Altına zamları gümüşü de uçurdu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-10-2010 (16:21)   Son Mesaj: 10-10-2010 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 533  

    10-10-2010

    Altına zamları gümüşü de uçurdu

    Altına zamları gümüşü de uçurdu


    Dünyayı derinden sarsan ekonomik krizin ardından yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altında tüm zamanların rekoru kırılırken gümüşün ons fiyatı da 23,5 doları gördü.

    İSTANBUL(CİHAN)- Yılbaşından bu yana yüzde 33 prim yapan gümüşte görülen tarihi artış piyasadaki para bolluğuna ve altının aşırı değerlenmesine bağlanıyor.
    Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı geçtiğimiz hafta içinde yüzde 3'ü aşan bir artış oranıyla 1,3650 doları gördü. Cuma günü sabah değerleri itibariyle esneyen altının ons fiyatının ocak başından bu yana artış oranı yüzde 21,49 oldu. Altının gram fiyatı 61,45 TL iken gümüşün gram fiyatı 1,106 TL'yi buldu.Gümüş fiyatının geride bıraktığımız hafta itibariyle yükselişi yüzde 1,89, ocak ayından bu yana yükselişi de yüzde 33,43 seviyelerinde gerçekleşti. Altının ikamesi olarak görülen madenin ons fiyatının 23,5 dolara kadar çıkıp son 30 yılın rekorunu kırması altın ve para piyasaları uzmanları tarafından piyasada dolaşan yüksek likidite miktarına ve altın fiyatlarının artışıyla değerlendiriliyor.

    Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Zaman Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kamu otoritelerinin piyasalara giren yüksek miktarlı likiditenin önüne geçemediğine işaret ederken "Hal böyle olunca altının ons fiyatı arttı. Altının aşırı değerlenmesi doğal olarak gümüşe de talebi artırdı. Dolayısıyla gümüş fiyatlarının rekor seviyelere gelmesi önlenemedi." dedi.

    Yıldırımtürk, altın fiyatında görülen fahiş artışın gümüş karışımı altın takı üretimini tırmandırdığını dile getirdi. Bunun gümüş fiyatında yukarı yönlü bir oynamaya sebep olabileceğini kaydeden Mehmet Ali Yıldırımtürk, spekülatif alımların gümüş fiyatlarını yükseltebileceğinin altını çizdi.

    Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de Mehmet Ali Yıldırımtürk gibi para bolluğunun altın ve gümüş fiyatlarını artırdığını vurguladı.

    Reçber, "Likidite bolluğu güvenli limanlara para kaymasına neden oluyor. Altın fiyatlarına paralel gümüş fiyatları da artıyor. Altın 2007 seviyesini aştı. Gümüş de yeni rekorlara imza atıyor." ifadelerini kullandı.




    Altına zamları gümüşü de uçurdu Yorumları