda yüzde 41'lik artışla İstanbul'da trafiğe çıkan araç sayısı 2 milyon 766 bin 543'e ulaştı. Bu rakam 2004'te 1 milyon 900 bin idi. Özel otomobiller hariç günlük 9 milyon 835 bin 27 kişi yolculuk yapıyor. Özel otomobil sayısı eklenince bu sayı 12,5 milyon kişiye çıkıyor. İstanbul'da, iki yaka arasındaki otomobilsiz ortalama yolculuk süresi 72, otomobilli ortalama yolculuk süresi 49 dakika olarak hesaplanıyor. Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl günlük trafiğe çıkan araç sayısı yaklaşık 400 bindi. Rakam, bu yıl 700 binlere ulaştı.

    AKŞAM




    İstanbul'un trafik çilesinin nedeni birikinti Yorumları